Foci - Vieri: imádom az Intert!
Vieri: imádom az Intert!
Fotó: Europress/Getty

Vieri: imádom az Intert!

Bodnár GergőBodnár Gergő
2014/11/19 21:32

Vasárnap milánói derbi.

Egy meccs, amely mindkét csapat további szereplését nagyban befolyásolja.

Christian Vieri az Inter korábbi kiváló csatára (aki mindkét klubnál megfordult, igaz a Milanban csak 14 meccset játszott) az utóbbi időben eltűnt a szemünk elől. Nem csoda, hisz Miamiba költözött. Edzőnek tanul, és közben a beIN Sports televíziós csatornánál dolgozik szakkommentátorként. Keveset tartózkodik egykori sikerei színhelyén Milánóban.

"Beiratkoztam Amerikában az edzőképzőre, közben egy sportcsatornánál dolgozom. Nagyon élvezem a munkát, épp a napokban írtam alá újabb három évre. Jók vagyunk, mi közvetítjük a spanyol, a francia és az olasz bajnokságot is."

Időnként azért feltűnsz Olaszországban.

Igen, amikor a Milan és a Juve öregfiúk meghívnak egy-egy gálameccsre.

Tartod még valakivel a kapcsolatot ebből a két klubból.

Andrea Agnellivel a Juve elnökével gyakran beszélünk. A Milan? Alig játszottam ott de úgy bánnak velem, mintha évtizedekig a hozzájuk tartoztam volna.

Nem tervezed, hogy lassan hazatérsz?

Még nem volt meg a megfelelő ajánlat és lehetőség.

Sok év eltelt már, és a szurkolók talán nem tudják pontosan az Intertől való távozásod körülményeit.

Sajnálom, hogy a vége így sikerült. Kezdjük azzal, imádom az Intert. Ez a klub a mindenem. Anno az első között érkeztem edzésre, és utoljára távoztam. Mindenre képes voltam a csapatért. Moratti elnök úrral is kiváló volt a kapcsolatom. Előfordult, hogy naponta többször beszéltünk, akár hajnalban is hívhattam. Aztán kiderült, hogy lehallgattak, és úgy kezeltek mint egy maffiozót.

Nem észleltél ebből semmit?

Nem nagyon. Miután leigazoltuk Adrianót, kicsit kevesebbet beszéltünk.

Hat szezon és 123 gól az Interben

Mondjuk ez a dolgok rendje. Idővel jönnek a fiatalok.

Ezzel nincs is semmi baj. Elfogadom. Én voltam az, aki odaállt Moratti elé és azt mondta: Elnök úr, ne izguljon. Ha nincs rám szükség csak mondja meg nyugodtan. Ez többször megismétlődött. Azt mondta kellek, az Interhez tartozom, szükség van rám, és ne izguljak. Még a hosszabbítás is szóba került. Hat év után, ez nem lett volna meglepő. Minden rendben volt, egészen a lehallgatások nyilvánosságra hozataláig. (Vieri később pert nyert az ügyben, és 1 milliós kártérítést kapott)

Pedig te voltál a Moratti-éra legeredményesebb csatára...

Hát, pont ez az...

Ha most találkoznátok?

Kezet fognánk, és megköszönném neki mindazt, amit tőle és a klubjától kaptam. Hat fantasztikus évet töltöttem itt, a legjobb korban vett meg, átigazolási rekordot jelentő összegért.

Mit jelent neked manapság az Inter?

Sok helyen megjelent, hogy én utálom a klubot. Ez nem igaz. Imádom a csapatot, életem legjobb éveit töltöttem ott. Majdnem minden meccsen lőttem gólt, szerettek a szurkolók. Kimentünk melegíteni és őrjöngött a stadion. Volt olyan Verona elleni hazai bajnoki, amikor 1.5 órával a kezdés előtt már 80.000 voltak a San Siroban. Csak azt sajnáltam, hogy nem nyertünk sok trófeát.

Távoztál a klubtól, majd jött a Juventus kizárását eredményező botrány. Te a pályán éreztél ebből valamit?

Semmit. A Juve és a Milan akkoriban a két legerősebb csapat volt. Mi csak a 2002-es bajnokságot rontottuk el.

Vasárnap este 20.45-től milánói derbi! Roberto Mancini bemutatkozik az Inter kispadján, rögtön a város rangadón. 11 kör után a két csapat között, csak 1 pont a különbség. Igaz, egyik klub sem áll európai kupaindulást jelentő helyen.

Ha a válogatott szóba kerül, 2006 mellett nem mehetünk el szó nélkül.

Fájdalmas pont. Ezekkel a srácokkal játszottam le az egész pályafutásomat. Együtt nyertünk U21-es Eb-t. Nagyon fáj az a világbajnokság, egy meccset sem tudtam végignézni. Én, akinek az volt a nagy célja mikor megérkeztünk Ausztráliából, hogy valahogy olasz válogatott lehessen. Életem egyik legszebb napja volt, amikor Cesare Maldini  - aki amolyan pótapám volt - meghívott az U21-es csapatba. Az a 2006-os berlini este tökéletes volt, csak én hiányoztam.

Manapság Conte irányít.

Nagyon jó edző. Az egyik, ha nem a legjobb fiatal szakember Európában. Felkészült, karizmatikus, imád dolgozni. Lippire emlékeztet.

Mintha nem lenne annyira jó helyzetben, mint az elődei.

Látni kell, hogy az utánpótlásra szükség van. Nekem kiváló edzőim voltak. Mondonico például. Felkészítettek amire kellett. Az előrelépés jelei látszanak, itt vannak a fiatal szakemberek. Pippo például. Vagy Brocchi, aki a Milan primavera edzője lett.

Ki tudja, talán eljött a ti generációtok ideje. Segíthetnétek.

Ez így van. Sok nagy eredményt értünk el, imádjuk a játékot és a válogatottat. Ott voltunk a pályán, mindennek szemtanúi voltunk.

 

(forrás: La Gazzetta dello Sport)

 

Hozzászólások