Foci - Vannak örök érvényű törvények, amik még a Real Madridra is vonatkoznak
Vannak örök érvényű törvények, amik még a Real Madridra is vonatkoznak
Fotó: Europress/AFP

Vannak örök érvényű törvények, amik még a Real Madridra is vonatkoznak

Mártha BenceMártha Bence
2018/10/31 13:38

Van a labdarúgásnak egy rakás olyan törvényszerűsége, ami nem vonatkozik a Real Madridra. Például túl nagy ahhoz, hogy csődbe menjen, hiába költ évtizedek óta eszetlenül, sőt néha még a labdarúgás szabályait is inkább értelmezik, mint alkalmazzák velük szemben a játékvezetők. Van azonban olyan szabály is, ami örök érvényű, és még a legnagyobbak számára sincs alóla kibúvó.

A nagy számok törvénye alapján néha a weben keringő mémek is betalálnak. Nem gyakran, de a Real Madriddal kapcsolatban van egy, ami tökéletes egyszerűséggel adja vissza, miért jutott történelmi mélypontra a szezon elején a madridi klub: 

ViszikViszik Fotó: Soccer memes

Mindent összevéve tényleg csak ennyiről van szó: Zinedine Zidane és Cristiano Ronaldo kivették a Realt a Madridból. A csapat így sincs híján világklasszis játékosoknak, a Varane-Ramos kettős a védők, a Modric-Kroos páros a középpályások között tartozik a szűk elitbe, de a jó csapat és a zsinórban három BL-t nyerő csapat között, ez már talán kijelenthető, pont a két távozó jelentette a különbséget.

Who needs Ronaldo?

Zidane-nal kapcsolatban sokszor felmerült a kérdés, hogy taktikailag elég felkészült-e egy ekkora feladatra, hiszen az utóbbi években vágtak ki Madridból nála edzőként sokkal felkészültebb szakembereket is (Beníteztől Mourinhón át Ancelottiig). A Real Madridnál azonban van fontosabb a taktikánál, hiszen kvázi minden ellenfelükkel szemben elmondhatják magukról, hogy egyénileg az övék a jobb csapat. Ezt a bizonyos pluszt, amit egy ilyen bivaly kerethez hozzá lehet tenni a kispadról, tokkal-vonóval hozta Zidane, aki a fent említett edzőzsenikhez képest inkább a Capello-vonalat viszi: tud nyerni.

Kinek kell Ronaldo? Hát nektek, de nagyon!Kinek kell Ronaldo? Hát nektek, de nagyon! Fotó: Soccer memes

Míg a francia hiányát szellemiségében, addig Ronaldóét a pályán érzi fájdalmasan a Real Madrid. És itt sem arról van szó, hogy Cristiano Ronaldo játéktudása ne lehetne pótolható sok-sok pénzből. Nagyon is pótolható, sőt Florentino Pérez is azért kezdte el látványosan elengedni a portugál világklasszis kezét, mert úgy gondolta, itt az ideje új címerállatot találni a falka élére.

Abból, hogy ezt Ronaldo is érezte, jelen pillanatban a Juventus profitál gazdagon. A megszállottan edző portugál először csak gólpasszokkal, aztán már gólokkal, többnyire győztes góllal veszi ki a részét a Juventus parádés szezonrajtjából, és bár elég olcsó dolog rámutatni az egyértelműre, talán most érdemes Captain Obvious bőrébe bújni:

A Juventus története legjobb, a Real Madrid története legrosszabb rajtján van túl akkor, amikor Cristiano Ronaldo Madridból Torinóba költözött.

Egyszerre szakadt rájuk az ég

A Real Madridnál egyre súlyosabbá duzzadó válság persze nem volt kőbe vésve még Ronaldo és Zidane távozásával sem. Egy ilyen lehetőségekkel rendelkező klubnál nem okozhat gondot néhány kieső láncszem, még ha minden másnál fontosabbak is, hiszen minden forrás adott a pótlásra.

Lopeteguinál nagyobbat még senki nem égett MadridbanLopeteguinál nagyobbat még senki nem égett Madridban Fotó: Europress/AFP

Madridban azonban a két feladat közül az egyikhez rosszul nyúltak, a másikhoz meg sehogy. A Ronaldo pótlására szerződtetett Vinícius Junior ugyan drága volt, de ezen kívül élő ember nem gondolhatta komolyan, hogy a Flamengo 18 éves játékosa egy az egyben pótolni tudja a világ legjobb futballistáját. És még egyszer: itt nem csak játéktudásról van szó, hanem mindenről, amit Ronaldo a pályán jelent aktuális csapatának.

Zidane pótlása azonban, ha lehet, még hitványabbul sikerült. Nem azért, mert adott esetben Lopetegui ne lett volna alkalmas a posztra, hanem a körülményei miatt, amikbe viszont már kódolva volt a tragédia.

A Real Madrid, akár egy kafferbivaly a Majolikában, a spanyol válogatottra magasról téve jelentette be Lopeteguit, aki konkrétan közellenségként kezdte meg a munkát Madridban. Az edző sem ártatlan az ügyben, de aki egy kicsit is hajlandó a dolgok mögé nézni, az láthatja, hogy a spanyol válogatott vb-kudarcáért egyértelműen a Real Madrid a felelős. Ettől még persze lehetett volna akár sikeres is a madridi szezonrajt, de ez már így együtt túl sok volt.

Solari nem az új Zidane

Számos hasonlóság van Santiago Solari és Zinedine Zidane pályafutása között. A két játékos csapattárs volt Pérez korai madridi időszakában, igaz, Zidene a világ legdrágább játékosaként érkezett a Juventustól, Solari pedig sokszor csak csere volt (azért 148 meccset letudott a csapatnál). Solari is játszott Olaszországban, aztán ifiedzőként tért vissza Madridba, ahogy Zidane is, de már csak egy hasonlóság maradt a karrierjük között: mindkettőjüket átmeneti megoldásnak szánták.

Van valaki, aki biztosan nem örülne ConténakVan valaki, aki biztosan nem örülne Conténak Fotó: Daily Mail

Solari tulajdonképpen annak köszönheti a kinevezését, hogy mire a Barcelona felkoncolta a Madridot a Clásicón, még nem sikerült megtalálni Lopetegui utódját. Viszont az 1-5 után az is egyértelmű volt, hogy órái vannak hátra az edzőnek még úgy is, hogy megbízott edző tudja csak átvenni a helyét.

A szóba jöhető helyettesek száma ugyanis elég szűkös. Októberben nagyon nehéz kivásárolni egy edzőt, a szabadon lévők aprócska merítésében pedig alig akad olyan kaliberű szakember, akire rá lehetne bízni a világ egyik legforróbb kispadját.

Adta magát Antonio Conte, aki a négy topliából már kettőben is bajnoki címet tudott szerezni (és még szövetségi kapitányként is megmutatta magát, nem is rosszul), csakhogy Conte európai kupaszereplései a közepes és a hitvány között mozogtak a Juventusszal és a Chelsea-vel is. Márpedig ez prioritás kell, hogy legyen a zsinórban három BL-győzelemnél tartó madridiaknál, ráadásul Contét állítólag a játékosok sem szerették volna.

Két hetük van embert találni

A spanyol bajnokságban még azt is szabályozzák, hogy mennyi ideig lehet egy csapat élén átmeneti megoldásként kinevezett “megbízott edző”. Pérezéknek mindössze két hetük van, hogy vagy találjanak valakit, vagy véglegesítsék Solarit, akinek négy meccs szinte biztosan jut: jön a Melilla elleni kupameccs (a BBC remek cikke rámutat, hogy ő lesz az első madridi edző, aki Afrikában mutatkozik be: Melilla egy Marokkóval szomszédos spanyol enklávé), aztán a bajnokságban Valladolid és a Celta, a BL-ben pedig a pilzeni utazás.

A Marca úgy tudja, Conte azért esett ki, mert három évnél rövidebb szerződést nem volt hajlandó aláírni, és egy csatár mellett egy klasszis középső védőt is követelt (vélhetően preferált formációja, a háromvédős rendszer miatt), ezt pedig a madridi öltöző nagyon nem szerette volna. 

Roberto Martinez érzi a boogie-tRoberto Martinez érzi a boogie-t Fotó: Europress/AFP

Két lehetőség maradt: a belga szövetségi kapitányt, Roberto Martinezt maga Jorge Valdano sportigazgató lengette be egy rádióműsorban. A másik pedig, ha lehet, még kockázatosabb: Pérez állítólag fontolgatja, hogy ha a Manchester United kirúgja José Mourinhót, újra a portugál edzőt nevezi ki. Ha utóbbi megtörténik, legalább nem lesz több unalmas El Clásico, az biztos. 

Hozzászólások