Foci - Thierry Henry csak magát okolhatja a monacói kudarcért
Thierry Henry csak magát okolhatja a monacói kudarcért
Fotó: Europress/AFP

Thierry Henry csak magát okolhatja a monacói kudarcért

Németh DánielNémeth Dániel
2019/01/29 18:23

Thierry Henry kinevezése az elejétől fogva kockázatos döntésnek tűnt, ugyanakkor arra sem lehetett számítani, hogy ekkorát bukik nevelőklubjánál. Néhány elfogadható eredményt sikerült elérnie, például döntetlent játszott a Marseille-jel és a Nice-szel, valamint elődöntőbe vezette a Monacót a kupában, végül azonban megfizette az árát a pályán nyújtott teljesítménynek és az ellentmondásos döntéseknek.

A sérülések nem könnyítették meg a dolgát, tucatnyi első csapatos játékost kellett nélkülöznie, köztük azt a Rony Lopest, aki tavaly a szezon második felében 14 gólt vert. A fő problémát mégsem a rendelkezésre álló keret jelentette - pláne, hogy a vezetőség Naldo, Cesc Fábregas és Fodé Ballo-Touré szerződtetésével még támogatta is. Henryt sokkal inkább saját ellentmondásai, illetve esetekben éretlen hozzáállása tartotta vissza.

Henry négy évvel visszavonulását követően, 41 évesen kapta meg edzői pályafutása első vezetőedzői állását. Több jel is arra utalt, hogy nem áll még készen erre a feladatra, például maga sem igazán tudta, milyen szerepet vegyen fel új feladatkörében. Volt, hogy olyan vezetőedzőnek mutatta magát, aki még a széket be nem toló játékosára is szúrós szemmel néz, mint például Benoît Badiashile esetében.

Többnyire viszont úgy tekintett magára, mintha a kerethez tartozna, nem pedig vezetőedző lenne.

Mintha nem is Henry lenne

Egy héttel ezelőtt, a Strasbourg elleni 5-1-es vereség alkalmával teljesen kivetkőzött magából, rá nem jellemző módon lekurvázta az ellenfél jobbhátvédjének nagymamáját. Annak fényében, hogy nem sokkal korábban egy be nem tolt szék miatt kérte számon a tiszteletet saját játékosától, ez különösen rossz fényt vetett rá és a módszereire. Nem sokkal később a játékosok egyre nyíltabban kérdőjelezték meg Henry szerepét.

A strasbourgi zakót követően a francia kupában is komoly csapás érte a Monacót, miután hazai közönsége előtt kapott ki 3-1-re a másodosztályú Metztől. A kupabúcsút követően Henry több játékost is a tartalékok közé akart száműzni, ami tekintettel a rengeteg sérültre, nem lehetett könnyű döntés. Mégis szükségesnek érezte, mert - ahogyan ő fogalmazott - "éhes" játékosokra akart támaszkodni.

Néhány tapasztaltabb játékos ezt követően találkozót kezdeményezett a Monaco vezetőségével. Nagyon komolyan vették a játékosok elégedetlenségét, és gyorsan megszületett a döntés Henry menesztéséről. Annak ellenére meghozták ezt a döntést, hogy a hírek szerint Henry végkielégítése 10 és 15 millió euró között mozog. Rövidesen az is kiderült, hogy az októberben elbocsátott Leonardo Jardim visszatér a Monaco kispadjára.

Taktikai kiszámíthatatlanság

A kudarchoz nem csak Henry időnként gőgös magatartása vezetett, a szakmai munka színvonalával kapcsolatban is felmerültek kérdések. Beszámolók szerint a professzionalizmus hiánya jellemezte az edzéseket, ami meccsnapokon is érezhető volt a Monaco játékosain. Hogy mást ne mondjunk, a gyakori taktikai változások, az idegen szerepkörben vergődő játékosok sem segítették a kiesés ellen menekülő gárda feladatát.

000_1C75YU.jpg Fotó: Europress/AFP 

A furcsa döntések közül néhányat - így Almamy Touré középső védőként, vagy Aleksandr Golovin középcsatárként való szerepeltetését - vissza lehet vezetni a keret mélységének hiányára. Ettől függetlenül is nagyon hiányzott az identitás az új menedzsment alatt. Játékoskarrierje során többnyire olyan rendszerben játszott, amiben a futballisták élvezhették a labdarúgást, és Jardim alatt is ez jellemezte a Monacót.

Henry mindezt elvetette, rengeteg középső középpályást pakolt a pályára, alapvetően defenzív stratégia megalkotására törekedett.

Azzal, hogy szeretett volna óvatosabb játékra váltani, ő maga gyengítette a játékosait. Háromvédős rendszerében előtérbe került Kamil Glik lassúsága, ugyanakkor Nacer Chadli formáján kívül sok minden nem is indokolta a váltást. Mintha Henry nem ismerte volna eléggé a saját játékosait.  Bár a játékosok Jardim alatt is szenvedtek, Henry egymásnak ellentmondó módszerei lehetetlenné tették, hogy működjenek az elképzelései.

via guardian

Hozzászólások