Foci - Torres vagy Kovacic?
Torres vagy Kovacic?
Fotó: Europress/Getty

Torres vagy Kovacic?

Bodnár GergőBodnár Gergő
2014/11/21 21:11

Fernando Torres és Mateo Kovacic.

Könnyen nyerő emberek lehetnek vasárnap este, a szezon első milánói városi derbijén.

  • Torres: "Nyugalom, a Milan idővel olyan jó lesz mint az Atlético."

Ötéves korában a bátyjához hasonlóan kapus szeretett volna lenni. Amikor az egyik edzésen kilőtték a fogát és vérző szájjal ment haza, az anyukája a következőket mondta: "Vagy kijössz a kapuból, vagy abbahagyod a focit." Kijött és csatár lett.

Azóta profiként túl van 250 gólon, 8 trófea megnyerésén, és több mint 700 mérkőzésen. Kevesen tudják Fernando Torresről, de tíz évvel ezelőtt már lett volna lehetősége a Milanhoz igazolni. Most jó barátjának és korábbi madridi csapattársának, Demetrio Albertininek köszönhetően került Inzaghi csapatához. Amelynek színeiben az eddig 9 bajnokin 1 gólt szerzett. "Pipponak nagyon jó meglátásai és tanácsai vannak. Folyamatosan nyugtat, és mondogatja: nincs gond, korábban sok gólt lőttél, ezt nem lehet elfelejteni. De Berlusconi is valami fantasztikus. Sokan beszélget velünk, és érti a focit. Olyan megjegyzései vannak az összjátékot vagy például a csatárok mozgását illetően, hogy nem egyszer nagyon meglepődtem."

Kilenc bajnoki, 518 játszott perc, 1 gól

Torres könnyen nyerőember lehet vasárnap, igaz a Serie A-ban eddig csak egy gólt szerzett. Azt is az Empoli ellen. "Eddig az átlagnál többet vállaltak a középpályások, de nem számíthatunk mindig csak Honda góljaira. Most már mi jövünk. Addig nincs baj, ameddig sok helyzetet alakítunk ki, de mostanában nincs elég lövésünk". Az egy gól fényében adja magát a kérdés, nem volt bátor kijelentés nyáron a gólkirályi címről beszélni? "Abszolút nem. Azért vagyok itt, hogy gólokat lőjek. De gondolkodás nélkül passzolok, ha arról van szó".

És a nyomás? A Milannál szinte azonnal elvárják az eredményt. "Ezt már megszoktam az Atléticónál is. De tudom, görcsölni nem szabad. Nagy hiba siettetni a dolgokat. Mi is kapkodni kezdtünk, aztán két évig maradtunk a másodosztályban. Ebben a Milanban sok van, de  időre van szükségünk". Végül egy gondolat a vasárnapi derbiről, hisz Torresnek és Mancininek van "közös" múltja. A 2008-as Inter-Liverpool mérkőzésen a spanyol csatár győztes gólt lőtt, a lefújás után pedig Mancini bejelentette az idény végi távozását. "Akkor nyilván nem ellene játszottam. Mikor nyáron megjöttem, a repülőtéren egy dolgot kértek a szurkolók, a derbit nyerjük meg. Akkor azt mondtam: Claro, vamos a ganar. Vagyis, megyünk és megnyerjük!" 

  • Kovacic: "Mancininek köszönhetően, ez egy másik Inter lesz."

Fiatal kora ellenére nagyon éretten nyilatkozik. A horvát szurkolók San Siróban mutatott viselkedéséért például egyből bocsánatot kért. Roberto Mancini számít rá. Az új, négy védővel felálló, ám a korábbinál jóval támadóbb szellemű Internek ő lesz az irányítója. Nem véletlenül. A mindössze 20 éves Mateo Kovacicot már nyáron is vitte volna a Barca, a klubbal és a menedzserével közösen azonban nemet mondott az ajánlatra. Imádja Milánót, és hisz egy sikeres Interben. Mint mondja, az új tulaj Erick Thohir csak 1 éve érkezett a klubhoz, így időre van szüksége. Akkor sem igazolna el, ha év végén lemaradnának a BL-ről, és egy sztárcsapat hívná. "Abban mindenki egyetért velem, jobbak vagyunk a tabellán elfoglalt helyünknél." De mit mondana Mateo arra a felvetésre, hogy gólt szerez a derbin, viszont a következő 3 hónapban nem talál be?

Tizenegy meccs kezdőként, 928 játszott perc és két lőtt gól

"Egy határozott nemet. Legyen meg a győzelem, és induljunk el felfelé. Nagyon megérdemelnénk." A felemelkedés egy új edzővel, a 10 év után visszatérő Roberto Mancinivel kezdődhet meg. "Főleg a játékosok hibásak a gyengébb eredmények miatt, hiszen mi vagyunk ott a pályán. A múlt már nagyon nem érdekel, örülök Mancini érkezésének. Elképesztően karizmatikus egyéniség, nagyon sok hasznos tanácsot adott. Hozzám hasonló poszton játszott, így tudja a titkokat. Elmondta, hogy helyezkedjek, merre mozogjak labda nélkül, és miként rázzam le az őrzőmet. Azt is rengeteget hangsúlyozta, hogy soha ne legyek háttal a kapunak."

Egy szép emlék a milánói derbikről? "Egyértelműen a decemberi meccs, amikor Palacio csodálatos góljával nyertünk". 

Tipp vasárnap estére? "Handanovic nem kap gólt, és nyerünk. 2-0 lesz ide". 

 

Nem megy a nagyok ellen:

A bajnoki címet hozó idény óta a Milan 39 meccset játszott a nagycsapatok – Inter, a két római klub, Juventus, Fiorentina – ellen, és csak hetet tudott megnyerni. A legutóbbi szezonban 7 vereség, 3 döntetlen és 2 győzelem volt a mérleg. Az egyik siker épp májusban a városi rangadón jött össze, a legutóbbi meg a mostani bajnokság első körében (a Lazio ellen).

Hozzászólások