Foci - Vardytól Lewandowskin át Benzemáig - ismét eljött a klasszikus középcsatárok ideje
Vardytól Lewandowskin át Benzemáig - ismét eljött a klasszikus középcsatárok ideje
Fotó: Europress/AFP

Vardytól Lewandowskin át Benzemáig - ismét eljött a klasszikus középcsatárok ideje

Takács MártonTakács Márton
2019/11/27 16:04

Amióta Magyarország 1953-ban a Wembley-ben parádézott Anglia ellen, és Hidegkuti Nándort hamis kilencesként vetette be, a hagyományos 9-esek küzdöttek, hogy olyan nagy szerepük legyen a játékban. Manapság a csatároknak fittnek, a meccset végiggürcölőnek és rugalmasnak kell lenniük, gyakran áldozatokat hozva azok érdekében, akik valójában learatják a babérokat, akik profitálnak az ő erőfeszítéseikből. 15 év telt el azóta, amikor legutóbb egy kimondott középcsatár - az AC Milanban futballozó Andriy Shevchenko - nyerte el az Aranylabdát. Ez jelölte meg a gólszerzők aranykorának végét, amelyet most ismét veszélyeztetnek a könyörtelen presszing és labdabirtoklás korszakában.

Ez az elmélet - de a számok más mondanak. Jamie Vardy, Robert Lewandowski, Karim Benzema és Ciro Immobile vezetik Európa góllövőlistáit, már ebben a szezonban több mint 50 gólt rúgtak ők négyen. Közülük Immobile a legfiatalabb a maga 29 évével. és Vardy a legidősebb, ő 32 esztendős. A gólszerző csatárok soha nem lennének önmagában elegendőek a teljes sikerhez, de ezek a hagyományos támadók egy olyan korszakban virágoznak, amelyben nem feltétlenül nekik jutna a legtöbb szerep.

Ennek a kvartettnek vannak közös vonásaik. A négy közül csak Benzema töltött egy egész évtizedet a legmagasabb szintű futballban. Amikor 2009-ben a Real Madridhoz szerződött, Lewandowski még Lengyelországban játszott, Immobile az olasz alsóbb osztályokban villogott, Vardy pedig ligákon kívül szerepelt. 

Az angol válogatott csatárának útja a vodkától a nyomkövetőn át az Eb- és vb-részvételig | Hosszabbítás

Még tavaly jelent meg magyarul is Jamie Vardy: "A semmiből. Az én történetem" című önéletrajzi könyve a GABO Kiadónál, amiben rendkívül szórakoztató módon kapjuk meg a most 31 éves labdarúgó meseszerű pályafutásának bemutatását.

A Leicester csatára olyan intenzitással focizik, amely az életkorától is eltér, mert képes volt megszabadulni a jelentéktelenebb sérülésektől is. Vardy úgy döntött, hogy a tavalyi világbajnokság után már nem lesz angol válogatott. Benzema négy éve tartó válogatottbeli száműzetése nem a saját választása volt, de a növekvő pihenőidők döntő jelentőségűek lehetnek a tartós jó forma, és a pályafutás meghosszabbítása szempontjából. A belföldi és a nemzetközi versenynaptár soha nem volt még ennyire megterhelő. Tavaly nyáron például alig volt háromhetes a szünet az Afrikai Nemzetek Kupájának döntője és a Premier League első játéknapja között.

Mind a négy játékos részesül a stabilitásban jelenlegi klubjánál, összesen 25 évet töltöttek már el saját jelenlegi egyesületüknél. Lewandowski és Benzema is ikonikus alakja lett a Bayernnek és a Realnak, Vardy és Immobile pedig jól illettek aktuális csapatukba, ahová állandóságot hoztak, és utóbbi kettő is részesül a játék szélesebb taktikai trendjeiből.

Újra felfedezték a labdarúgás fizikai oldalát, amiben Jürgen Klopp Liverpoolja jelenti a csúcspontot a Barcelona elleni Bajnokok Ligája-elődöntős sikerével. Még Pep Guardiola, a középcsatárok barátja is keresztezi a különböző stílusokat. Ebben a VAR is szerepet játszik. Tanulmányok kimutatták, hogy annak bevezetése lelassította a játék felépítésének ütemét, és fokozta a védekezés bizonytalanságát. Mindez jó hír a gólszerzők számára. 

Immobile.jpg Ciro Immobile - Fotó: Europress/AFP

E hasznos feltételek ellenére a modern csatároknak még mindig alkalmazkodniuk kell a túléléshez. Vardy a tökéletes példa erre; 2016-ban állandó fenyegetést jelentett az ellenfél kapujára, trükkös és gyors szélsőként segítette a Leicestert bajnoki címhez juttatni kegyetlen gólsorozatával. De amikor az Arsenal azon a nyáron ajánlatot tett neki, felvonta a szemöldökét. Hogyan működhetne Vardy stílusa egy valódi támadófocit játszó csapatban?

Brendan Rodgers megmutatta nekünk, hogyan. "Közvetlenül az erősségeire alapozva játszunk. Jamie erőssége nem az, hogy összekapcsolja a különböző csapatrészeket és megjátssza az embereket - ő egy tipikus utolsó ember."  - mondta róla a remekül szereplő Leicester menedzsere. A zsúfolt büntetőterületen belül szerepelve Vardy egy újabb tempónyi előnyt tud kiharcolni, amelyet a sebességének köszönhet. Az Arsenal ellen egy gólt szerzett, egy másikat pedig előkészített, amikor visszatette a labdát lövésre a tizenhatoson kívül helyezkedő James Maddisonnak. 

Vardy profitálhat a Leicester presszingjéből is, amikor magasan feltolva játszik ő is. A sokoldalúsága az egyik legfontosabb jellemzője. A Premier League eddig eltelt 13 fordulójában minden mérkőzésen kezdőként játszott, szerzett 12 gólt. Egyaránt betalált jobb lábbal, ballal és fejjel is. A 32 éves csatár xG-je (a várható góljainak száma) 6,95! Benzema, Immobile, Lewandowski és ő Európa jelenlegi leghatékonyabb befejezője.

Ahogy Vardy, úgy Immobile is taktikai változtatásokat hajtott végre. A 2016-os Lazióhoz szerződése óta megbízható gólszerző Simone Inzaghi vezetéséve újabb szintet lépett ebben a szezonban, kevesebb lövést süt el meccsenként, de hatékonyabban céloz egy közvetlen, kontrákra építő játékban, amely tökéletesen megfelel neki. A Serie A-ban játszott idei 13 mérkőzésén 15 alkalommal volt eredményes, a rómaiak góljainak felét ő szerzi.  

A gólgép Lewandowski szerint még csak most jön a saját fénykora | Hosszabbítás

A Bundesliga védői most ne nézzenek ide: a Bayern München csatára, Robert Lewandowski azt mondja, hogy még csak most fogja elérni a csúcsformáját, és arra számít, hogy egy jó darabig a legmagasabb szinten játszik majd.

Az egyetlen, aki még őt is túllövi Európa topligái közül, az Lewandowski a Bayernben. A lengyel 12 Bundesliga-meccsén 16 gólt produkált. Minden sorozatot figyelembe véve 20 mérkőzésen 27 találat a mérlege. Lewandowski jelenleg mérkőzésenként átlagosan öt lövést ereszt el, és mivel befolyást gyakorol csapata védekezésből támadásba való átmenetében. 16 német bajnoki gólja valójában összhangban áll az xG-előrejelzésekkel.

A 31 éves klasszis nem csak olyan befejezőember, mint Vardy és Immobile, hanem a csapat kreatív irányítását is vállalja úgy, ahogy Cristiano Ronaldo tette a Real Madridban töltött időszaka vége felé. Lewandowski egy kivétellel a szezonbeli összes bajnoki fordulóban eredményes tudott lenni, kiemelkedő képességeit pedig az is jelzi, hogy a legkülönfélébb módszerekkel szerzett gólokat. 

A Barcelona középhátvédje, Gerard Piqué Lewandowskit a legkeményebb ellenfelei közé sorolta: "Mindkét lábával jól lő, és a fejjátéka is kiemelkedő. Nagyon nehéz, ha olyan játékosra kell figyelni, aki mindent meg tud csinálni." 

Annak ellenére, hogy egy évtizede ő a Real 9-ese, Karim Benzemátt ritkán tekintik pótolhatatlan fogaskeréknek a trófeákat nyerő gépezetben. A franciának állandóan meg kell harcolnia a helyéért, felkészülve a támadók következő hullámára. Ez is bizonyítja tartósságát, és ebben a szezonban eddig ő a legjobb játékos a még átépítés alatt álló támadóegységben. 

Az egyik ilyen új érkező, Eden Hazard - egy olyan ember, aki egy-két dolgot ismer a diszfunkcionálisan működő csapatok hátán cipeléséről - Benzemát „a világ legjobb csatárának” nevezte. A La Ligában Benzema 10 gólnál jár ebben az idényben, többel, mint Hazard (1), Gareth Bale (2), Vinicius Junior (1), Rodrygo (2), Isco (0) és James Rodriguez (1) összesen. Zinedine Zidane, az alábecsült csatár kitartó támogatója egyszerűen azt mondta róla: "Aki szereti a labdarúgást, szereti Benzemát is."

benzema.jpg Karim Benzema - Fotó: Europress/AFP

via The Guardian


Hozzászólások