Foci - Trump után a FIFA-ba szállt bele páros lábbal az amerikai női válogatott játékosa
Trump után a FIFA-ba szállt bele páros lábbal az amerikai női válogatott játékosa
Fotó: Europress/AFP

Trump után a FIFA-ba szállt bele páros lábbal az amerikai női válogatott játékosa

Rév DánielRév Dániel
2019/07/07 11:04
Vasárnap este játsszák a női labdarúgó világbajnokság döntőjét Lyonban. Az év legfontosabb FIFA-rendezvényének fináléjába az Európa-bajnok Hollandia és a címvédő Egyesült Államok jutott be. Elsősorban utóbbi számára jelent problémát, hogy a döntőt egy napon rendezik az amerikai kontinens két tornájának, a Copa Americának és a Gold Cupnak a döntőjével, mivel az Egyesült Államok férfi csapata az utóbbiban érintett. És persze ki más szólalt volna fel a rosszul ütemezett meccs miatt, mint Megan Rapinoe.

Ahhoz képest, hogy a női labdarúgás környékéről hányszor érkezik panasz arra, hogy a világ sajtója nem foglalkozik eleget a női focival, szinte alig telik el úgy nap, hogy a háromszoros világbajnok amerikai válogatott körül ne történjen valami. A pályán kívüli botrányok sorozata azzal kezdődött, hogy a csapat egyik kapitánya, Megan Rapinoe egy újságírói kérdésre válaszolva közölte, ő tuti nem megy Donald Trumppal ünnepelni a Fehér Házba, ha a csapat világbajnok lesz. A személyét érintő kérdéseket mindig nagyvonalúan kezelő elnök persze nem hagyta szó nélkül a dolgot és néhány katyvaszosan megfogalmazott tweettel jelezte, hogy ahhoz előbb nyerni kéne, hogy meghívja a csapatot, majd a következő tweetben már azt írta, akkor is jöhetnek az Amerikában rendkívül népszerű játékosok, ha nem nyerik meg a vb-t.

A Twitteren válaszolt Trump a tiszteletlen amerikai csapatkapitányoknak | Hosszabbítás

Nem hagyta szó nélkül az Amerikai Egyesült Államok elnöke Megan Rapinoe és Alex Morgan tiszteletlenségét az elnöki hivatallal szemben. Kezd elmérgesedni a vita Donald J. Trump, az Amerikai Egyesült Államok elnöke és az amerikai női labdarúgó-válogatott tagjai között.

Az eset után az Egyesült Államok a torna nagy rangadóján legyőzte a házigazda Franciaországot, majd az elődöntőben Angliát is. Ekkor jött az újabb - immáron pályán belüli - botrány, mivel az amerikai játékosok teaszürcsölgetést imitálva ünnepelték góljukat, utalva ezzel a bostoni teadélutánra, az 1773-as eseményre, amikor három hajónyi Londonba tartó teát indiánnak öltözött telepesek a tengerbe szórtak, ezzel tiltakozva az ellen, hogy Angliában eltörölték az Amerikából behozott tea vámját, miközben Amerikában drágábban lehetett csak hozzájutni a levelekhez.

Különösen persze az angolok akadtak ki a történeten, Amerikában pedig a július 4-e körül amúgy is megerősödő patrióta érzések egyik első hullámát hozta a teázós ünneplés. Viszont a dolog utóélete ismét a nemek közötti egyenlőség kérdését hozta elő: Alex Morgan, a másik csapatkapitány szerint a férfiaknak mindent megenged a közvélemény az ünnepléseknél, és csak azért van bajuk az embereknek a teázással, mert nők csinálták.

Alex Morgan ünneplése főleg az angolokat akasztotta kiAlex Morgan ünneplése főleg az angolokat akasztotta ki Fotó: Europress/AFP

A legújabb pályán kívüli ügy talán leginkább abból az érzésből fakad, amit cikkünk elején már említettünk: a női labdarúgók sokszor érzik azt, hogy nem kapnak annyi figyelmet, mint férfi társaik. És bár ez szinte a világ összes pontján igaznak mondható, az Egyesült Államok talán kivétel, mivel a női sportok közül egyértelműen a soccer a legnépszerűbb, míg a férfiaknál jó ha az 5-6. helyre odafér. Megan Rapinoe szerint ugyanis "röhejes és csalódást keltő" döntés volt a FIFA, a dél-amerikai CONMEBOL és az észak- és közép-amerikai CONCACAF részéről az, hogy a női világbajnokság, a Copa America és a Gold Cup döntőjét egy napra rakták.

Victor Montagliani, a CONCACAF elnöke szerint egy adminisztrációs hiba okozta a tornák döntőinek torlódását, ami azért a mai, digitális világban elég viccesen hangzik. Annyi jó hír azért van a foci kedvelőinek, hogy nem kell valamelyik döntőt felvenni, hiszen ha akarjuk, akkor kisebb megszakításokkal délután öt órától hajnali ötig nézhetjük a három tornadöntőt. A női vb-vel kezdhetünk, aztán este 10-kor jön a Copa America fináléja Brazília és Peru között, majd éjjel háromtól Mexikó és az Egyesült Államok játssza a Gold Cup döntőjét (természetesen közép-európai idő szerint).

És persze, az semmiképp se tesz jót a női labdarúgásnak, hogy a Csendes-óceán partján reggel 8-kor kell kelni vasárnap, hogy az ember elcsípje a női válogatott meccsét, de remélhetőleg nem ezen fog múlni a női foci térhódításának folytatása.

Hozzászólások