Gyerünk, csajok! - Visszavonult a világbajnok síugró, a női síugrás egyik úttörője
Visszavonult a világbajnok síugró, a női síugrás egyik úttöröje
Fotó: Europress/AFP

Visszavonult a világbajnok síugró, a női síugrás egyik úttörője

Wojciechowski PatríciaWojciechowski Patrícia
2021/03/27 12:03
Bejelentette visszavonulását a női síugró-világkupa első összetett bajnoka, Sarah Hendrickson. A 26 éves amerikai sportoló a női síugrás egyik legnagyobb klasszisa volt a kezdetekben, pályafutása második felében viszont folyamatosan sérülésekkel bajlódott, az utóbbi két évben már nem is vett részt a világkupa-sorozatban.

Sarah Hendrickson a női síugrás egyik úttörője volt. Kitartóan harcolt azért, hogy a lányok is saját világkupa-sorozatot kapjanak, és az Egyesült Államokban kevésbé ismert sportág népszerűsítéséért is sokat tett. 2011/12-ben az első női világkupa-szezon végén ő nyerte meg az összetettet, 2013-ban Val di Fiemmében pedig világbajnoki címet szerzett. Hendrickson a mezőny egyik legjobb ugrója volt, és mikor a női síugrás még eléggé gyermekcipőben járt, ő akkor is nagyon magas színvonalon versenyzett, ezáltal hatalmas szerepet játszott abban, hogy a női sorozat nagyobb figyelmet kapjon.

SarahHendrickson.jpgFotó: Europress/AFP

Első súlyos sérülését 2013 nyarán szenvedte el, kevesebb mint egy évvel az olimpia előtt műteni kellett térdét. Ennek ellenére egy gyorsított rehabilitációval felépült az olimpiára, és ugyan nem a legjobb állapotban, de részt vett az ötkarikás játékokon. 2014-ben Szocsiban debütált a női síugrás az olimpiák történetében, Hendrickson ugrott le elsőként a sáncról, így ő lett az első női síugró, aki olimpián bemutathatta ugrását. Az amerikai síugró 13 világkupa-győzelem mellett 25 alkalommal állt a dobogón pályafutása során.

Sajnos karrierje utolsó évei az újabb sérülésekről, és az azokból történő felépülésről szóltak, így nem tudta már felvenni a versenyt a mezőny legjobbjaival. Térdsérülései mellett hátproblémákkal küzdött. 2018-ban a phjongcshangi téli olimpián öt térdműtét után állt rajthoz.

Utoljára 2018 márciusában vett részt a világkupában, 2019-ben pedig Kontinentális Kupa versenyeken indult. De az igazi visszatérés nem sikerült, és Hendrickson pénteken be is jelentette, hogy nem próbálkozik tovább, befejezi eredményekben gazdag pályafutását.

noisiugras.jpgFotó: Europress/AFP

„Síugró karrierem kétségkívül egy valóra vált álom. Örök szerelmem marad ez a sportág, minden valaha volt lehetőségemmel és a síugrásban érintett személyekkel együtt. Sportolóként befejezem, de továbbra is a sportág javítása lesz az első számú prioritásom. Sosem távolodom el a síugrócsaládtól, a háttérben továbbra is munkálkodni fogok.”

Hendrickson 2017 óta tagja a FIS sportolói bizottságának, és a továbbiakban is részt venne a háttérmunkában. Az amerikai síugrónő az utóbbi években a rehabilitáció mellett tanulással töltötte idejét, egy interjúban elárulta, hogy a jövőben szívesen dolgozna ápolónőként. Az első lépéseket már meg is tette: mialatt sérüléseiből próbált felépülni, egy fizioterápiára specializálódott klinikán tevékenykedett.

Hozzászólások