Foci - Uruguay és Wales között kiderült, hogy már biztosan pótselejtezhetünk az Eb-részvételért
Uruguay és Wales között kiderült, hogy már biztosan pótselejtezhetünk az Eb-részvételért
Fotó: MTI

Uruguay és Wales között kiderült, hogy már biztosan pótselejtezhetünk az Eb-részvételért

Mártha BenceMártha Bence
2019/11/16 12:06
Tök mindegy, hogy kikaptunk Uruguaytól a valóban káprázatos Puskás Aréna nyitómeccsén, az viszont kellemetlen, hogy a Walesre ígérkező szedett-vedett csapatunk újabb ütést kapott Kalmár Zsolt súlyos sérülésével. Bár a pótselejtezőnk már megvan, csak a walesi bravúr érne biztosan Eb-szereplést, így innen közelítve néztük az Uruguay elleni meccset is. 

Ha minden ellenérzésünket félretéve, abszolút pozitívan próbáltunk is hozzáállni a Puskás Aréna nyitómeccséhez, akkor is csak két pozitívum jutott nekünk az Uruguay (vagy Argentína?) elleni összecsapásról: az egyik, hogy az aréna valóban gyönyörű, és bitang jól mutatott tele, a másik pedig, hogy kifejezetten szép gólt lőttünk.

Uruguayi győzelemet hozott a Puskás Aréna avató | Hosszabbítás

Az uruguayi labdarúgó-válogatott 2-1-re legyőzte a magyar csapatot a Puskás Aréna pénteki avató mérkőzésén, melyet telt ház, 65 114 néző előtt rendeztek. A világranglistán ötödik dél-amerikai rivális Edinson Cavani és Brian Rodriguez góljaival bő húsz perc alatt kétgólos előnyre tett szert, majd a 24.

A stadion hangulatáról, illetve a magyar válogatott játékáról már minden jó szándék ellenére nehéz lenne pozitívumokat kiemelni, sőt még a válogatott hét fontosabb meccsére, a Wales elleni Eb-selejtezőre nézve is borúlátóbbak lettek a kilátásaink Kalmár Zsolt sérülése miatt. Még úgy is, hogy az újoncaink tulajdonképpen jól szálltak be a meccsbe.

Kezdjük a hangulattal

A Puskás Aréna nyitómeccsére nem ment ki több szurkoló, mint egy átlagos válogatott meccsre. Nézőből jó sok volt, drukkerből azonban nem állunk ennyire jól: a meccs előtt káprázatos élőképpel előrukkoló B-közép így hiába szurkolta végig becsülettel a meccset, sokszor bántóan nagy csend borult a stadionra, ami a jelenlévő 67 ezer emberre nézve elég furcsa fejlemény.

Nem csúnya, naNem csúnya, na Fotó: MTI

Persze lesz majd ez jobb is, ha tétmeccset játszunk, és tűzbe jön a közönség, de az oldallelátók passzivitása döntően nem változik akkor sem, és azoknak, akik tényleg szurkolnak, sokkal nehezebb dolguk lesz, ha pokoli hangulatot akarnak teremteni a Puskásban, mint mondjuk az Üllői úton. 

Voltak pillanatok, például a hajrá - magyarok válaszolgatásnál, amikor érezhető volt, hogy akár lehetne itt brutális atmoszféra is, de ahhoz, hogy ez tényleg összejöjjön, vagy nagyon fontos meccs kell, vagy a román válogatott ellenfélnek. Utóbbira egész jó esély van, de erről később.

A Puskás Ferencet ábrázoló koreó viszont talán minden idők legjobb hasonló próbálkozása volt, pedig az utóbbi időben tényleg volt néhány látványos kísérlet. A horvátok elleni Mátyás királyos, vagy a Fradi-tábor próbálkozása a Time magazin 1956-os címlapjával (amit az ostoba UEFA a CSZKA és a dátum miatt politikai állásfoglalásnak vélt, és végül betiltott) mind azt mutatja, hogy ha a csapatunk nem is, a szurkolóink tényleg világszínvonalúak. Csak kevesen vannak egy 67 ezres stadion beénekléséhez.

Meccs is volt azért

Bár kétségkívül szép gólt szereztünk, és a világranglista 5. helyén álló Uruguay ellen egy szűk vereség is elfogadható eredmény még hazai pályán is, azért voltak a mérkőzésnek bántóan egyoldalú pillanatai is. Például az első 25 perc, amikor még Uruguay is kapacitálta a játékot, aminek négy ordító ziccer, és azokból két gól lett az eredménye.

Ha fontos lett volna, agyonver UruguayHa fontos lett volna, agyonver Uruguay Fotó: MTI

Ebben az időszakban szinte egyáltalán nem nyertünk párharcot, a vendégek gyorsabbak és erőszakosabbak voltak, ráadásul - ami nyilván nem volt meglepő - az is gyorsan kiderült, hogy két szinttel a magyar játékosok felett állnak játéktudásban. Sejtettük, hogy így lesz, emiatt nincs is bennünk hiányérzet, hiszen tudtuk, hogy jobb csapat az ellenfél.

A meccs összességében mégis hasznos volt, sok fontos információval látta el Marco Rossit, és csak azért nem lehet abszolút pozitívan nyilatkozni róla, mert Kalmár Zsolt eltörte a bokáját, és hosszú időre kidőlt. A DAC középpályása, ha nem is alapember, de fontos láncszem, ráadásul Rossi bizalmi embere, hiszen a játékosa volt Dunaszerdahelyen is, arról nem is beszélve, hogy Kleinheisler eltiltása miatt fontos szerep hárult volna rá Walesben. A sérülése sajnos komoly csapás.

Ez nagyon nagy bajEz nagyon nagy baj Fotó: MTI

Örömteli, hogy bár csak egy jó negyedóra jutott a keret egyetlen bevethető balhátvédjének, Nagy Zsoltnak, a Puskás Akadémia játékosa néhány szép szereléssel, és agilis játékkal mutatkozott be, és Szalai Attila sem okozott csalódást. Mozgott egyet a Walesben biztosan kezdő Nagy Ádám, illetve a Kalmár sérülése miatt beszálló Holman Dávid is, viszont végigjátszotta a meccset Vida Máté, ami vagy azt jelenti, hogy nagyon jó erőben van, vagy azt, hogy nem játszik Cardiffban.

Kiderült - vagy talán inkább megerősítést nyert - az is, hogy Bese nem megoldás semmilyen szinten, hogy Lang játékától nem ok nélkül tartottunk, hogy Szoboszlaitól még várnunk kell a nemzetközileg is fajsúlyos, meccsdöntő teljesítményre, és hogy Dzsudzsák klasszik egyfélidős játékossá épült le. A kapitány esetében azonban ez nem ilyen egyszerű kérdés.

Korábban is írtunk róla, hogy a Dzsudzsák körüli vita nem egyszerűsíthető le arra, hogy nem bír nemzetközi szinten nemhogy egy meccset, de egy félidőt sem végigjátszani. A helyzet ugyanis az, hogy nincs több olyan játékosunk, aki olyan passzt tud adni, mint a csapatkapitány magyar gól előtti kulcspassza. Ezekről egyszerűen nem mondhat le Marco Rossi, bár az azért furcsa lenne, ha Cardiffban a kezdőcsapatban kapna helyet Dzsudzsák.

Már biztos, hogy a NL-ből pótselejtezünk

Mielőtt rátérnénk, hogy mit árult el a walesi meccsről a Puskás Aréna nyitómeccse, szögezzük le, hogy a csütörtöki és pénteki Eb-selejtezők után biztossá vált, hogy a magyar válogatott már nem csúszhat ki a pótselejtezőt játszó csapatok közül, így egészen biztos, hogy a Nemzetek Ligája-helyezésünknek köszönhetően játszhatunk az Eb-ért.

Jelen állás szerint Izraellel játszunk, méghozzá idegenben, míg a másik ágon Izland-Románia mérkőzést rendezhetnek. Izland egy pontot elhozott Törökországból, de ez is kevés volt az Eb-szereplés bebiztosításához, míg a románokat hazai pályán verték laposra a svédek, így már Románia sem juthat ki egyenes ágon.

Magyar-román pótselejtező? Nyami!Magyar-román pótselejtező? Nyami! Fotó: MTI

Több csapatnak is még két meccse hátra van (ma éjfélkor már sokkal okosabbak leszünk), de ha nem lesznek óriási meglepetések, a fent vázolt helyzet áll majd elő. A mi helyünk biztosnak tekinthető a pótselejtezőben, és ha esetleg legyőznénk Izraelt, már csak az UEFA sorsolása (és persze a román válogatott első pótselejtezője) választana el minket attól, hogy megnézzük, milyen a Puskás Aréna hangulata, ha egyszerre teljesül a bevezetőben megnevezett két kitétel: fontos meccs, ahol Románia az ellenfél.

Mi vár ránk Walesben?

Először is nagyon nem mindegy, milyen eredmények születnek a szombati selejtezőnapon, ahol Wales Azerbajdzsánban lép pályára, és lesz egy horvát-szlovák meccs is. Nekünk mindenképpen nyernünk kell Cardiffban, hogy biztosan kijussunk az Eb-re, de fontos, hogy milyen mentális állapotú walesi csapat lesz az ellenfél, mondanunk sem kell, milyen sokat jelentene pszichésen, ha Bale-ék nem tudnának nyerni Bakuban.

De foglalkozzunk inkább magunkkal. Uruguay ellen a kapitány döntései kvázi elárulták, milyen kezdőcsapattal futunk majd ki Cardiffban. Nagyjából így fogunk kinézni jövő kedden:

Gulácsi - Lovrencsics, Baráth, Lang, Nagy Zsolt - Pátkai, Szoboszlai, Nagy Ádám - Kovács I., Sallai - Szalai

Rossi nem fogja betenni Dibuszt, még ha az utóbbi időben bombaformában véd is (valahol megértjük, még ha Gulácsi adós is a klubcsapataiban nyújtott teljesítménnyel a válogatottban), a védelemben pedig nincs lehetősége variálni. Sőt, ha cserélnie kell a hátsó sorban, az sem lesz egyszerű dolog.

Néztünk nagyokatNéztünk nagyokat Fotó: MTI

A középpályán az lett volna a tippünk, hogy három szűrő játszik Szoboszlai, vagy Kalmár mögött, de Vida végigjátszotta az Uruguay elleni meccset, ami azt jelenti, hogy vélhetően Walesben nem fog kezdeni. Kalmárral egy fontos variációs lehetőség esett ki, hiszen a DAC középpályása visszavontabb és támadóbb szerepkörben is használható, ahogy az eltiltott Kleinheisler is nagyon fog hiányozni.

Mivel - hiába lenne bravúros a pontszerzés is idegenben - győzelmi kényszerben lépünk pályára, kellenek a támadók is, nem hagyhatjuk magára Szalait. Kovács István jól szállt be Uruguay ellen, ráadásul ő a középpályára visszazárva a védekezést is tudja segíteni, ezért tippeltük a kezdőbe. Sallai abszolút tipp, lehet akár a szintén jó formában lévő Varga Roland is a befutó (Uruguay ellen gólpasszt adott), vagy akár Dzsudzsák is, bár a kapitányt talán inkább a hajrára tartogatja Rossi.

Ahogy Budapesten, vagy ahogy az írek

Amikor a két csapat Budapesten találkozott, nem véletlenül tartottunk a meccstől, de a mieink tökös, kellően agresszív, mégis szervezett játéka teljes joggal hozott győzelmet. Annál lejjebb semmiképpen nem adhatjuk, még ebben a szedett-vedett összeállításban sem, mert ez most egy egészen más walesi csapat lesz, mint a fásult, fáradt válogatott, amelyik meglepően simán kikapott a Groupama Arénában.

A sztárok helyzete nem sokat változott, Gareth Bale továbbra sem találja magát, Aaron Ramsey pedig alig tud játszani a Juventusban, annyit sérült, de a rengeteg Premier League-játékossal felálló ellenfél akkor sem lenne egy legyintéssel elintézhető, ha az ikszért mennénk Cardiffba. Így pedig, hogy nyernünk kell, még kevésbé.

Walesbe nem nyerni járnak a csapatok, bár az utóbbi időben volt rá példa. A Nemzetek Ligájában a dánok győztek Cardiffban, egy barátságos meccsen pedig a spanyolok törölték fel a gyepet a házigazdával úgy, hogy a 30. percben már 0-3 állt az eredményjelzőn. Ezeknél is fontosabb iránymutató számunkra a 2018-as vb selejtezőinek utolsó fordulója. 

2017 októberében a walesiek hasonló helyzetben voltak, mint most. A selejtezősorozat utolsó meccsén hazai pályán fogadták Írországot úgy, hogy már egy döntetlennel is a vb-pótselejtezőben találhatták volna magukat, ehelyett 1-0-ra kikaptak, így az írek futhattak neki a playoffnak. Valami ilyesmit kéne villantanunk.

Hozzászólások