Foci - Újraválasztották az UEFA élére a szlovén ügyvédet
Újraválasztották az UEFA élére a szlovén ügyvédet
Fotó: Europress/AFP

Újraválasztották az UEFA élére a szlovén ügyvédet

HosszabbitásHosszabbitás
2019/02/07 13:47

A várakozásoknak megfelelően - közfelkiáltással - újraválasztották elnöknek Aleksander Ceferint az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) csütörtöki tisztújító kongresszusán.

Megbízatása négy évre, 2023-ig szól, kihívója nem volt. A szlovén ügyvéd a római kongresszuson kiállt a Bajnokok Ligája mellett. Mint mondta, az európai klubok szövetségének (ECA) vezérigazgatójával, Andrea Agnellivel együtt ellenzi azt a kezdeményezést, mely szerint 11 európai élklub 2021-től a Bajnokok Ligája helyett egy európai szuperligában venne részt. Leszögezte: amíg ők állnak a két szervezet élén, nem lesz ilyen sorozat.

"Ez nem ígéret. Ez egy tény" - mondta. Hozzátette, ha a topcsapatok ragaszkodnának új elképzelésükhöz, "megszűnnének nagy klubok lenni az emberek szívében".

Ceferin egyben felszólította a nemzetközi szövetséget (FIFA) - amelynek elnöke, Gianni Infantino ott ült a hallgatóságban -: vegye figyelembe az UEFA ellenérveit a FIFA új terveivel, a 24 csapatosra bővített klubvilágbajnoksággal és az egész világra kiterjedő Nemzetek Ligájával kapcsolatban.

"Azzal, hogy kifejezzük egyet nem értésünket a FIFA felé, egyúttal tiszteletet tanúsítunk irányába és a labdarúgás felé is, a játék felé, amit szeretünk, s amelyet meg kell védenünk" - fogalmazott Ceferin. - "Őszintén bízom abban, hogy a FIFA szintén tiszteletet mutat majd irányunkba, és meghallgatja észrevételeinket."

Ceferint 2016 szeptemberében választották elnöknek, miután elődjét, Michel Platinit "összeférhetetlenség" és "hűtlen kezelés" miatt eltiltották minden labdarúgással kapcsolatos tevékenységtől.

Az 51 éves Ceferin első teljes ciklusára kapott most bizalmat.

Csányi Sándort, a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) vezetőjét újraválasztották a nemzetközi szövetség (FIFA) alelnökévé és az európai szövetség (UEFA) végrehajtó bizottsági tagjává az UEFA csütörtöki tisztújító kongresszusán, Rómában.

A végrehajtó bizottságba a 11 jelöltből nyolc tagot - köztük egy nőt - választottak négyéves periódusra, 2023-ig. Az 55 tagállam szavazataiból 53 volt érvényes és 2 érvénytelen, az MLSZ első embere kapta a legtöbb szavazatot, 49-et. Ezt követően - közfelkiáltással - szintén négyéves időtartamra bizalmat kapott a FIFA alelnöki pozíciójára is, amelyért nem volt más induló.

Csányi Sándor a 2015-ös bécsi kongresszus döntése nyomán lett a végrehajtó bizottság tagja, míg a nemzetközi szövetség (FIFA) tanácsába 2017 áprilisában került be. A FIFA alelnökévé tavaly februárban választották meg.

"Hazánk kiemelt feladatok előtt áll: ilyen sorozat még soha nem adódott a magyar labdarúgás történetében" - hangsúlyozta. "Idén májusban Budapesten lesz az év női labdarúgó-eseménye, a BL-döntő, jövőre a valaha volt legnagyobb férfi Európa-bajnokságnak adunk otthont tizenegy más ország mellett, 2021-ben pedig a szlovénokkal közösen rendezünk U21-es Eb-t" - sorolta Csányi Sándor. - "Elégedettek akkor lehetünk, ha a sportág hátterének fejlődését a klubok és ezáltal a magyar válogatottak szereplése is visszatükrözi" - tette hozzá.

MTI

Hozzászólások