Gyerünk, csajok! - Az NFL is történelmet ír, először lesz női bíró a Super Bowlon
Az NFL is történelmet ír, először lesz női bíró a Super Bowlon
Fotó: Europress/AFP

Az NFL is történelmet ír, először lesz női bíró a Super Bowlon

Takács MártonTakács Márton
2021/01/25 11:13
Az NFL, ha lassan is, de halad előre a nemek közötti egyenlőség terén. A liga múlt heti bejelentése szerint Sarah Thomas lesz az első női játékvezető a Super Bowlok történetében február 8-án, a Tampa Bay Buccaneers–Kansas City Chiefs mérkőzésen

Sarah Thomas az első női játékvezető az NFL-ben, eddig öt mérkőzésen kapott lehetőséget. 2019-ben ő volt az első nő is, aki az NFL rájátszásában már szóhoz jutott. Két évvel ezelőtt, január 13-án a New England Patriots-Los Angeles Chargers playoff-meccsen a játékvezetői stáb tagja volt. Az idei döntőben a hét, pálya szélén található bíró egyike lesz majd, úgynevezett down judge-ként, a játékok szabályos indítását figyeli majd, valamint a megítélt büntetéseknél ellenőrzi, hogy hová kerüljön az új vonal.

"Sarah Thomas a Super Bowl első női hivatalos személyeként ismét történelmet írt. Az elit teljesítménye és a kiválóság iránti elkötelezettsége alapján megérdemelte a Super Bowlon való megbízatásának jogát. Gratulálok Sarah-nak ehhez a megérdemelt megtiszteltetéshez!" - nyilatkozta Troy Vincent, az NFL alelnöke.


Korának egyik legjobb és legsikeresebb (összesen 39, 12 női egyéni, 16 női páros és 11 vegyes páros Grand Slam-győzelmet aratott) női teniszezője, Billie Jean King, a női egyenjogúságért folytatott küzdelem egyik élharcosa is örömmel üdvözölte az NFL döntését a Twitteren. 

"A Super Bowl is történelmet ír, ahol Sarah Thomas lesz az első nő, aki egy ilyen nagy meccsen közreműködik. 2015-ben ő volt az első női játékvezető, aki a rájátszásban vezetett meccset. Törd át a további akadályokat, Sarah!" - írta a legenda.


A 2020/21-es szezon több, ehhez hasonló örömteli fejleményt hozott a major-sportokban. A Miami Marlins novemberben jelentette be, hogy Kim Ng a klub general managereként csatlakozik soraihoz. Ő az első nő, aki a Major League Baseball-ban (MLB) ilyen posztot tölt be. 

A San Antonio Spurs történelmet írt az NBA december 30-i játéknapján: miután Gregg Popovich megkapta a második technikaiját és kiállították a Los Angeles Lakers elleni meccs második negyedében, segédje, Becky Hammon vette át a stafétát, így ő lett az első nő, aki tétmérkőzésen irányíthatott egy NBA-csapatot. 

Az is ebben a hónapban derült ki, hogy Bianca Smith lesz az első fekete nő, aki a profi baseballban edzőként dolgozhat, miután a Boston Red Sox bejelentette, hogy a 29 éves tréner csatlakozik a kisebb bajnokságban szereplő csapatukhoz.


Hozzászólások