Gyerünk, csajok! - Először szerepelt két női játékvezető egy NBA-mérkőzésen
Először szerepelt két női játékvezető egy NBA-mérkőzésen

Először szerepelt két női játékvezető egy NBA-mérkőzésen

Takács MártonTakács Márton
2021/01/27 19:53
Hétfőről keddre virradóra az Orlando Magic és a Charlotte Hornets egymás elleni mérkőzésén újabb mérföldkőhöz ért az NBA. Először dolgozott két női játékvezető ugyanazon a meccsen az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokságban.

Mivel az NBA-ben minden eddiginél több női játékvezető van, csak idő kérdése volt, hogy két hölgyet is ugyanarra a mérkőzésre osszanak be. Magyar idő szerint hétfőről keddre virradóra érkeztünk el ehhez a történelmi meccshez. 

Natalie Sago és Jenna Schroeder alkották a találkozóra rendelt játékvezetői hármas kétharmadát, ez volt az első alkalom az NBA történetében, amikor két női sporit neveztek egyazon partira. Sean Wright volt a vezető bíró, Sago követte őt a sorban és Schroeder lett a harmadik játékvezető. 

NBA-bírók-min.jpg

Sago és Schroeder korábban már dolgoztak együtt, három nőből álló bírói csapat tagjai voltak a G Ligában. De az NBA szintjén ez volt az első eset, hogy közösen vezettek meccset. Ez egy olyan alkalomnak bizonyult, amelyet nagyon vártak, mióta egy hónappal ezelőtt meglátták a párosítást a belső ütemtervben. 

"Ez nagy dolog. Olyan ez, mintha a feminista álmaim valóra válnának, a személyes értékeim is találkoznak a szakmai értékeimmel, és ez fantasztikus." - nyilatkozta Jenna Schroeder.

Az NBA eddig 76 játékvezetőt alkalmazott ebben a szezonban; köztük hét nőt, többet, mint eddig valaha a bajnokság történetében. Lauren Holtkamp-Sterling, Ashley Moyer-Gleich, Simone Jelks, Danielle Scott, Dannica Mosher, Sago és Schroeder mind dolgozik az idényben; Scott és Mosher nem tartozik a személyi állományhoz, a másik öt az NBA teljes munkaidős tisztségviselőinek tagjai.

A hétfői történelmi meccs előtt Sago két NBA szezonban 63 meccse működött közre. Korábban négy szezont teljesített az NBA G Ligában és három szezont a WNBA-ban. Eközben Schroeder, aki a 2019/2020-as szezonban került állományba, 27 alapszakaszbeli mérkőzést tudhatott magáénak. Ezen felül három évadot töltött az NBA G Ligában és két szezont a WNBA-ban.

Az NBA 1997-ben alkalmazott először női játékvezetőket, Violet Palmer és Dee Kantner révén.

"Ez nagyon menő. Mindannyian annyira boldogok és izgatottak vagyunk, hogy együtt dolgozhatunk. Nagyszerű a lányok alkotta csapatunk, mindannyian közel állunk egymáshoz, remek a kapcsolatunk, és megosztjuk egymással ezeket az örömteli pillanatokat." - mondta Natalie Sago.

Az eredeti ütemterv szerint egy másik trióban kapott volt helyet két női bíró a hét második felében. Ezt a felállást azóta megváltoztatták, de Sago biztos abban, hogy nem ez a meccs lesz az utolsó, amelyet az NBA-ben két női játékvezetővel rendeznek meg.

"Ez elképesztő. Büszke vagyok arra, hogy egy olyan szervezet tagja lehetek, amely arra ösztönzi az embereit, hogy a képességeik alapján végezzék el a munkát, nem pedig a nemünk, fajunk, etnikumunk, ilyen típusú dolgok alapján." - tette hozzá Sago

A Charlotte edzője, James Borrego is hangsúlyozta a történtek jelentőségét.

"Különleges este ez a bajnokságunknak és a nőknek, és olyanokra nézve is, mint a lányom, aki láthatja ezt, és ez egy nagy lépés. Szeretem, hogy tagja lehetek egy olyan bajnokságnak, amely áttör korlátokat, és büszke vagyok arra, hogy szereplője lehetek ennek a mérkőzésnek."

Sago és Schroeder sikere a nők történelmi napjainak közepette jött létre, a sport világában és egyéb esetekben is ők kerültek most reflektorfénybe.

Kamala Harris a múlt héten letette az esküt az Egyesült Államok első női alelnökeként. Sarah Thomas lesz az első női játékvezető a Super Bowlok történetében február 8-án, a Tampa Bay Buccaneers–Kansas City Chiefs mérkőzésen. Bianca Smith lesz az első fekete nő, aki a profi baseballban edzőként dolgozhat, miután a Boston Red Sox bejelentette, hogy a 29 éves tréner csatlakozik a kisebb bajnokságban szereplő csapatukhoz. A San Antonio Spurs történelmet írt az NBA december 30-i játéknapján: miután Gregg Popovich megkapta a második technikaiját és kiállították a Los Angeles Lakers elleni meccs második negyedében, segédje, Becky Hammon vette át a stafétát, így ő lett az első nő, aki tétmérkőzésen irányíthatott egy NBA-csapatot.

via ESPN

Hozzászólások