Foci - Wales ellen választ kapunk a legsúlyosabb kérdésre: van-e helyünk az Európa-bajnokságon?
Wales ellen választ kapunk a legsúlyosabb kérdésre: van-e helyünk az Európa-bajnokságon?
Fotó: MTI

Wales ellen választ kapunk a legsúlyosabb kérdésre: van-e helyünk az Európa-bajnokságon?

Mártha BenceMártha Bence
2019/06/11 13:12

Ez eddig nagyon szép, sőt kimondottan lelkesítő, de ahhoz, hogy tényleg hinni tudjunk a csodában, ma este le kéne győzni Walest. Ez a feladat annyira nehéz, hogy nemcsak a csoport tabellájában segít majd rendet tenni, de a magyar válogatott (lehetséges) korlátait is jobban fogjuk látni. Fel a bravúrgyőzelemre! 

Wales legyőzésére készül a magyar válogatott az Eb-selejtezők negyedik fordulójában, és ez most nem az a fajta vicc, aminek a végén Dzsudzsákék kikapcsolják a Playstationt. Marco Rossi csapata nem csak beszél a győzelmekről, hanem tényleg hajlandó győzelemre játszani, ahogy tette azt Horvátország, sőt Szlovákia ellen is. Ne legyen kétségünk, hogy ha nem történik valami váratlan esemény, Wales ellen is menni fogunk a győzelemért.

Ez persze nyilván kényszer is, de hát éveken át szintén az volt, aztán mégsem láttuk a meccseken, hogy a fiaink tudnák, mit akarnak csinálni. Rossinál tudják, és már az első három forduló alatt behúztunk egy kötelező- és egy bravúrgyőzelmet, aminek köszönhetően a csoport első helyén állunk. Ha pedig sikerülne legyőzni a walesieket, akkor féltávnál hat pontra szakíthatjuk le az üldözőket.

Egy kötelező: pipaEgy kötelező: pipa Fotó: MTI

Az pedig azt jelentené, hogy ha a két fennmaradó hazai meccsünket (Szlovákia, Azerbajdzsán) megnyerjük, akkor szinte biztosan ott leszünk a 2020-as Európa-bajnokságon. Nem pitiáner tehát a tét kedd este.

Ki az ellenfél?

Wales keretét kevés kivétellel nélkül Premier League-játékosok alkotják, közülük Gareth Bale (még) a Real Madridban, Jamie Lawrence az Anderlechtben, Matthew Smith pedig a Twentében játszik. Gyors, agresszív és technikás játékosokról beszélünk, akiknek nem okoz gondot olyan magas tempóban végigjátszani egy meccset, amilyenben kevés magyar játékos edződik.

Ryan Giggs kapitány 4-2-3-1 és 4-4-1-1-es felállások között variál, de mivel nem számíthat a 10-es poszton tevékenykedő Aaron Ramseyre, ezért utóbbi formáció a valószínűbb, az Arsenaltól a Juventushoz szerződő játékost pedig vélhetően a Derby kiváló rúgótechnikájú támadó középpályása, Harry Wilson pótolja majd. A formáció amúgy sem lényeges annyira most, hiszen a két felállás között Lawrence és Brooks helyezkedése a különbség.

Ez lehetne akár így félelmetes is. De nem az.Ez lehetne akár így félelmetes is. De nem az. Fotó: Sportskeeda

Wales nem szórja a gólokat, két meccsen kettőnél tartanak, ami nem is csoda, hiszen az a Real Madridban gyakorlatilag létszámfelettivé váló Bale a középcsatár, aki a klubjában nem is ezen a poszton szerepel. Nem bánnánk, ha nem kedden kezdene el magára találni, miután idén mindössze 21 bajnokit játszott, és csak nyolc gólt szerzett. A fejjátékára azért érdemes lesz figyelnie az Orbán-Kádár/Baráth párosnak.

Rossi egyébként csak egy játékost emelt ki a walesiektől, Daniel Jamest, akit Usain Bolthoz hasonlított. A szlovákok ellen egyébként pont a Swansea szélsőjétől jött a walesiek győztes gólja.

Kapitány és belső védő nélkül

Marco Rossi nem lehet a kispadon a selejtezőn, hiszen Azerbajdzsánban elküldték a kispadtól, így a helyét Cosimo Inguscio veszi át. Nem tudjuk, ennek mekkora hatása lesz a csapat játékára, ahogy az is kérdéses, Kádár Tamás mennyire fog hiányozni a védelem közepéről. Baráth Botond sallangmentes játéka érvényesülhet, annál is inkább, mert Kádár, akit a védelem egyik legbiztosabb pontjának szokás tartani, a Nemzetek Ligájában hibát hibára halmozott.

Szalaira is nagy szükség leszSzalaira is nagy szükség lesz Fotó: MTI

Rossi azt mondta a meccs előtt, “a walesi játékosok fizikálisan sokkal erősebbek, jobb kondícióban lévő futballisták, mint az azeriek voltak, muszáj reagálnunk erre a csapat összetételénél.” Ez jelentheti azt is, hogy Pátkai személyében ezúttal lesz egy ütköző emberünk a középpályán, és talán Szoboszlai helyén is egy olyan játékos kap szerepet, aki bírja a gyűrődést a pálya közepén (Kalmár?).

A Rossi által favorizált rendszer alkalmas rá, hogy egyrészt lassítsa a walesiek játékát, másrészt lefedje azokat a területeket, ahol nem szabad hagyni felgyorsulni a keddi ellenfelet, más kérdés, hogy mennyi energia marad így a támadásokra. 

A horvátok ellen szerencsésen jöttek ki a dolgok, hiszen a vezetésébe belekényelmesedett ellenfél már nem tudott később felpörögni, Szlovákiában viszont azt láthattuk, hogy vagy hatékonyan védekezünk, vagy eredményesen támadunk. A kettő együtt problémás.

Nem vehetjük evidenciának

A magyar válogatott Marco Rossi irányítása alatt az összes hazai meccsét megnyerte, a finnek, a görögök, az észtek és a horvátok ellen is összejött a győzelem, ennek ellenére nem szabad elvárnunk a győzelmet a csapattól. Az ellenfél nagyon erős, ráadásul egy horvátországi vereségből érkezve egészen biztosan mindent meg fog tenni, hogy saját kezébe vegye a sorsát a selejtezőkben. Ők is tudják, az eszéki vereség belefér, a budapesti viszont nagyon nem.

Attól, hogy Rossi érthető, átlátható és számon kérhető játékot honosított meg, még nem lettünk esélyesek egy olyan erős csapat ellen, mint Wales. Maximum már nem vagyunk esélytelenek, de ennél többet belelátni az eddigi eredményekbe még túlzás, és a két véglet között villámgyorsan váltakozó szurkolói hangulatot is veszélyezteti.

A hangulat rendben leszA hangulat rendben lesz Fotó: MTI

A hangulat most kiváló, a szurkolók szeretik a csapatot, (Kovács “Kiskokó” István mondta, hogy “most működik a kémia a lelátó és a pálya között"), és nagy erőt kaphat a tábortól a csapat, amely a horvátok ellen bizonyította, hogy bárkire veszélyes tud lenni. De most egy erősen koncentráló, a miénknél jóval erősebb csapat lesz az ellenfél. Ez az igazi erőpróbája annak, hogy ott van-e a helyünk az Európa-bajnokságon.

A Wales ellen Eb-selejtezőt a szlovén Matej Jug vezeti, a meccs 20.45-kor kezdődik, az M4Sport élőben közvetíti.

Hozzászólások