Hírek - Ha a NOB-on múlik, India nem rendez mostanában nemzetközi sporteseményt
Ha a NOB-on múlik, India nem rendez mostanában nemzetközi sporteseményt
Fotó: Europress/AFP

Ha a NOB-on múlik, India nem rendez mostanában nemzetközi sporteseményt


2019/02/22 20:09
India megtagadta a vízumot két pakisztáni sportolótól a múlthéten Kasmírban történt robbantásos merénylet miatt. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság erre válaszul felfüggesztette India jogát arra, hogy házigazdának jelentkezhessen bármilyen olyan nemzetközi sportesemény megrendezésére, amely a NOB égisze alá tartozik. 

Két pakisztáni sportlövőnek a hétvégi, Új-Delhiben megrendezésre kerülő világkupa verseny miatt kellett volna vízumot kapnia, ezt azonban gyorsított eljárásban akadályozta meg az indiai kormány.  

India és Pakisztán között azért feszült jelenleg a helyzet, mert február 14-én egy öngyilkos merénylő felrobbantott egy félkatonai kocsioszlopot Kasmír indiai részén. A merényletben, amely legalább negyvenen halálos áldozatot követeltet, további kéttucatnyian megsebesültek, India kormánya pedig Pakisztánt tartja felelősnek a történtekért. 

Az ISSF, azaz a Nemzetközi Sportlövő Szövetség már szerdán arra figyelmeztette Indiát, hogy a kormány döntésének, komoly sportdiplomáciai következményei lehetnek, olimpiai kvótákat vonhatnak meg az országtól, illetve veszélybe kerülhetnek a jövőben Indiában esedékes nemzetközi sportesemények is.

A NOB hivatalosan csütörtökön foglal állást a  kérdésben: azonnali hatállyal visszavonta a hétvégi világkupa-verseny olimpiai kvalifikációs státuszát. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság ezt a döntést az Olimpiai Chartára hivatkozva azzal indokolta, hogy a pakisztáni sportlövők diszkriminálása szembe megy az ötkarikás játékok alapelveivel. A NOB közleménye ezen kívül azt is hozzátette, hogy a szervezet egészen addig felfüggeszti az összes olyan folyamatban lévő tárgyalását mind az Indiai Olimpiai Bizottsággal, mint az indiai kormánnyal, amely jövőbeli sportesemények rendezési jogairól szól, amíg India nem ad garanciát arra, hogy a jövőben nem diszkriminál sportolókat és az Olimpiai Charta szellemében jár el.

BBC/The Week

Hozzászólások