Foci - Zidane így lett csapatai metronómja és minden idők egyik legnagyobb futballistája
Zidane így lett csapatai metronómja és minden idők egyik legnagyobb futballistája
Fotó: Europress/AFP

Zidane így lett csapatai metronómja és minden idők egyik legnagyobb futballistája

Takács MártonTakács Márton
2019/11/01 09:21
Az Alexandra Kiadó idén ősszel megjelentetett Zidane - Egy ember két élete című könyve elsősorban a világbajnok, Eb-aranyérmes, aranylabdás, Bajnokok Ligája-győztes, zseniális irányító játékoskarrierjét mutatja be a gyerekévektől egészen a visszavonulásáig, és a Real Madridnál elkezdett edzői pályafutásának elejét is felvázolja. A kötet gyakorlatilag azt a tételmondatot próbálja végigvinni, hogy Zizou hogyan tudott megmaradni évtizedeken át Yazidnak, a család és a barátok által használt keresztnevének, és az ahhoz kapcsolódó viselkedésmintának megfelelni. Könyvkritikánk. 

Az aktív játéktól 13 évvel ezelőtt visszavonult, idén 47 éves Zinedine Zidane-ról ez még csak az ötödik, magyarul megjelent könyv, miközben az ebben az esztendőben 27 esztendős Neymarról 2018-ig már hat darab is megjelent. A súlyos aránytévesztést nem tudjuk megindokolni, így innentől kezdve csak és kizárólag Zidane-nal foglalkoznánk.

„Zinedine Zidane minden idők egyik legnagyobb labdarúgója... A barátságunk az egyik legnagyobb ajándék, amit a labdarúgástól kaptam.” - egy másik géniusz, a brazil Ronaldo ajánlásával kezdődik a könyv, amelynek címlapján pedig Pelé egy mondata szerepel: „Zidane egy zseni.” És ha még hozzátesszük Diego Maradona véleményének egy részletét is, máris jobban érezzük magunkat, hogy a legjobbaknak tartott labdarúgók is így vélekednek róla, nem csak e sorok írója: „Zidane a labdarúgás mestere. A legszebb az a mozdulat, ahogy magas testével leveszi a labdát. Zidane azok közé a játékosok közé tartozik, akik boldoggá teszik az embereket.” Zizou egykori realos csapattársa, Roberto Carlos pedig kijelentette, hogy „Zidane a világ legjobb játékosa, és szerintem örökre az is marad. A tanáromnak tartom.”

Zinedine Zidane csodálatos élete | Hosszabbítás

2017. június 23-án 45 éves a labdarúgás történetének egyik legnagyobb 10-ese, Zinedine Zidane. Játékosként olyan volt, mint az "Amélie csodálatos élete" című film főszereplője, Amélie Poulain, jobbá tette az életünket. " Ez nem is rossz: szellemi horizontom Beckhamtől Balzacig terjed. (A lapos mondatnak nincs arca; a fenti mondat bármely két névre működik: szellemi horizontom Schwarzenbecktől Plutarkhoszig terjed.


Jean Philippe és Patrick Fort kötete azt az utat mutatja be, amin Zinedine Yazid Zidane eljutott e jellemzésekig. Attól a kisfiútól, aki gyakran labdával a kezében aludt el, aki koraérett sportoló volt, de már fiatalon átlagon felüli készségekkel rendelkezett. A családja által csak Yazidnak hívott srácnak Cannes-ban kezdődött a játékoskarrierje, ami kétórányi vonatútra volt szülővárosától, Marseille-től, ahol sosem ölthette magára kedvenc csapata, az Olympique mezét. Pedig 1991-ben az OM elővásárlási jogot szerzett rá, de végül nem élt vele. Már 15 évesen elhagyta otthonát a foci kedvéért, amikor Cannes külvárosába, Pégomásba került egy családhoz. 16 esztendősen pedig Cannes-ba, egy ifjúsági szállóba költözött, a város csapatában lett élvonalbeli játékos.

Táncolni inkább csendben, mint zenére szeret. A focipályán. Ahol ő választja ki a ritmust, kedve szerint. Például keringőzik, amikor a labda körül forog vagy megfordul.” - szól róla egy akkori találó jellemzés.

Fiatalon nagy alázat, és elhivatottság jellemezte, sokat falazott egyedül egy labdával, így lehetett kétlábas később, és már 16 évesen is kivételes mozgásnyelvvel rendelkezett. Bárki más számára levehetetlen passzt meg tudott menteni már fiatalon. Hozzáragadt a labda, mint mágneshez a vas.

Zinedine Zidane erőssége a hallás. Edzője figyelembe veszi ezt, gondosan megválogatja a neki szánt szavait, sokszor folyamodik képszerű kifejezésekhez. Olyan szófordulatokhoz, amelyeket a játékos öntudatlanul is jobban megjegyez és ért, mint a többiek. Azok valóban 'szólnak' hozzá. Jelentésük van.”

Ehhez jól illik a könyv egy későbbi szakaszában az alábbi bekezdés:

Guy Lacombe semmin sem változtat. Yazid eleget dolgozik. Megkísérelte pótolni hiányosságait a labda nélküli játékban, amikor azt mondták neki, 'adja meg ő az alaphangot a többieknek.' Képszerű nyelvezet. Számára a hangvilla-metafora különleges erővel bír: ez az eszköz teszi lehetővé a hangszerek összehangolását. Mi más is lenne Yaz stílusa, mint egy rögtönzött kotta, amelyben az egymást követő hangjegyek megannyi mozdulatnak felelnek meg?”

Dugarry_Zidane.jpg Dugarry és Zidane a Bordeaux mezében - Fotó: Europress/AFP

Olyan érdekes részletet is megtudhatunk a pályájáról, hogy amikor a Cannes kiesett az élvonalból, és elkezdtek új klubot keresni Zidane-nak, elsőként Arsene Wengert, a Monaco vezetőedzőjét hívták fel, de szerinte Zizou az előző szezonban nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, így visszautasította az ajánlatot. Végül a Bordeaux vitte el 3,5 millió frankért. „Úgy adtak el, akár egy barmot.” - mondta erről hősünk. Ottani edzője, Rolland Courbis adta neki a Zizou becenevet.

Első válogatottságát 1994 augusztusában két góllal tette még emlékezetesebbé, egy fejese, és egy ballábas lövése akadt be a csehek kapujába. Pedig „korábban lehajolt, ha egy labda felé szállt” - mondták róla. Aztán az 1998-as világbajnokság döntőjét majd az ő két fejesgólja dönti el a címvédő Brazília ellen. 1996-ban parádés menetelést produkált a Bordeaux, az Intertotó-kupából indulva az UEFA-kupa-fináléig jutott a Bixente Lizarazu, Zidane, Christophe Dugarry fémjelezte csapat. Az az évi, nyári angliai Európa-bajnokság előtt, tavasszal Zidane autóbalesetet szenvedett, és ez kedvezőtlenül befolyásolta a felkészülését. Ezért is volt olyan szürke a játéka a Kékek bronzérmével végződő tornán. Mint kiderült, utólag megbánta, hogy nem hagyta ki az Eb-t gyengébb formája miatt.

Zidane_Juventus.jpg Zidane a Juventusban lett világklasszis - Fotó: Europress/AFP

A kontinensbajnokság után a Juventushoz szerződött, ahol bizony kezdetben nem volt képes felvenni az erőnléti edzések tempóját. Már a Juve játékosaként ment a hazai pályán rendezett, '98-as vb-re.

Marseille-ben van megint, Itt Zizou újra Yazid, még inkább, mint valaha. Itt otthon van, jobban, mint bárhol máshol, jóllehet az Olympique de Marseille révén sosem adatott meg neki, hogy a Vélodrome stadionban játsszon. Sem ígéretes U17-esként, sem piros-fehérben, tapasztalt felnőtt játékosként. Septémes Yazidja, Cannes Zinédine-je, a Bordeaux és a Juventus Zizou-ja sosem volt az Olympique de Marseille játékosa. A közönség mégis annak tartja, ami: helybélinek, akinek ezen a jogon, és mert a francia tizenegy irányítója, hatalmas, forgószélként kavargó ünneplés jár.”

A Juvéban vált világklasszissá, és a hazai aranyéremmel záruló vb-n igazi hőssé. 

"A '98-as vb-döntőn szerzett két góljának köszönhetően Lancelot és Jeanne d'Arc társaságába kerül.”  

De nem ez a legnagyobb tette, hanem az, hogy „Zizou Yazid maradt. Ez a legkülönlegesebb teljesítménye.” Ezt a megállapítást az indokolhatja, hogy akik elindították a pályán, akiknek sokat köszönhet, azok felé több gesztust is tett köszönetképpen. 

Zidane-ék 20 éve nyerték meg a foci-vb-t a címvédő brazilokat legyőzve a döntőben | Hosszabbítás

20 évvel ezelőtt, 1998. július 12-én lett története során először világbajnok a francia labdarúgó-válogatott, miután a Zinedine Zidane által repített csapat a hazai rendezésű tornán 3-0-ra legyőzte a címvédő brazilokat a döntőben. Múltidézőnk. Az volt életünk egyik legszebb estéje. A francia-brazil vb-finálét az édesapánktól kapott, Strasbourgból hozott France feliratú vb-pólóban néztük végig.

Kiderül, a Real Madrid elnöke, Florentino Pérez hogyan vette fel vele a kapcsolatot - szabálytalanul -, és milyen körülmények között igazolt a Real Madridhoz. „Anélkül, hogy észrevette volna, ráunt a csapatra, amellyel a Bajnokok Ligáján kívül mindent megnyert. 1997-ben és 1998-ban két döntőt is elveszített velük (a Bajnokok Ligájában – a szerk.). Az utolsó, 2000-es bajnokságot is elvesztették, méghozzá az utolsó napon. Nem tudja még, de 2001-ben is elveszítik majd a bajnokságot.”

Anglia és Spanyolország jöhet szóba új állomáshelyéül. És hogy miért pont Spanyolországba tenné át a székhelyét a világ akkori legjobb labdarúgója? „Az ottani bajnokság támadó szelleműbb, és a keretek kevésbé merevek, mint Olaszországban. A játék pedig sokkal szervezettebb, mint az angol bajnokságban. Amit pedig a családját illeti, ez lehetőséget biztosítana Véronique-nak, hogy visszataláljon a gyökereihez.”

Már 2000 szeptemberében elkezdett dolgozni ezen az üzleten a Real első embere, amely aztán 2001 nyarán jött létre. 75 millió euró körüli összegért vásárolta meg a Királyi Gárda. Zidane egyértelműsíti, hogy Spanyolországban szeretne játszani. „A kamaszt, akire a játékosmegfigyelők nem figyeltek fel, az akadémistát, aki majdnem a másodosztályban kezdte meg profi pályafutását, 500 millió frankért szerződtették.”

Ahol megszerzi a kollekciójából hiányzó Bajnokok Ligája-elsőséget is. A 2002-es, Bayer Leverkusen elleni döntőt ráadásul az ő varázslatos gólja döntötte el. Ő maga így emlékezett vissza bámulatos kapáslövésére: „Követem Roberto Carlos futását, és látom, hogy középre adja a labdát. Már nem veszem le róla a szemem, és röptében kapom el, ösztönösen, gondolkodás nélkül.”

A nyári vb viszont pocsékul sikerült a négy évvel azelőtti győztes franciáknak. Már a csoportkörben kiestek, szerzett gól nélkül. „Kellett volna valaki, aki az asztalra csap. Meg kellett volna szakadnunk, jobban kellett volna hajtanunk a pályán.” - nyilatkozta a dicstelen búcsúról Zidane

Részleteket kapunk a válogatottságot később lemondó, majd a nemzeti csapatba való visszatérését jelentő döntéséről is. 53 nappal a 2006-os vb előtt jelentette be, hogy a torna után visszavonul a profi labdarúgástól. Már két éve nem jöttek az eredmények a Realnál, de főleg a fizikai állapota állt döntése hátterében.

Betekinthetünk a 2006-os vébére való felkészülésbe is, hogy a kezdeti feszültségek után hogyan kovácsolódott valódi csapattá a francia válogatott. Az ellenséges külvilág ellen a csapatban igazi összetartás születik, éppúgy, mint 1998-ban. „Együtt élünk, együtt halunk.” - ez a mondat az egész vb alatt elkíséri a csapatot.

Raymond Domenech együttese óriási sorozatot megtéve a döntőig menetelt, miközben az egyre jobb spanyolokat, és a címvédő brazilokat is kiejtik útjuk során. Ez utóbbi két mérkőzés Zidane csúcsmeccsei közé tartozik - főleg utóbbi - az egész pályafutását nézve is.

A 34 évesen is pazar teljesítményre képes francia zseni felfedezője, Jean Varraud már nem láthatta, hogy védence milyen elképesztő futballt mutat élete utolsó meccsein. Az idős mentor a Franciaország-Togó csoportmeccs másnapján hunyt el, amely találkozón Zizou eltiltás miatt nem játszhatott. „Egy ember elmegy, egy másik befejezi a pályafutását.” Zidane nem lehetett ott a temetésen, mert azt a spanyolok elleni továbbjutás másnapján rendezték. Családja viszont el tudott menni helyette is. Zidane - illetve a szerzők - egyébként az egész könyvet ezzel a szép ajánlással kezdi: "Jean Varraud emlékének, akinek segítsége és bátorítása nélkül ez a könyv nem születhetett volna meg."

A spanyolok és a brazilok búcsúztatása után a portugálok jönnek szembe az elődöntőben, Zidane egymás után ejtette ki madridi csapattársait, Raúlt, Ronaldót és Figót. A francia irányító a nem várt sikerek hatására tele lett önbizalommal, fesztelenségét jelzi, hogy dohányzó társai társaságában ő is rágyújt egy cigarettára a hotelben.

Aztán jött az emlékezetes döntő, ahol Zidane tizenegyesből beveszi korábbi juvés csapattársa, Gianluigi Buffon kapuját, de a hosszabbításban, az olaszok egyenlítő gólját szerző Marco Materrazzival összetűzésbe kerül, és mellkason fejeli az őt megsértő és provokáló védőt. A pályafutás így egy kiállítással és büntetőkkel elveszített vb-döntővel ér véget. A finálét vezető argentin játékvezető, Horacio Elizondo így idézte fel később a történteket: „Zidane megragadta a karomat. Elismerte a szabálytalanságot, de azt kérdezte: 'És azt nem látta, mi történt azelőtt?' Nem árulta el, hogy Materazzi szabálytalankodott, vagy provokálta-e. Szemrehányást sem tett. Csak nagyon korrekt módon, tökéletes spanyolsággal megmagyarázta, miért tette, amit tett.”

Egy évvel később, 2007-ben az Adidas utánpótlástornát rendezett Murciában. Zidane érintett az egyik csapatban, egyik mérkőzésén pedig Elizondo bíráskodott. „Zizou nem tiltakozott az egy hónappal korábban sportügyi államtitkárnak kinevezett egykori argentin bíró szereplése ellen. Kézfogással és tréfálkozó megjegyzésekkel üdvözlik egymást.”

Zidane_Real_Madrid.jpg Fotó: Europress/AFP

A könyv utolsó 20 oldala a Zidane búcsúja utáni időszakról szól. Az ismét Real-elnökké választott Pérez tanácsadója lett 2009-ben, majd a 2013/2014-es szezontól Carlo Ancelotti segédje, 2016 januárjától pedig ő váltja Rafa Benítezt a madridiak kispadján. Már abban az idényben Bajnokok Ligáját nyer csapatával, ő lett az első francia, aki játékosként és edzőként is BL-győztes lett. 

Ebben a kötetben jó összefoglalóját kapjuk egy korszakos zseni játékospályafutásának, számos emlékezetes mondattal, amelyek közül a legjobbakat idéztük fentebb. Viszont számos bosszantó hibával is találkoztunk, amelyeket szintén nem hallgathatunk el.

"Zidane és Duga együtt élték át vele a Girondins de Bordeaux kalandjait a BL-ben." - szerepel egy helyütt, pedig a Bordeaux-val Zidane-ék az UEFA-kupában szerepeltek kimagaslóan, nem pedig a Bajnokok Ligájában. "Ahogy a Bordeaux öltözőjében az 1996-os, Milan elleni Bajnokok Ligája-döntő előtt, a csapat legyőzhetetlennek tűnik." - olvashatjuk a '98-as vb-n szereplő francia válogatottról. Az előtt tisztázott pontosítás értelmében nem a BL-ben találkozott a Girondins a Milannal 1996-ban, hanem az UEFA-kupában, és a negyeddöntőben, nem a fináléban, mert az aranycsatában a Bayern München volt a franciák ellenfele. 23 évvel ezelőtt a BL-ben pedig Juventus-Ajax döntőt rendeztek.

"A brazil középpálya párosa, Junior Baiano és Aldair nem muzsikál olyan jól együtt." - így szól egy másik passzus a '98-as vb-ről. Nos, a két megnevezett úriember hátvéd volt, nem középpályás abban a brazil válogatottban.

"Észrevétlenül egyre inkább megtalálja helyét a madridi csapatban. A pályán Raúl vezeti a védelmet." Nos, Raúl csatár volt a Real Madridban, nem védő, nem is akármilyen, így a támadásokat vezethette, na, meg a góllövőlistákat.

"A képzés keretében látogat el például Marseille-be is, ahol megismerkedik az Olympique Marseille brazil edzőjével, a féktelen Marcelo Bielsával, aki nemcsak erős egyéniség, de támadó játékfelfogásának köszönhetően inspirációt is jelent a számára." Itt is majdnem igaz minden, kivéve azt a fontos részletet, hogy Bielsa argentin és nem brazil. 

"A madridi visszavágón pedig a Manchester kapitánya, védelmének egyik bástyája, David Kompany kénytelen elhagyni a pályát a 7. percben." Ebben az esetben a keresztnév nem stimmelt, a City legendás belga védője ugyanis a Vincent Kompany névre hallgat. 

Zidane_Real_Madrid_2.jpg Fotó: Europress/AFP

Hozzászólások