Gyerünk, csajok! - A Red Sox alkalmaz először fekete női edzőt a profi baseballban
A Red Sox alkalmaz először fekete női edzőt a profi baseballban
Fotó: Europress/AFP

A Red Sox alkalmaz először fekete női edzőt a profi baseballban

Takács MártonTakács Márton
2021/01/08 14:20
Bianca Smith lesz az első fekete nő, aki a profi baseballban edzőként dolgozhat, miután a Boston Red Sox bejelentette, hogy a 29 éves tréner csatlakozik a kisebb bajnokságban szereplő csapatukhoz.

Smith, aki jelenleg a wisconsini Carroll Egyetemen ütő koordinátor, a Red Sox szerint az első fekete nő lesz a profi baseballban. A bejelentés szerint a szakember az alacsonyabb osztályú bajnokságban, a Minor League Baseball-ban szereplő farmcsapatnál fog dolgozni.

"Úgy gondolom, hogy ez egy nagyszerű lehetőség arra is, hogy inspiráljon más nőket, akiket érdekel ez a játék. Erre nem gondoltam fiatalabb koromban, szóval izgatott vagyok, hogy alkalmam nyílik megmutatni, mit tudok. Ütő koordinátorként jelenleg a Carroll összes technológiai oldalát én irányítom. A Red Sox erőforrásainak száma ennél jóval nagyobb, ami a technikát illeti, nagyon izgatott vagyok, hogy ezt a kezembe kapom, megtanulhatom a különböző mutatókat, és még jobban elmélyülhetek abban, amit jelenleg is csinálok." - nyilatkozta a kinevezéséről Bianca Smith.

Még néhány hétbe beletelik, mire elkezd dolgozni a Red Soxszal, addig kollégista sportolóival befejezi az edzéseket. Smith-nek ez a nyolcadik éve a sportágban, mielőtt a Carroll Egyetemen dolgozott, a Case Western Reserve Egyetemen és a Cincinnati Reds-nél is tevékenykedett. Sportjogi diplomát szerzett a Case Western Reserve-nél, ahol üzleti igazgatást is tanult a mester képzésen.

Smith azok közé a nők közé tartozik, akik a baseballban kapnak fontos szerepet az elmúlt években. A major-ligák közül ez a sportág előrelépéseket tett abban, hogy a közvélemény jobban befogadja a nőket a sport műveleti oldalán is. 

Novemberben jelentette be a Miami Marlins, hogy Kim Ng a klub general managereként csatlakozik soraihoz. Ő az első nő, aki a Major League Baseball-ban (MLB) ilyen posztot tölt be. 

"Kim kinevezése történelmi pont az összes profi sportban, és jelentős példát mutat a nők és lányok millióinak, akik szeretik a baseballt és a softballt" - mondta a kinevezéssel kapcsolatban Robert Manfre, az a Baseball Megbízott, aki igazgatja a bajnokságot. "A hosszú karrierje során végzett kemény munka, az irányítás és eredményesség vezetett ehhez, és minden jót kívánunk Kimnek, amikor a Marlinsnál megkezdi feladatát."

Ng megbízása a korábbi amerikai First Lady, Michelle Obama  elismerését is kiváltotta, aki a Twitteren lelkes poszttal fejezte ki örömét. "Annyira izgatott vagyok, hogy Kim Ng-t kinevezték az MLB első női és első ázsiai-amerikai GM-jének. Úgy nőttem fel, hogy a Cubs a kedvenc csapatom, de szurkolni fogok neked!" - írta.

Miamiban tört át az üvegplafon, megvan az első női GM az amerikai profi baseball-ligában | Eurosport

A Miami Marlins pénteken jelentette be, hogy Kim Ng a klub general managereként csatlakozik soraihoz. Ő az első nő, aki a Major League Baseball-ban (MLB) ilyen posztot tölt be. Kim Ng a baseballon belüli vezetői karrierjét nem ma, hanem még 30 éve, 1990-ben indította gyakornokként a Chicago White Soxnál, de ez csak a kezdet volt.


A Red Sox lépése az egyesben, párosban és vegyes párosban összesen 39-szeres Grand Slam-bajnok Billie Jean King örömét is elnyerte, a legendás amerikai teniszező hétszer hódította el a Fed-kupa trófeáját. Azt írta a Twitteren, hogy "Gratulálok Bianca Smithnek, akit a Red Sox a minor ligában alkalmaz majd edzőként. Ő lesz az első fekete női edző a profi baseball történetében."


Hozzászólások