Gyerünk, csajok! - Megnyerték a legutóbbi két vb-t, mégis csatázniuk kell a saját szövetségükkel az elismertségért
Megnyerték a legutóbbi két vb-t, mégis csatázniuk kell a saját szövetségükkel az elismertségért
Fotó: Europress/AFP

Megnyerték a legutóbbi két vb-t, mégis csatázniuk kell a saját szövetségükkel az elismertségért

Takács MártonTakács Márton
2021/03/19 21:20
Az Egyesült Államok olimpiai bajnok, kétszeres vb-aranyérmes labdarúgója, Megan Rapinoe elmondta, hogy számára az Egyesült Államok női válogatottjának (USWNT) meze a csapata egyenlő fizetésért folytatott folyamatos küzdelmét szimbolizálja, nem pedig azt a szövetséget, amellyel tovább küzdenek az igazukért.

Megan Rapinoe, az amerikai női válogatott olimpiai bajnok és kétszeres vb-aranyérmes támadója, társ-csapatkapitánya legalább két éve élharcosa ennek a témának. Mint 2019 márciusában elmondta, "egyenlő bánásmódot szeretnénk, ugyanazt a megbecsülést szeretnénk érezni, mint amit a férfiak megkapnak, és amit mi is régóta megérdemelnénk."

Az amerikai női labdarúgó-válogatott négyszer szerzett aranyérmet világbajnokságon, 1991-ben Kínában, 1999-ben Amerikában, 2015-ben Kanadában és 2019-ben Franciaországban, valamint négy olimpián is a dobogó legfelső fokára állhatott. A Japán ellen 5-2-re megnyert 2015-ös világbajnoki fináléjuk máig a legnézettebb labdarúgóesemény az Egyesült Államokban, 23 millió ember követte figyelemmel azt a mérkőzést. A férfi csapat ezzel szemben 2002-ben jutott vb-negyeddöntőig, a legjobb eredménye pedig egy harmadik hely még 1930-ból.

Amerika Kapitány aka Megan Rapinoe a pályán és azon kívül is elvitte a show-t a női foci-vb-n | Eurosport

Hasonlít a világ egyik legjobb színésznőjére, Tilda Swintonra, elmondása szerint inspirálja is őt az Oscar-díjas zseni. Elképesztő jobb és bal lába van, klasszisának és karizmatikus kisugárzásának köszönhetően központi szerepet játszik a zsinórban második világbajnoki aranyérmét megszerző amerikai női labdarúgó-válogatottban, amelynek ő az egyik társ-csapatkapitánya.

A női csapat 2019-ben benyújtott keresete szerint az amerikai szövetség a nemük miatt kevesebbet fizet az USWNT-nek, mint a férfi válogatott tagjainak. Miközben az USA női nemzeti együttese sokkal sikeresebb, mint a férfi, konkrétan a világ legjobb válogatottja. Az USWNT és az U.S. Soccer nemrégiben rendezte a per egy részét - a panaszt a munkakörülmények miatt -, de miután egy bíró tavaly a szövetség javára döntött a fizetési megkülönböztetés miatt, az USWNT fellebbezést tervez.

"Sokkal inkább tölteném az időmet azzal, hogy bármi mással foglalkozzak, nem pedig a szövetséggel zajló folytonos küzdelemmel, de ez része ennek a folyamatnak. Amikor felhúzom a válogatott mezt, nem a szövetségre gondolok. Úgy érzem, hogy ezt a trikót az egyenlő fizetés érdekében, a szurkolók miatt, és azokért a gyerekekért viselem, akik az én helyzetemben akarnak lenni. Tehát ezt soha nem érzem konfliktusnak. De azért ez mindig ironikus. Legtöbbször telt házas stadionokban játszunk. A legtöbb mérkőzésünket megnyerjük. A szponzorálás külön-külön mindannyiunk számára elérhető. Megnyertük a világbajnokságot. Szórakoztatunk. Mindent megteszünk, amire felkérnek, így frusztráló is a dolog." - nyilatkozta Rapinoe az ESPN-nek.

Ő volt idén a világ legjobb labdarúgója a szó minden értelmében, a FIFA díja jó helyre került | Eurosport

A világbajnok Megan Rapinoe a pályán és azon kívül is uralta a női labdarúgást idén. A FIFA-nak sem volt más választása, mint hogy az amerikai válogatott emblematikus játékosát válassza meg az Év legjobbjának. Megan Rapinoe a júliusi megnyert világbajnoki döntő után úgy állt ott a Stade de Lyon-ban, karjait kinyújtva, mint egy szobor, amelyet a Musée d'Orsay-ben találnak, nyilvánvaló volt, hogy olyan csúcsra érkezett, amelyen kevesen vannak.

Decemberben az USWNT és az U.S. Soccer megegyezésre jutott a csapat perének egy részében, amely az egyenlőtlen munkakörülményeket tartalmazza. Az elszámolás részeként az amerikai szövetség beleegyezett a charterjáratok, a helyszín kiválasztása, a szakmai támogatás és a szállodai elhelyezés átdolgozott politikájába. A megegyezés lehetővé tette a női válogatott számára, hogy továbblépjen a szövetségi bíró 2020 májusi ítéletével szemben, amely az amerikai szövetséget támogatta a csapat fizetési diszkriminációs igényével szemben.

Az USWNT a nyáron az aranyéremért száll harcba a tokiói olimpián is, ami számukra azért lenne különösen fontos, mert Rióban már a negyeddöntőben búcsúztak Alex Morganék. Az volt az első, és mindez idáig egyetlen alkalom, amikor a csapatuk nem nyert érmet egy olimpiai tornán.

Az egyik legjobb focista, büszke amerikai, aktivista és nő | Eurosport

Megan Rapinoe kétszeres világbajnok, olimpiai bajnok, Aranylabdás labdarúgó. Mindeközben pedig sokkal több, mint egyszerű focista. Nyíltan vállalja leszbikusságát, folyamatosan hallatja a hangját a rasszizmus, homofóbia és szexizmus ellen, valamint azért is küzd, hogy az USA női válogatottjának tagjai ugyanolyan javadalmazásban részesüljenek, mint a férfiak. A 35 éves támadóval a BBC készített hosszabb interjút.

részben via goal.com


Hozzászólások