Foci - Váratlan helyzet elé állíthatja a válogatottakat az Eb elhalasztása
Váratlan helyzet elé állíthatja a válogatottakat az Eb elhalasztása
Fotó: Europress/AFP

Váratlan helyzet elé állíthatja a válogatottakat az Eb elhalasztása

Németh DánielNémeth Dániel
2020/03/19 15:40
Az Európa-bajnokság elhalasztása elkerülhetetlen és helyes döntés volt az UEFA részéről, amely - legalábbis remélhetőleg - lehetővé teszi a klubszezon befejezését. Ennek a lépésnek egy sor egyéb következménye is lehet, akár a kontinenstorna erőviszonyaira és a sztárjátékosokra is, ezeket szedtük sorba a goal.com cikke nyomán.

Az UEFA kedden jelentette be, hogy a nyári foci-Eb-t egy évvel elhalasztják a koronavírus-járványra való tekintettel. A drasztikus, de szükséges lépésre azért volt szükség, mert jelenleg a legtöbb bajnokság járványügyi okokból szünetel, és még az optimistább verziók is arról szólnak, hogy legfeljebb május elején indulhatnak újra a küzdelmek valamilyen formában. Így, hogy a nyári Eb-re már nem kell tekintettel lenni, a bajnoki és a nemzetközi kupasorozatok küzdelmeit akár nyárig is el lehet húzni, vagyis a klubok némi levegőhöz jutottak.

A következő szezont is meghatározhatja

Valószínűleg nem szorul különösebb magyarázatra, miért kulcsfontosságú, hogy értelmezhető eredmények szülessenek a bajnokságokban. Nem csak arról kell dönteni, hogy kik legyenek a bajnokok, de a nemzetközi kupaindulókról, valamint a kiesőkről és feljutókról is. Egy csonka szezon során nem lehet igazságosan eredményt hirdetni, ugyanakkor az is megkérdőjelezhető döntés, ha esetleg az aktuális szezon eredményeit figyelmen kívül hagyják. Van olyan bajnokság, ahol ez gyakorlatilag elfogadhatatlan lenne.

A Liverpool 25 pontos előnnyel vezet az angol bajnokságban. -A Liverpool 25 pontos előnnyel vezet az angol bajnokságban. - Fotó: Europress/AFP

Angliában például a Liverpool minden idők legeredményesebb bajnoki idényét produkálta a kényszerű szünetig, előnye 25 pont a címvédő Manchester City előtt, vagyis mostanra jó eséllyel már megnyerte volna a bajnoki címet, ha folytatódott volna a szezon. Hasonló a helyzet Franciaországban is, ahol a Paris Saint-Germain 12 pontos előnnyel rendelkezik az Olympique Marseille-jel szemben. És ez nem csak az élvonalra jellemző, a Benevento 20 ponttal vezet a Serie B-ben, vagyis Filippo Inzaghi csapata fél lábbal az élvonalban érezheti magát.

Nem utolsó szempont az sem, hogy a klubok költségvetése nagyban támaszkodik a tévés és az európai kupasorozatokból származó bevételekre. Vélhetően utóbbi hiányát a topklubok valahogy megoldanák, ám kisebb csapatok a csőd szélére sodródhatnak, amennyiben a liga megnyirbálja a kifizetéseket, mert mondjuk kompenzálnia kell a televíziós társaságokat. Ebben az értelemben tehát az európai labdarúgás egyébként is törékeny gazdasági helyzete múlhat azon, be tudják-e fejezni a nemzeti bajnokságokat.

Nem rossz a magyar válogatottnak sem

Az Eb halasztásának lesznek olyan következményei is, amelyeket nyilván nem vettek számításba a döntésnél, ám ettől még érdemes sorba szedni őket. Az például egyértelmű, hogy azok a játékosok, akik hosszú távú sérüléseik miatt jó eséllyel lemaradtak volna a kontinenstornáról, előnyükre fordíthatják a csúszást. Ousmane Dembélé esélyt kaphat, hogy beverekedje magát a francia válogatottba, Nicolo Zaniolo ott lehet az olaszoknál, míg a vb-bronzérmes Belgiumnál Eden Hazard sérülése miatt nem kell aggódni. De említhetnénk Harry Kane-t is.

Hazard szezonja idő előtt véget ért, de a jövő évi Eb-n ott lehet. -Hazard szezonja idő előtt véget ért, de a jövő évi Eb-n ott lehet. - Fotó: Europress/AFP

Válogatott szinten leginkább azok profitálhatnak a szünetből, akik sok nagy potenciállal rendelkező játékossal számolhatnak. Anglia egyértelműen ilyen lehet, ahol a szép lassan világklasszissá érő Jadon Sancho és Trent Alexander-Arnold mellé felnőhet Callum Hudson-Odoi, Declan Rice, Mason Mount, Fikayo Tomori és Tammy Abraham is. Nagy erősítés lehetne, ha az óriási tehetségnek tartott Phil Foden az előzetes várakozásoknak megfelelően átvenné David Silva helyét a Manchester City kezdőjében.

Nehéz belőni, hogy milyen állapotban lett volna a magyar válogatott a Bulgária elleni Eb-selejtezős mérkőzésen, ám az bizonyosan kijelenthető, hogy az előjelek nem voltak túlontúl biztatóak. Leginkább a sérüléssel bajlódó Willi Orbán hiánya okozhatott komolyabb fejtörést Marco Rossi szövetségi kapitánynak, a Lipcse védője ugyanis pótolhatatlan a magyar csapat számára. Hasonló a helyzet Nagy Ádámmal is, aki szintén küzdött sérüléssel a közelmúltban. Már az nagy erősítés lehet, ha ők ketten rendelkezésre állnak a halasztott mérkőzésre.

Vajon Ronaldo jövőre is belelendül?

Az idősödő futballisták esetében inkább az lehet a kérdés, vajon jövőre is képesek lesznek-e válogatott szinten teljesíteni. Cristiano Ronaldót valószínűleg nem kell félteni, a Juventus portugálja 35 évesen is zseniálisan futballozik, ráadásul úgy tűnik a formaidőzítés terén sincsenek gondjai. A mostani idényt például kifejezetten gyengén kezdte, hogy aztán a téli szünetről bombaformában térjen vissza. Múlt hónapban beállította a sorozatban lőtt gólok rekordját (11) a Serie A-ban, és a hátán cipelte vergődő csapatát.

Cristiano Ronaldo, kezében a Nemzetek Ligája trófeájával. -Cristiano Ronaldo, kezében a Nemzetek Ligája trófeájával. - Fotó: Europress/AFP 

Abban is biztosak lehetünk, hogy motiváció terén nem lesz hiány. Ronaldo jelenleg a második helyen jár a válogatottban szerzett gólok számát tekintve, csak a 109 találattal rendelkező iráni Ali Daei áll jobban jelenleg. A portugál zsenit tíz gól választja el az all-time rekordtól, vagyis várhatóan az Eb mellett a 2022-es világbajnokságot is be fogja vállalni. A portugál válogatott egyébként is tele van zseniális játékosokkal, és egy jó formában lévő CR-rel mindegyik világversenyen az esélyesek közé kell sorolni.

Vakarhatják a fejüket a lejáró szerződések miatt

A szezon elnyújtása klubszinten érdekes kérdéseket vet fel a szerződések terén - mi van, ha a megkötött kontraktusok hamarabb járnak le, mint ahogyan befejeződnek a bajnoki küzdelmek? - és a válogatottaknál is vannak hasonló dilemmák. Lehetnek olyan játékosok, akik 2020-ban tervezték befejezni a válogatottbeli pályafutásukat, amit most újra kell gondolniuk. A már megkötött és a lejáró szerződések pedig több válogatottat is dilemma elé fogják állítani a következő hetekben.

Age Hareide az Eb-n már nem lesz ott a dánokkal. -Age Hareide az Eb-n már nem lesz ott a dánokkal. - Fotó: Europress/AFP

Az egyik zűrös történet Dániában bontakozott ki, ahol Age Hareide bejelentette, hogy az Eb lesz az utolsó versenye a válogatott élén, és júniusban távozik. A Dán Labdarúgó-szövetség közben megtalálta a norvég szakember utódját Kasper Hjulmand személyében, aki augusztustól az eredeti terveknek megfelelően át is fogja venni a válogatott irányítását. Azzal a lényeges különbséggel, hogy az első munkája nem a vb-selejtező és a Nemzetek Ligája lesz, hanem az Eb. "Bosszant az eredeti bejelentés időzítése" - ismerte el Hareide, aki maga döntött a befejezés mellett. 

Hasonló helyzetben találhatja magát az ír szövetségi kapitány is. Mick McCarthy 2018-ban tért vissza a válogatotthoz, ám az Ír Labdarúgó-szövetség rögtön bejelentette, hogy az Európa-bajnokságot követően - függetlenül attól, hogy a csapat kijut-e vagy sem - Stephen Kenny ül le a kispadra. Egyelőre bizonytalan, hogy a selejtezőkön McCarthy marad-e az ír kapitány vagy a dánokhoz hasonló helyzet áll elő. Ebben a helyzetben valószínűleg logikusabb lenne elhalasztani az új éra kezdetét, már ha erre jogilag egyáltalán van lehetőség.

részben via goal.com

Hozzászólások