Tuchel érkezése robbanthatja be a Neymar-bombát

shadow

A Paris Saint-Germain a várakozásoknak megfelelően bejelentette, hogy a Mainz és a Dortmund korábbi mestere, Thomas Tuchel veszi át a francia sztárcsapat irányítását. A 44 éves német taktikailag új szintre emelheti a PSG-t, azonban a nehéz természetéről és irányításmániájáról ismert edzőnek meggyűlhet a baja az öltöző egyben tartásával, leginkább Neymar egójával. 

Amikor 2011-ben Nasser Al-Khelaifi megvásárolta a Paris Saint-Germaint, két célt határozott meg. Az új Lionel Messi leigazolását és a Bajnokok Ligája-győzelmet. Hét évvel később ott tartunk, hogy az álom felét sikerült teljesíteni. A legjobb 30 év alatti világsztár (Neymar) mellett a legjobb 20 év alatti játékos, Kylian Mbappé is a PSG-ben futballozik. 

A klub Bajnokok Ligája-szereplésében már kevesebb öröme lehetett a tulajdonosnak. Legutóbb a nyolcaddöntő volt a végállomás, összesítésben 5-2-re kapott ki a francia sztárcsapat a Real Madridtól. Amióta Al-Khelaifi a PSG tulajdonosa, negyeddöntőnél tovább még nem jutott a fővárosi klub. Az első nagyobb változtatást már be is jelentették, a távozó Emery helyét Thomas Tuchel, a Dortmund korábbi mestere veszi át a kispadon.

043_dpa-pa_170528-90-015950_dpai.jpg Fotó: Europress/AFP 

Taktikailag sokoldalú edző

Tuchel taktikai szempontból remek választás, stílusát tekintve sokan mentorához, Pep Guardiolához hasonlítják. A Dortmundnál többféle rendszert is bevetett, mindig az aktuális ellenfélhez igazítva a taktikát és a játékfelfogást. Többségében a 4-2-3-1-es és a 4-3-3-as rendszert alkalmazta pályafutása során, (ezeket Párizsban is elég jól ismerik), de ha úgy látta jónak, háromvédős formációt sem félt pályára küldeni.

A rendelkezésre álló keret passzol az elképzeléseihez, a labdabirtoklásra és dominanciára épülő rendszeréhez. A Dortmundnál eltöltött első idényében szórakoztató, látványos és nem utolsósorban eredményes játékot rakott össze. 2016-ban a bajnokságban a második helyen végeztek a Bayern mögött, a Német Kupában pedig csak büntetőkkel győztek Guardiola tanítványai. A döntő előtt megjelent egy érdekes sztori, amit később Tuchel maga is megerősített.

Guardiola és Tuchel egy korábbi mérkőzés előtt egy müncheni bárban találkoztak, eredetileg azért, hogy jobban megismerjék egymást. A beszélgetés viszont gyorsan a taktikára és a játékfelfogásra terelődött. A két edző só- és borsszórókkal kezdte el modellezni a játékot, és olyan heves vita bontakozott ki közöttük, hogy a pincérek nem merték megzavarni őket, és egészen addig nem is közelítették meg az asztalukat, amíg a beszélgetés véget nem ért.

035_20160728_65538.jpg Fotó: Europress/AFP

Konfliktusok mindenhol

Tuchel intenzitását és szakértelmét szinte kivétel nélkül elismerik, összességében azonban meglehetősen nehéz természetű edző. A Dortmundban egy idő után annyira feszültté vált közte és Hand-Joachim Watzke vezérigazgató között a viszony, hogy a közös munka fenntarthatatlanná vált. Ottmar Hitzfeld, a Dortmund korábbi mestere szerint egyenesen végzetes lett volna a Borussiára nézve. El is váltak inkább a felek, pedig a cserét az eredmények nem indokolták.

A 2017-es Német Kupa-győzelem után három nappal bejelentették, hogy már nem Tuchel a Dortmund edzője. Hiába tartották a számon az egyik legtehetségesebb szakemberként, és hozták szóba olyan csapatokkal, mint az Arsenal, Watzke megelégelte az irányításmániás, nehezen kezelhető edzőt. A vezérigazgató Tuchel távozását követően nyílt levelet írt, melyben olyan értékeket kért rajta számon, mint a bizalom, a tisztelet, a csapatmunka, a kommunikációs képességek vagy a hitelesség.

Tuchel tényleg mindent irányít

El kell ismerni, nem egyszerű kezelni Tuchel domináns természetét. A játékosaitól megköveteli, hogy az általa meghatározott diétát és étrendet kövessék, emellett szereti az igazolások irányát is meghatározni. A módszerei okoztak konfliktusokat is, nagy szerepe volt abban, hogy Sven Mislintat, a klub játékosmegfigyelője távozott a csapattól. 

Tuchel az egyik vitájukat követően egyszerűen kitiltotta a szakembert az edzésekről, 
de Mats Hummels távozását is elősegítette a játékos és az edző között kialakult hűvös viszony.

2017-ben a Frankfurt elleni Német Kupa-döntőre készülő csapatból kihagyta Nuri Sahint, ami ellen még a Dortmund csapatkapitánya, Marcel Schmelzer is felszólalt. "Sokkolt, egyáltalán nem értettem. Az edző igazán elmagyarázhatta volna, miért döntött így. Mindannyian Nuri mögött állunk" - nyilatkozta az újságíróknak Schmelzer.

043_dpa-pa_103381463.jpg Fotó: Europress/AFP

A Dortmundtól való távozásához hasonlóan, Mainzban sem sikerült szépen a búcsú. A klub elnöke, Harald Strutz egészen egyszerűen árulónak nevezte, mivel titokban tárgyalt más csapatokkal. Anthony Ujah, a csapat támadója szintén az emberi oldalát kérdőjelezte meg Tuchelnek, elsősorban az alapján, ahogyan a keretből kidobott játékosokat kezelte. Ivan Klasnic különösen kemény kritikát fogalmazott meg.

"Kemény ember, és ezzel a véleményemmel nem vagyok egyedül" - magyarázta a horvát. "Van 11 játékosa, akikkel intenzíven dolgozik. Nem szereti azokat, akik kérdéseket tesznek fel, vagy megosztják a véleményüket. Megvannak a kedvenc játékosai, azok, akik alkalmazkodtak hozzá. Számomra legalábbis így néz ki a helyzet."

A 222 milliós kérdés

Egy játékos valószínűleg akad, aki nem örül Tuchel érkezésének. Ironikus módon, ő épp a világ legdrágább játékosa, Neymar, aki ha végül marad Párizsban, több ellenállásra számíthat új edzőjétől, mint Emerytől. Emlékezhetünk arra, hogy a csapaton belüli feszültségeket nem tudta megoldani Emery, Cavani és Neymar tizenegyes körüli hisztije különösen emlékezetesre sikeredett. 

000_14U3PA.jpg Fotó: Europress/AFP

Egy korábbi brazil válogatott játékos, Walter Casagrande úgy fogalmazott, 
szörnyet teremtettek Neymar viselkedésének igazolásával.

Az előző idényben többször is előfordult, hogy a brazil klasszis nem lépett pályára, amikor épp úgy gondolta, hogy inkább valamelyik rangadón villogna, mintsem egy átlagos bajnokin. Emery figyelembe vette a játékos kéréseit, Tuchelt viszont a legkevésbé sem fogja érdekelni, hogyan áll Neymar az Aranylabdáért folytatott harcban Messihez és Ronaldóhoz képest.

Az előző idény fényében furcsa lehet a PSG döntése, a BL-buktát nagyban elősegítette, hogy Emery kezéből fokozatosan kicsúszott az öltöző. Tuchel szigora, mindenre kiterjedő figyelme a fegyelmezetlenségeket elsimíthatja, azonban a kommunikációs hiányosságai a következő idényben is okozhatnak problémákat. Különösen Neymar esetében.

via goal.com