Foci - Tetszik, nem tetszik, a politika egyre inkább teret nyer a sportban
Tetszik, nem tetszik, a politika egyre inkább teret nyer a sportban
Fotó: Europress/AFP

Tetszik, nem tetszik, a politika egyre inkább teret nyer a sportban

Németh DánielNémeth Dániel
2019/08/08 16:52
"Hagyjuk ki a sportból a politikát!" - ezt a sportvezetők, klubtulajdonosok, szurkolók, de akár sportolók által egyaránt unalomig ismételt mondatot mindannyian jól ismerjük. De vajon reális elvárás-e, hogy hallgassanak a sportolók számukra fontos, a mindennapokat meghatározó (akár politikai) kérdésekben? Egyre több jel utal arra, hogy nem az.

Számos labdarúgóklub politikai alapokra épült, amely mind a mai napig meghatározó az identitásukban. Például a Real Madrid a királysághoz kapcsolódik, a Barcelona pedig a katalán büszkeséghez. A Boca Juniors vagy épp a Napoli hagyományosan a munkásosztály csapata, a Rangers és a Celtic közötti rivalizálást pedig a vallás határozza meg. Az Egyesült Államokban - legalábbis a felszínen - a sport politizálódása népszerűtlen jelenség. Sokan a sportot egyfajta menekülőútként kezelik, távol a mindennapok vitáitól.

Ezért támadják gyakran a sportolókat azzal a sokat hangoztatott kijelentéssel, miszerint maradjanak csak a sportnál, politikai kérdésekkel pedig ne foglalkozzanak.

Az a világ azonban, melyben a sport és a politika elkülönül egymástól, egyre inkább fantáziává vált az utóbbi években. Sőt, ha például Amerikát vesszük alapul, bőven volt rá példa a történelemben, amikor a politika beférkőzött a sportba. A baseball kulcsfontosságú volt az emberjogi törekvések számára, Jackie Robinson igazi hős lett, miután áttörte a bőrszínnel kapcsolatos határokat. Muhammad Ali szintén híres emberjogi aktivista volt, például megtagadta a hadseregbe vonulást, mondván: őt bizony egyetlen Vietkong sem hívta niggernek.

Hogyan lett ünnepelt sztárból megosztó emberjogi aktivista? | Hosszabbítás

Egy évvel ezelőtt Colin Kaepernick alaposan felforgatta az NFL életét, amikor úgy döntött: azzal hívja fel a figyelmet az afroamerikaiakat ért rendőrségi támadásokra, hogy letérdel az amerikai himnusz alatt. Cikkünkben bemutatjuk, hogyan lett az NFL egyik legtehetségesebb játékosának tartott irányítóból az amerikai sport legmegosztóbb figurája.

Találunk ennél sokkal közelebbi példát is, elég Colin Kaepernickre gondolni, aki egy csapásra közellenséggé vált NFL-szurkolók ezreinek szemében, mivel úgy döntött, a feketéket ért rendőri atrocitások ellen a himnusz alatt tiltakozik. Több NBA-játékos rendszeresen és tudatosan nyilvánít véleményt bizonyos kérdésekben. Ez a trend betörni látszik az USA labdarúgásába is, nemrég például Alejandro Bedoya, a Philadelphia Union kulcsjátékosa foglalt állást egy igen kényes témában a gólöröm gyanánt/helyett.

"Ideje tenni valamit a kongresszusban. Vessünk véget a fegyveres erőszaknak. Gyerünk!" - mondta a futballista az egyik zajmikrofonba, utalva az El Pasó-i és daytoni mészárlásokra. Ezt követően a Twitteren sorozatban záporoztak tőle a fegyverreformot sürgető üzenetek. Számára egyébként ez személyes ügy is, hiszen Westonban nőtt fel, ahol 2018-ban 17 diákot megöltek egy, a szülővárosától alig 15 percnyire lévő gimnáziumban. Emléküknek adózva jó darabig a 17-es mezszámban futballozott.

"Igen, talán az atletikus képességeink miatt hálásak lehetünk, azonban mindenekelőtt emberi lények vagyunk. Átérezzük ezeket a történeteket, nem vagyunk robotok. Hatással vannak ránk jelenségek, akár közvetlenül, akár közvetetten. Normális, ha időnként az emberek érzelmessé válnak és kijelentenek valamit. Ismertek, már korábban is hallattam a hangom. Sosem leszek az a fajta srác, aki leragad a sportnál" - nyilatkozta Bedoya a Sports Illustratednek. Kijelentését követően egyébként nem kapott büntetést a ligától. 

Ez pedig jelentős lépésnek tekinthető, mivel a múltban többször előfordult, hogy az amerikai liga dilemma elé került különböző politikai véleménynyilvánítások miatt. Nemrég például a Seattle Sounders került konfliktusba néhány szurkolói csoporttal, azt követően, hogy azok antifasiszta-zászlókat lengettek a Portland Timbers elleni találkozón. Az MLS szabályzata ugyanis tilt mindenféle "politikai, fenyegető, gyalázkodó sértő vagy támadó megnyilvánulást, beleértve rasszista, homofób, xenofób, szexista vagy más formában sértő nyelvezetet és viselkedést."

Tehát politikai tartalmú (vagy annak tekintett) szimbólumok sem jelenhetnek meg az MLS eseményein.

2015-ben a Toronto FC szurkolóinak akciója váltott ki nagyobb vitákat, amikor a stadionban "Refugees Welcome" feliratú molinót tűztek ki a stadionban. Annak ellenére egyébként, hogy korábban a klubnak volt egy akciója, melynek során jegyekkel és edzéslátogatással üdvözölték a szíriai menekülteket. Érdekes kérdéseket vet fel a szélsőjobboldali szurkolói csoportjai miatt magyarázkodó New York City FC, leginkább annak kapcsán, milyen felelőssége van egy klubnak a szurkolóival és a rajongói csoportjaival szemben.

Amerika Kapitány aka Megan Rapinoe a pályán és azon kívül is elvitte a show-t a női foci-vb-n | Hosszabbítás

Hasonlít a világ egyik legjobb színésznőjére, Tilda Swintonra, elmondása szerint inspirálja is őt az Oscar-díjas zseni. Elképesztő jobb és bal lába van, klasszisának és karizmatikus kisugárzásának köszönhetően központi szerepet játszik a zsinórban második világbajnoki aranyérmét megszerző amerikai női labdarúgó-válogatottban, amelynek ő az egyik társ-csapatkapitánya.

 

Maga a jelenség nem csak az MLS-ben ütötte fel a fejét. A 2019-es női labdarúgó-világbajnokság alatt Megan Rapinoe a pályán nyújtott teljesítménye mellett a Donald Trumppal vívott szócsatáival is felhívta magára a figyelmet. Rapinoe jelenleg az USA női labdarúgó-válogatottjával közösen küzd az egyenlő bérekért, kihasználva a világbajnoki cím keltette sajtónyilvánosságot. Az is biztos, hogy a franciaországi torna a labdarúgás mellett a különböző politikai viták miatt is sokáig emlékezetes marad.

"Alapvetően egy olyan irányelvet hoztunk létre, amelyben nincs mérlegelési lehetőség" - mondta Don Garber az MLS kommisszárja az ESPN-nek nemrég. "Stadionjaink nem olyan színterek, ahol a szurkolóknak politikai véleményt kellene nyilvánítaniuk, mert onnantól kezdve automatikusan teret kell engedni az ellenvéleményeknek. Ez pedig kezelhetetlen helyzethez vezetne és a szurkolók többsége alapvetően nem ezért megy mérkőzésekre" - jelentette ki az interjúban.

Valahol érthető ez az álláspont, főleg azért, mert a Kaepernick-féle tüntetéshullámot még egy NFL-féle óriás is megérezte. Ugyanakkor bármennyire is szeretnék a sportot különválasztani a politikáról (és ez nem csak a labdarúgásra vonatkozik), ez egészen egyszerűen lehetetlen. Vélhetően nem Bedoya lesz az egyetlen játékos, aki megpróbálja kihasználni a nyilvánosságot, mint ahogyan a Soundersén kívül is lesznek véleményt nyilvánító szurkolói csoportok. És ez legkevésbé sem csak az MLS-re vonatkozik. 

via Goal.com

Hozzászólások