Foci - Zűrzavaros időktől a Bernabéu Stadionig - Hogyan volt képes az Ajax a csodára?
Zűrzavaros időktől a Bernabéu Stadionig - Hogyan volt képes az Ajax a csodára?
Fotó: Europress/AFP

Zűrzavaros időktől a Bernabéu Stadionig - Hogyan volt képes az Ajax a csodára?

Takács MártonTakács Márton
2019/04/30 13:09

Keserves és alul teljesítéssel terhelt időszak után vezetett az út a stabilitáshoz Hollandia legnagyobb klubjánál, amely egy előzetesen elképzelhetetlen eredmény határán áll.

Dennis Bergkamp válasza rövid. Nem akar beszélni az Ajaxról. Manapság az egykori holland válogatott klasszis és az Arsenal legendája a holland másodosztályban szereplő Almere City ifjúsági csapatának az edzője, a fia, Mitchel is ott játszik. Az Ajaxszal kapcsolatos gondolatait, a klubét, amelynek olyan sokáig tagja volt játékosként és edzőként is, nem osztja meg. Egy fiatal és ünnepelt Ajax bejutott a Bajnokok Ligája elődöntőjébe, ahol a Tottenham Hotspur lesz az ellenfele, de Bergkamp már nem része a híres holland egyesület jelenleg is futó történetének.

Az Ajax a nemzetközi menetelése során a Real Madridot és a Juventust is szenzációs játékkal búcsúztatta, és ez a szereplés egyben a korábbi csapattársak keserű története is, akik egykor barátoknak vagy legalábbis szövetségeseknek tűntek a klubnál.

2010 óta Edgar Davids, Danny Blind (aki tavaly visszatért az Ajaxhoz a Felügyelő Bizottság tagjaként), Louis van Gaal, Wim Jonk, Johan Cruyff, Theo van Duivenbode, Marcel Keizer és Bergkamp is eljött már az amszterdamiaktól, de többé-kevésbé valamennyien osztozhatnak az Ajax jelenlegi felemelkedésében.

Bergkamp.jpgFotó: Europress/AFP

Közben a legapróbb városból származó legkisebb fiúnak megerősödött a pozíciója. Marc Overmars, egy másik olyan Ajax-játékos, aki Angliában, és ugyanúgy az Arsenalnál is sikeres volt. A klub jelenlegi sportigazgatója egy sorsdöntő és viharos estét élt meg 2017 decemberében. 

Miután az Ajax büntetőkkel veszített az FC Twentével szemben a Holland Kupa nyolcaddöntőjében, Overmars és Edwin van der Sar, a klub egykori kapusa és akkori általános igazgatója úgy döntött, szerződést bont Keizer edzővel, valamint az ő asszisztensével, Bergkamppal. 

Bergkamp nem csak érzelmileg kötődött korábbi csapattársaihoz, Overmarshoz és Van der Sarhoz az Ajaxnál és a holland válogatottnál. Amikor a legendás Johan Cruyff 2010-ben úgy határozott, hogy átformálja a klubot 2010-ben, Bergkamp volt az egyik legfőbb követője. Együtt az egykori másik csapattárssal, Wim Jonkkal, feladatuk a régi és új ötletek integrálása volt, hogy "az Ajax ismét Ajaxsszá váljon". Ez egy látványos támadójátékot produkáló csapatot jelentett, saját nevelésű játékosok többségével, szerény összegeket költve új igazolásokra és a bérekre. Bergkamp bizonyos értelemben előkészítette az utat másik két korábbi topjátékosnak, akiknek azóta fontos szerepük van az Ajaxnál: Van der Sarnak és Overmarsnak. 

Overmars 2012-ben érkezett a klubhoz vezetőként, de azóta a nevezetes 2017 decemberi este óta tudta csak megalkotni a saját elképzeléseit. Első tennivalója Erik ten Hag szerződtetése volt vezetőedzőnek, de kezdetben nem tűnt sikeresnek a választása. Egy évvel ezelőtt, a PSV-től elszenvedett drámai vereség tette bajnokká az eindhovenieket, az Ajax szurkolói pedig megállították a csapatbuszt, és magyarázatot követeltek arra, hogy Hollandia legnagyobb és leggazdagabb klubja 2014 óta miért nem tudott nyerni semmit. 

Van_der_Sar_Overmars.jpgFotó: Europress/AFP

A sajtó is keményen nekiment Ten Hagnak. Túl makacsnak és követelődzőnek tartották, nem vérbeli ajaxosnak. Ten Hag azelőtt a Bayern München B-csapatát és az FC Utrechtet irányította, keleti nyelvjárásban beszélt, rekedt hangon. Kívülállónak tekintették.

Overmars azzal volt elfoglalva, hogy megpróbálja átalakítani a klubot a következő szezonra. "2017 novemberében hívott fel" - emlékszik vissza Dusan Tadic. Tadic a Southampton tiszteletben álló játékosa volt akkor, aki a Liverpool célkeresztjében is szerepelt, de 29 évesen úgy döntött, hogy inkább visszamegy a holland első osztályba. Megérte: ő a csapat házi gólkirálya, 34 szerzett találattal ebben a szezonban. "Szerettem volna nyerni valamit, és a Bajnokok Ligájában akartam játszani. Fiatalon nagyon kedveltem az Ajaxot és ez az érzés sosem múlt el. A Premier League ráadásul nagyon kemény, megviseli a testet, én pedig még hosszú ideig szeretnék futballozni. Marc meggyőzött arról, hogy egy nagyszerű csapatot építenek fel."

Overmars ritkán nyilatkozik a sajtóban, interjúkat is alig ad, de egy ügyes seftelőnek tartják, a beceneve "Marc Netto". Fiatalon régiségeket gyűjtött és ingatlanokat vásárolt Hollandia Epe nevű városában. Kipróbálta a szerencséjét vállalkozóként is, a Frustr8tor nevű kirakós játékkal.

Tadic után a következő lépése a 27 esztendős Daley Blind megszerzése volt a Manchester Unitedtől. Az Ajax minden eddiginél több pénzt fektetett be, meghaladva a fizetések felső határát, de a korábbi évekkel ellentétben, amikor a mértékletesség volt az egyik fő irányelv, nem akadt senki, aki megállítsa Overmarst az Ajaxnál. "Az a jó, ha csak egy főnök van a technikai döntések meghozatalához is" - mondta maga Overmars kevés interjúinak egyikében. Az Ajaxnál tapasztalható nehézségekről is mesélt az egyik holland lapnak. "Hihetetlen mennyiségű energiát vitt el a csapat összeállítása. A Barcelona játékosai akár öt éven át is maradnak a klubjuknál, de az Ajaxnál már nem. Nézzük meg a két évvel ezelőtti csapatot. Bejutottunk az Európa-liga döntőjébe, de a gárda szétesett, a kulcsjátékosok távoztak."

Overmars.jpgFotó: en.as.com

Az Ajax öt játékosa vett részt a 2018-as világbajnokságon, és három kört is mennie kellett a Bajnokok Ligája selejtezőjében, hogy sorozat főtáblájára kerüljön. Ebben létfontosságú szerepe volt az olyan feltörekvő tehetségeknek, mint Frenkie de Jong és Matthijs de Ligt, az irányító, Hakim Ziyech, a szélsőhátvéd, Nicolás Tagliafico és a kapus, Andre Onana. "Ehhez viszont szükség volt Blindre és Tadicra is. Ők már vissza is hozták a rájuk költött pénzt." - mondta Overmars még decemberben, amikor az Ajax bejutott a BL-ben a legjobb 16 közé úgy, hogy veretlenek maradtak csoportjukban, melyben ott volt az AEK Athen, a Benfica és a Bayern München.

Az lett az Ajax politikája, hogy a fiatal játékosaik mellé szükség van tapasztalt futballistákra is, és az edző többé ne menjen bele olyan kései üzletekbe, mint amikor Davinson Sánchez a Spurshöz ment augusztus közepén, a szezon kezdete előtt közvetlenül. 

Az Ajax jelenlegi kerete körülbelül fele annyit ér, mint a Juventusé, ahol csak Ronaldóra körülbelül 50 millió eurót költöttek eddig. A csapat többsége saját nevelésű játékosokból áll és olyanokból, akik ingyen vagy olcsón érkeztek. 

Az Ajax technikailag mindig a legmagasabb színvonalat támogatta, az ifjúságfejlesztési programjának legfelső szintjeiből származó ügyes labdarúgókat részesítette előnyben. Taktikailag furfangosak, még a Juventust irányító Massimiliano Allegri eszén is túljártak. Ten Hag a "holland Pep", még ha sokan járultak is hozzá a játékosok fejlődéséhez. "Együtt értük el mindezt. Ne becsüljük alá a játékosok taktikai intelligenciáját. Nagyon okosak, gyakran tudják, hogy mit tegyenek." - mondta Ten Hag.

Az Ajax bébijei sírásra késztették a nagyfiúkat a rutinos Daley Blind és Dusan Tadic segítségével | Hosszabbítás

Matthijs de Ligt volt az első Ajax-játékos, aki visszatért a pályára Torinóban, valamivel 11 után, majd követték őt a társai is. A 19 éves csapatkapitány minden szempontból vezér volt, ő szerezte az amszterdamiak győztes fejes gólját, majd ő vezényelte az Ajax újabb ünneplését a szurkolótáboruk előtt az Allianz Stadion sarkában.


Ahogy a csapatkapitány, De Ligt fogalmazott: "Otthon is megpróbálok információt találni a képzésekről, a táplálkozásról, a mentális erőről a könyvekben vagy az interneten. Elolvastam Ronaldo önéletrajzát, ami inspiráló könyv, megmutatja, hogyan lehet a legjobbat kihozni magadból, és segít megtanulni, hogyan birkózott meg ő mindennel, amikor annyi idős volt, mint én most. Példának kell lennem nekem is. Szeretném vezetni a csapatot, jobbá tenni a gárdát. Bizonyos feladatokért felelősséget kell vállalnom kapitányként, és gondoskodnom kell arról, hogy mások is ezt tegyék."

A már 34 éves, és a legtöbbször csak csere Klaas-Jan Huntelaart lenyűgözik fiatalabb csapattársai. "A csapat szintje rendkívül magas, sok tehetséggel. Ennél jobb csapatban talán csak a holland válogatottban szerepeltem 2010 és 2012 között. De minden meccsen teljesítenünk kell, és sikerre éhesnek kell maradnunk. Ebben próbálok segíteni a többieknek, azt mondogatom nekik, hogy még nem nyertünk semmit."

Az átigazolási piac egyetérthet abban, hogy az Ajax jelenlegi kerete több mint 300 millió eurót ér most, és még triplázhatnak is a szezon végén, mert a Bajnokok Ligája mellett versenyben vannak a hazájuk bajnokságában és a Holland Kupában is az aranyéremért. De a pénz és a siker önmagában még nem elég. "Szép, látványos futballt is szeretnénk játszani" - mondta Van der Sar. Ezzel a szerepléssel Johan Cruyff is boldog lenne, ha látna minket."

Vissza Almere-be, egy utolsó próbálkozás erejéig egy idézet kicsikarására Bergkamptól. Vajon a Cruyff-tanítvány szereti nézni a jelenlegi Ajaxot? "Természetesen, ez egy másik történet számomra. De el tudom választani a korábbitól. Jó látni, hogy a fiúk ilyen szépen játszanak."

via The Guardian

Hozzászólások