Foci - Videóbíróval pótselejtezünk az Eb-részvételért
Videóbíróval pótselejtezünk az Eb-részvételért
Fotó: Europress/AFP

Videóbíróval pótselejtezünk az Eb-részvételért

Rév DánielRév Dániel
2019/12/05 11:04
Szerdán több fontos döntést is hozott az Európai Labdarúgó Szövetség végrehajtó bizottsága. Ez érinti a 2022-es világbajnokság európai selejtezőit, de ami számunkra jelenleg a legfontosabb, az a jövő tavaszi Eb-pótselejtezőket érintő döntés: a VAR-rendszert használva játsszák majd a márciusi mérkőzéseket, amelyeken eldől, hogy ott lehetünk-e az Eb-n.

Ahogy arról már tegnap beszámoltunk, több döntést is hozott az UEFA végrehajtó bizottsága. Átalakul a világbajnoki selejtezők rendszere: a 10 csoportos lebonyolítás megmarad a mostani Eb-selejtezőkről, ám csak a csoportgyőztesek jutnának ki a világbajnokságra, míg a másodikok két, a Nemzetek Ligájából érkező csoportgyőztessel hasonló módon selejteznének, mint amilyen az Eb-pótselejtező lesz, azaz a 12 csapatot három ágra osztják szét, és csak az ágak győztesei jutnak ki a - jelenleg még - katari vb-re.

Nem a jogtiprások és vesztegetések miatt fogják elvenni Katartól a focivébét | Hosszabbítás

Senkinek ne legyen kétsége afelől, hogy egy jól dokumentált, alaposan bizonyított, korrupt pályázat önmagában elég lenne ahhoz, hogy elvegyék Katartól a 2022-es világbajnokság rendezési jogát. Ha mégis elveszik, az nem azért lesz, mert Tamim emír minden szembejövőt vastagon megkent a pályázat sikerének érdekében, hanem azért, mert túl sok lábra lépett rá, miközben túl nagyot akart markolni.

Egy módosítás mindenképpen érinti a magyar válogatottat: az UEFA vezetése úgy döntött, hogy már a 2020-as Európa-bajnokság pótselejtezőin bevezeti a VAR, azaz a videóbíró rendszer használatát. A tervek szerint a 2022-es selejtezősorozatban már minden mérkőzésen kötelező lesz a VAR használata. Érdekes kérdés lesz, hogy ennek a költségeit ki viseli majd. Ugyan pontos információt nem nagyon találni az interneten arról, hogy mennyibe kerül egy stadionba telepíteni a VAR használatához szükséges infrastruktúrát, de a legtöbb erről szóló cikk több mint 250 millió forintos összeget emleget. Márpedig ha ez kötelező lesz, akkor ezt a telepítést ugyanúgy el kell végezni a Puskás Arénában (már idén márciusra), mint Kisinyovban vagy Pristinában.

Márpedig a VAR egyelőre minden, csak nem tökéletes. Mi is írtunk arról korábban már többször, hogy milyen gondok voltak a rendszerrel, Afrikában a BL-döntőt kellett újrajátszani, mert meghibásodott a rendszer, sőt, Mártha Bence szerint az egész rendszernek pusztulnia kell:

A károgóknak lett igazuk: a VAR-nak pusztulnia kell! | Hosszabbítás

Nagyon gyorsan kiderült, hogy a videóbíró több gondot okoz, mint amennyit megold, de a térhódítás és az egyre gazdagabb hibalista miatt már a meccsélmény létezését fenyegeti. A VAR-nak pusztulni kell, de nem fog. Egyetlen rosszabb dolog van annál, hogy az ember ül a tévé előtt, és várja a VAR ítéletét: ha kint ül a stadionban, és ott várja a VAR ítéletét.

Ami a magyar válogatott selejtezőit illeti, elég komoly játékvezetői hibák tarkították a nyolc mérkőzést. A legegyértelműbb helyzet minden bizonnyal az, amely nekünk kedvezett: az Azerbajdzsán elleni mérkőzés végén a játékvezető kezezés miatt érvénytelenítette az azeriek gólját, amely az ismétlések alapján tökéletesen szabályos volt. Ugyanakkor a selejtezők végkimenetele szempontjából nagyobb fontosságú volt az a hiba, amely a magyar-szlovák mérkőzésen történt, ahol a szlovákok vezető gólját pici leshelyzet után lőtte Mak.

Az mindenesetre biztos, hogy márciusban már nem foghatunk semmit a játékvezetőkre, maximum a VAR-t szidhatjuk, ha a használatával együtt sem sikerül jó ítéleteket hozni.

Hozzászólások