Kerékpár - A kolumbiai csoda
A kolumbiai csoda
Fotó: Europress/AFP

A kolumbiai csoda

Bodnár GergőBodnár Gergő
2014/09/02 12:19

Labdarúgásban egyre jobbak, negyedöntőig jutottak a világbajnokságon.

Falcao és James Rodríguez személyében két olyan játékossal rendelkeznek, akik talán a világ bármely csapatában stabil kezdők lennének.

De az országúti kerékpár más. Az Kolumbiában szenvedély. Semmihez sem hasonlítható. Bogotában például majdnem minden hétvégén lezárják a belvárost (nem ritkán 100 kilométernyi utat) a kerékpárosok kedvéért. Nairo Quintanát a tavalyi Tour második helye után maga az elnök, Joe Manuel Santos tüntette ki.

Luis Herrera, Ivan Parra és Santiago Botero. Kolumbiában nem csak jelene, hanem múltja is van a sportágnak.

Persze, tettek is a minőségért. A Claudio Corti vezette - Giro d'Italián is látott - Team Columbiát például, a sportminisztérium támogatja.

Idén februárban pályakerékpáros vb-t rendeztek, és rövid időn belül (leghamarabb 2017-ben) országúti világbajnokságot is szeretnének. Már tavaly Firenzében, 9 fős csapattal indultak a mezőnyversenyen!

Az országszerte létrehozott kerékpáros akadémiák csak úgy ontják magukból a tehetségeket, de van "felvevőpiac' is. Egy pro-konti és 10 kontinentális csapattal rendelkeznek.

Arrenedondo tavaly még a Team Nippoba tekert, májusban már Trek versenyzőként nyert hegyi trikót a Giron

Az év első háromhetesén taroltak (Quintana elvitte a rózsaszín és a fehér, Arrendondo pedig a hegyi trikót, miközben Uran második lett), Betancur kiváló tavaszt futott igaz, aztán érthetetlenül visszaesett, Chaves a mostani Vueltán versenyben van a legjobbakkal (pillanatnyilag 12.), Anacona pedig a pihenőnap előtt úgy nyert szakaszt, hogy majdnem átvette a piros trikót.

Hiba lenne azt gondolni, hogy a Kolumbiában csak jó hegyimenők születnek. Avila és Arango a pályás múltjának köszönhetően remek sprinter, Londonban meg egy Mariana Pajon nevű hölgy nyert aranyat BMX-ben.

Az utánpótlás? Figyelembe véve, hogy Quintana csak februárban lesz 25, lehet nagyon nem is kellene hátrafelé nézelődni. De azért jegyezzük meg, hogy a rangos U23-as korosztály számára rendezett Tour de l'Avenirt, pár napja Miguel Angel Lopez nyerte. Az elmúlt öt évben, ez volt a harmadik kolumbiai siker.

Szóval nem kell izgulni.

Nairo Quintana a Vuelta első pihenőnapja után vezet összetettben. Úgy mint Chris Horner egy évvel korábban...

 

Tudtátok?

Az idei szezonban eddig 23 győzelemnél járnak a kolumbiai versenyzők. Quintana a legeredményesebb 7 sikerrel, őt Betancur (5) és Arrendondo (3) követi.

Hozzászólások