Foci - Újra indul a Fradi-Vidi versenyfutás, régi nevén a fodball NBI.
Újra indul a Fradi-Vidi versenyfutás, régi nevén a fodball NBI.
Fotó: MTI

Újra indul a Fradi-Vidi versenyfutás, régi nevén a fodball NBI.

Mártha BenceMártha Bence
2019/02/02 11:21

Ha jó nem is, de izgalmas biztosan lesz az OTP Bank Liga tavaszi szezonja, aminek a felvezetéséhez ki mást is hívhattunk volna segítségül, mint Végh Hantát, a magyar fodball legnagyobb ismerőjét. Zanzásítva: a Fradi lesz a bajnok, a Hali kiesik, a resztli meg marakodik a koncon.

“A Fradinál végre rájöttek, hogy nem nyáron kell igazolni, mert a kéthetes nyári szünet semmire nem elég, nemhogy játékosok beépítésére, ezért télen gyúrtak rá keményen a keretük megerősítésére” - kommentálta Hanta a Ferencvárosnál zajló folyamatokat.

Cselgép és gólpasszkirályCselgép és gólpasszkirályFotó: Fradi.hu

A Ferencvárosnál tényleg úgy költöttek, mintha nem lenne holnap, egyik érkezőjük, a sok neve közül az Isaelt használó brazil rögtön az NBI. legértékesebb játékosa lett a Transfermarkt szerint. Utóbbi oldalt egyébként mindenki hivatkozási pontnak tartja, pedig kölni főiskolások kezdték el csinálni, de ennek most nincs jelentősége. Jött a BATE-ból a Vidi-keserítő Szihnyevics, a Juventus utánpótlásából a szír Ramadan, egy norvég, egy ukrán, egy grúz és egy belga játékos is.

A legnagyobb erősítés a tavalyi évhez képest viszont nem kérdés, hogy Thomas Doll kirúgása, illetve Szerhij Rebrov leigazolása volt. A németnek csak a menedzsmentje volt kimagasló (ezt bizonyítja, hogy ötévnyi budapesti bukdácsolás után most egy Bundesliga-csapatot kormányoz), az ukrán viszont talán kilendíti a Fradit az utóbbi évek apatikus semmittevéséből.

“Azért lesz a Fradi a bajnok, mert egyrészt nem gyengébb, mint a Vidi, másrészt végig telt ház előtt fog játszani, a Vidinek pedig egész tavasszal nem lesznek szurkolói. Sokan azt gondolják, hogy ez egy lényegtelen körülmény, de nem így van. Egyébként már tavaly is megnyerhette volna a Fradi, de úgy nézett ki, eldöntötték, hogy a Vidi nyer, és kész” 

- mutatott rá a kilógó lólábra a lőrinci szakértő.

Szerintem viszont a Vidi lesz a bajnok

A Vidinél csendesebben telt az átigazolási időszak, Elek Ákos és Futács Márkó esetében kérdéses, mekkora erősítést jelentenek, illetve hogy mennyin játékperc jut majd nekik. Különösen igaz ez a csatárra, aki már U20-as világbajnokként is rettentő lassúnak tűnt, cserébe a kapu előtt tényleg ügyesen mozog. Elek más sztori, ő egyrészt visszatér Fehérvárra, másrészt az ő posztja a legfontosabb Marko Nikolic számára, így a rotációban juthat neki akár fontos szerep is.

A legnagyobbA legnagyobb Fotó: Vidi.hu

Személy szerint én egyébként nem értek egyet Hantával, szerintem a Vidi lesz a bajnok, egyszerűen azért, mert Nikolic toronymagasan a legjobb edző az NBI.-ben. Így, hogy a Vidinek nem kell az európai kupameccsekre figyelnie, még azt is el tudom képzelni, hogy pontokat sem nagyon fog veszíteni, a Fradiban pedig azért benne van a botladozás - kivált annak tudatában, hogy egy fél csapatnyi játékost igazoltak, miközben Fehérvárra csak kiegészítő emberek jöttek, a csapat magja pedig évek óta együtt játszik.

A Vidi játéka kiforrott, mindenki tudja, mi a dolga a pályán, és ha az átigazolási szezonból hátralevő két hétben sikerülne megoldani Lazovic pótlását (esetleg Kiskokó lépne elő, bár erre talán kevesebb az esély), akkor nem is lenne kérdés.

A Honvédé a bronz, aztán jön a resztli

Hanta szerint Kispestre kerül a bronzérem, mert hiába van potenciál a Debrecenben, a Lokinál talán maguk sem tudják, mit akarnak. Ezt példázza Tomas Kosicky esete, akit az átigazolási szezon elején elengedett a Loki, a végén pedig újra leigazolta.

A Honvéd esélyeit csökkenti, hogy jó két évig nem lesz hazai meccsük a stadionjuk építése miatt (még le sem bontották a Bozsikot). Hallgassuk csak Hantát: “Az utóbbi években rendeztek már Honvéd-MTK meccset a Bozsikban, a Hungária krt-on, Felcsúton, a Fáy utcában, Dunaújvárosban, most pedig Gyirmóton. Mondjak még valamit?” - tette fel a költői kérdést a magyar bajnokság szakértője.

- Camelot! - Á, csak egy makett- Camelot! - Á, csak egy makett Fotó: NSO

Papíron még ott van a bronzért zajló meccsben az Újpest is, de ott sem nagyon tudják eldönteni, mit is akarnak kihozni a csapatból. Télen két Hali-játékost mentettek ki a biztos másodosztályból, és bár a lilák néha megrázzák magukat, kiegyensúlyozott teljesítményt teljesen felesleges várni tőlük. Talán majd ha sikerül végre valami megbízható potentát kezébe játszani a klubot.

Az MTK-Mezőkövesd-Paks hármas kábé a középmezőny, bár utóbbi kettő nagyon jól igazolt. Kiesni egyik sem fog, de nagyon előre sem vezet út. Ha mégis, akkor Hanti megérzése szerint a Kövesd lehet a meglepetéscsapat, mert ott “nézhető, sőt élvezhető focit játszanak, és szemmel látható koncepció mentén épül a csapat.”

“Viszont ha van olyan, hogy egy csapat megérdemli a kiesést, akkor az a Diósgyőr, és idén szerintem már nem is ússzák meg. Igazából az elmúlt két évben is kiestek, csak a furcsa szabályok tartották bent őket, és a karmával nem lehet szórakozni” 

- magyarázta Hanta, aki szerint a másik kieső már megvan. “A Hali kiesik, mint szar a vonatból.” 

“Persze egyetlen könnycseppem sem lenne a Kisvárdának, ami egy torzszülött. Egy figyelemre sem méltó, senkit nem érdeklő klub, aminek az öltözőjében kizárólag a kapus tud magyarul, de ő is román, csak azért beszéli a nyelvünket, mert magyar a felesége” - utalt a politikai széljárást kihasználva az NBI.-ig rakétázó csapatra Hanta.

Hozzászólások