Gyerünk, csajok! - Miamiban tört át az üvegplafon, megvan az első női GM az amerikai profi baseball-ligában
Miamiban tört át az üvegplafon, megvan az első női GM az amerikai profi baseball-ligában
Fotó: Europress/AFP

Miamiban tört át az üvegplafon, megvan az első női GM az amerikai profi baseball-ligában

Takács MártonTakács Márton
2020/11/19 16:40
A Miami Marlins pénteken jelentette be, hogy Kim Ng a klub general managereként csatlakozik soraihoz. Ő az első nő, aki a Major League Baseball-ban (MLB) ilyen posztot tölt be.

Kim Ng a baseballon belüli vezetői karrierjét nem ma, hanem még 30 éve, 1990-ben indította gyakornokként a Chicago White Soxnál, de ez csak a kezdet volt. Három évtizedes tapasztalattal rendelkezik tehát a sportágban. Két esztendőt töltött az Amerikai Liga irodájában, mielőtt a New York Yankees alkalmazta volna. A Marlins honlapja szerint ő lett a legfiatalabb vezérigazgató-helyettes annak idején, 29 évesen.

A Yankees csapatával három, a World Series-ben szerzett bajnoki címben is közreműködött, majd Ng alelnökként és vezérigazgató-helyettesként csatlakozott a Los Angeles Dodgershez. Az elmúlt 10 évet a Major League Baseball  alelnökeként töltötte.

Kim Ng-Miami-Marlins-min.jpg

"Kim kinevezése történelmi pont az összes profi sportban, és jelentős példát mutat a nők és lányok millióinak, akik szeretik a baseballt és a softballt" - mondta a kinevezéssel kapcsolatban Robert Manfred, az a Baseball Megbízott, aki igazgatja a bajnokságot. "A hosszú karrierje során végzett kemény munka, az irányítás és eredményesség vezetett ehhez, és minden jót kívánunk Kimnek, amikor a Marlinsnál megkezdi feladatát."

A Miami Marlins legutóbb 2003-ban nyert World Series-t, éppen a New York Yankees ellen, idén pedig 31–29-es mérleggel zárt. A Yankees korábbi legendás játékosa, a Marlins jelenlegi vezérigazgatója, Derek Jeter akkor is a Yankeesnél volt, amikor NG is. Jeter 2017-ben lett kisebbségi tulajdonos a floridai egyesületnél.

"Bízunk benne, hogy Kim rengeteg tudást és bajnoki szintű tapasztalatot hoz a Miami Marlinshoz. Baseballcsapatunk vezetése fontos szerepet játszik majd a tartós siker felé vezető úton. Ezenkívül az ifjúsági baseball- és softball-kezdeményezések bővítésével végzett széles körű munkája fokozni fogja erőfeszítéseinket a helyi fiatalok játékának növelésére, amivel továbbra is pozitív hatást gyakorolunk a dél-floridai közösségre" - írta Jeter a Marlins közleményében.

Ng, aki a hét elején lett 52 éves, a csapattal együttműködve készül a 2021-es szezonra.

"Megtiszteltetés a pályafutásomban, hogy a Miami Marlinst irányíthatom a következő GM-ként. Hosszú távra építünk Dél-Floridában, előremutató, együttműködő, kreatív klubot fejlesztünk, amely hihetetlenül tehetséges és elkötelezett személyzetből áll, akik az elmúlt években nagyszerű alapot raktak le a sikeres működéshez" - nyilatkozta Kim Ng.
"Ezt a kihívást nem veszem félvállról. Amikor bekerültem ebbe az iparágba, valószínűtlennek tűnt, hogy egy nő vezessen egy major-csapatot, de makacsul ragaszkodom céljaim eléréséhez. Az pedig most az, hogy a bajnoki címet Miamiba hozzuk. Alázatosan és lelkesen folytatom a szurkolók által elvárt és megérdemelt győztes kultúra építését" - jelentette ki még a kinevezésekor Ng.

Ng megbízása a korábbi amerikai First Lady, Michelle Obama elismerését is kiváltotta, aki a Twitteren lelkes poszttal fejezte ki örömét. "Annyira izgatott vagyok, hogy Kim Ng-t kinevezték az MLB első női és első ázsiai-amerikai GM-jének. Úgy nőttem fel, hogy a Cubs a kedvenc csapatom, de szurkolni fogok neked!" - írta.

via npr


Hozzászólások