Hírek - Orosz doppingügyben adtak ki elfogatóparancsot Franciaországban
Orosz doppingügyben adtak ki elfogatóparancsot Franciaországban
Fotó: Europress/AFP

Orosz doppingügyben adtak ki elfogatóparancsot Franciaországban


2019/03/20 10:23
Franciaországban a hatóságok egy, az orosz doppingügyek eltussolásával foglalkozó eljárás részeként ismét elfogatóparancsot adtak ki, ezúttal két korábbi orosz atlétikai tisztségviselő, Valentin Balakhnichev és Alexei Melnikov ellen.

Előbbi korábban az orosz atlétikai szövetség elnöke volt, utóbbi pedig edzőként dolgozott az orosz atlétikai válogatottál. Mindkettőjüket életük végéig eltiltották az atlétikától, még 2016-ban, azok után, hogy a kiterjedt és államilag szponzorált orosz doppingbotrány napvilágra került.

Balakhnichev azt mondta, hogy úgy véli, az ellene kiadott elfogatóparancs alaptalan.

Az eljárás, amelynek részeként a mostani elfogatóparancsokat kiadták, még 2015 novemberében indult, amikor a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) korábbi elnökét és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) befolyásos tagját, a szenegáli származású Lamine Diackot vádolták meg azzal, hogy több millió dollárét cserébe segített orosz atléták doppingügyeinek eltussolásában.

033_RIA11-953811_4317.jpg Lamine Diack átadja a Nemzetközi Atlétikai Szövetség zászlaját Valentin Balakhnichevnek, az orosz szövetség akkori elnökének a 2011-es daegui vébé záróünnepségén. Fotó: Europress/AFP

Ugyan ebben az ügyben adtak ki elfogatóparancsot 2017-ben Lamine Diack fia, Papa Massata Diack ellen is, aki korábban az IAAF-nél marketingtanácsadói pozícióban dolgozott. Az idősebb Diack, aki négy éve szerepel az Interpol körözési listájának élén, jelenleg Szenegálban bujkál, és tagadja az ellene felhozott vádakat.

Az ügyben azért a francia hatóságok nyomoznak, mert a bizonyítékok arra utalnak, hogy a korrupciós pénzeket francia pénzügyi alapokon keresztül mosták tisztára.

Az orosz atlétákat az IAAF kollektívan eltiltotta a versenyzéstől 2015-ben a doppingbotrány miatt, azóta kizárólag semleges színekben vehetnek részt a nemzetközi atlétikai versenyeken, azok az orosz származású sportolók, akik önmaguk bizonyítani tudják, hogy nem kötődnek az állami szinten megszervezett doppinggépezethez.

via BBC

A nyitóképen az Orosz Atlétikai Szövetség (VFLA) elnökeként középen látható Valentin Balakhnichev, amint 2011-ben, a soron következő, 2013-as moszkvai vébé házigazdájaként Lamine Diacktól átvette a Nemzetközi Atlétikai Szövetség zászlaját a daegui világbajnokság záróünnepségén.  

Hozzászólások