Foci - VAR, büntetők, kezezés és köhögés – életbe léptek az új szabályok
VAR, büntetők, kezezés és köhögés – életbe léptek az új szabályok
Fotó: Europress/AFP

VAR, büntetők, kezezés és köhögés – életbe léptek az új szabályok

HosszabbitásHosszabbitás
2020/08/06 15:14
Bár a koronavírus miatt később befejeződő Bajnokok Ligája, Európa-liga és Ifjúsági BL miatt nem tervezte az UEFA, a helyzetre való tekintettel mégis úgy döntött, ismerteti a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség Szabályalkotó Testülete (IFAB) által hozott szabálymódosításokat, melyek elvileg már június elsejétől érvényben vannak.
 

A labdarúgás játékszabályainak számos módosítását elfogadták az IFAB február végi közgyűlésén, s ezek az új idénytől léptek volna érvénybe. A változásokat azonban már a héten újraindult sorozatokban bevezették – jelentette be Roberto Rosetti , az európai szövetség bírókért felelős vezetője. AZ IFAB elsődleges, nem titkolt célja a támadójáték segítése a módosításokkal.

Középpontban a kezezés és a VAR

Természetesen ezúttal is a kezezés és az azzal kapcsolatos szabályok alkalmazása áll a viták középpontjában. Az első és legfontosabb új előírás, hogy „a támadójátékos véletlen kezezése csak akkor büntetendő, amennyiben azonnal gólt eredményez, vagy a játékosnak és/vagy a csapatának egyértelmű lehetőséget teremt a gólszerzésre”. Ezzel szemben, ha a gólig a kezezés után még több labdaérintés történik, nem kell megszakítani a játékot. Az ezzel kapcsolatos szabálytalanságok meghatározása szerint a kar véget ér a hónalj alsó részénél, tehát a váll nem minősül „tiltott” testrésznek.

A VAR-ral kapcsolatban azt kéri a testület, hogy többször vegyék igénybe és konzultáljanak a kollégák egymással, mert rengeteg eset szubjektív. A döntést persze a játékvezető hozza meg, a VAR-nak pedig a játékhelyzet felülvizsgálatának javaslata a kötelessége. A pálya széli videózással kapcsolatban pedig így fogalmaz szárazon a szabály: „amennyiben a felülvizsgálandó incidens szubjektív, akkor az az elvárás, hogy a játékvezető játéktéren lévő felülvizsgálatot végezzen, azaz a visszajátszást a játékvezetői felülvizsgálati területen tekintse meg” . Magyarul, minél többször menjenek ki a bírók a pálya szélére, hogy saját szemükkel győződhessenek meg az aktuális esetről.

var-fifa-uefa.jpgFotó: Europress/AFP

Ha nem történt játékmegszakítás egy felülvizsgálandó eset után, a játékvezető akkor állíthatja meg a játékot, ha semleges helyre került a labda. Kiemelik: a döntésig vezető bírói párbeszédek semmiképp sem lehetnek publikusak senki számára.

Tizenegyesek és a kapusok

 A büntetőrúgás és a kapusok elrúgás előtti viselkedése megint csak örök vitatéma. Amennyiben a kapus szabálytalanságot követett el, de a rúgás elkerüli a kaput vagy visszapattan a kapufáról, nem kell megismételni. Ez alól kivétel, ha a kapus szabálytalansága egyértelműen befolyásolta a rúgást végző játékost. A kapus idő előtti elmozdulása esetén először csak szóban, a második alkalommal és azt követően azonban már lappal figyelmeztethetnek a játékvezetők. Ha a kapus és a tizenegyesrúgó egyszerre szabálytalankodik, akkor a rúgást végző játékost kell büntetni.

A büntetőkkel és a lapokkal kapcsolatos módosítás még, hogy a játékosoknak adott sárga lapokat nem viszik át a büntetőrúgásokra. Amennyiben egy játékos mind a mérkőzés, mind a tizenegyesek során kap sárga lapot, azt két sárga lapként kell rögzíteni, nem pedig kiállításként.

Végül, de nem utolsó sorban, a koronavírus: ha egy játékos ráköhög a másikra, azért kiállítás jár, de a játékvezető dolga eldönteni, hogy szándékosan irányult-e ellenfél felé a köhögés… Az öt cserét engedélyező szabály pedig a következő idényre is érvényben marad.

Szöveg: Soós Péter

Hozzászólások