Foci - Talán nem túl nagy ugrás Szoboszlainak a Lazio, de egy német élcsapattól kevésbé féltenénk
Talán nem túl nagy ugrás Szoboszlainak a Lazio, de egy német élcsapattól kevésbé féltenénk
Fotó: Europress/AFP

Talán nem túl nagy ugrás Szoboszlainak a Lazio, de egy német élcsapattól kevésbé féltenénk

Mártha BenceMártha Bence
2020/01/06 09:12
Már nemcsak a pletykalapok, hanem mértékadó oldalak és újságok is komolyan foglalkoznak a lehetőséggel, hogy Szoboszlai Dominik a Lazio játékosa lehet. A magyar játékosok legutóbbi kalandozásai a Serie A-ban nem sikerültek jól, lássuk, mi várhat Szoboszlaira az egyik legígéretesebb olasz edző, Simone Inzaghi irányítása alatt.

A megnövekedett érdeklődés Szoboszlai iránt - a magyar támadó középpályás vitathatatlan tehetsége mellett - annak is köszönhető, hogy vélhetően sikerült tető alá hozni Sergej Milinkovic-Savic átigazolását. Lotito elnök évek óta próbálja pénzzé tenni a szerb középpályást, akinek idén végre olyan szezonja van, amire talán ráharap egy pénzes vevő, és kifizeti SMS horribilis árát.

Lotitónak azonban híresen agresszív kobra lakik a zsebében, nem is nagyon szeret belenyúlkálni, és hiába hozna be akár 70-80 milliót Milinkovic-Savicon, a Szoboszlaiért fizetendő 20-at is sajnálja, és már alkudozik, és játékosokat próbál bevonni az üzletbe. A Salzburg hajthatatlannak tűnik, így ha összejön az üzlet, annyit biztosan tudni fogunk, hogy a Laziónál nagyon komolyan hisznek Szoboszlaiban.

Hisznek benne?Hisznek benne? Fotó: Europress/AFP

Az elmúlt tíz évben a Lazio egyszer fizetett 20 millió eurónál többet játékosért (Mauro Zarate nem váltotta be a reményeket), Ciro Immobilét 12-ért vették, Correát 15-ért, és Milinkovic-Savic is csak 18-ba került. Így kell nézni a Szoboszlaiért kifizetendő összeget, illetve a játékosra nehezedő nyomást, amennyiben összejön az üzlet.

Hol van Szoboszlai helye Inzaghi rendszerében?

A csapat edzője, Simone Inzaghi félelmetes támadójátékkal ruházta fel a Laziót, és bár a csapat védelme (és védekezése) távolról sem tökéletes, látványos, jó focit játszanak a rómaiak. Ez idén eredményekkel is párosul, az Európa Liga nyomását ugyan gyorsan letették magukról, de a bajnokságban még a bajnoki versenyfutásba is beleszólhatnak, ha tartják az ősszel látott formájukat.

Inzaghi 3-5-2-es rendszerben játszatja a csapatát, és ezen nem valószínű, hogy változtatni fog, mert eddig inkább átképzett bizonyos játékosokat, hogy beleférjenek a szisztémába, mintsem magát a rendszert változtatta volna meg. Szerencséjére ezekből nagyon jól jött ki: a balhátvéd Radu remekül bevált a háromvédős rendszer converted backjeként, a korábban második csatárt, vagy trequartistát játszó Luis Albertót pedig idén középpályásként játszatja - nagy sikerrel.

A szerb helyére menneA szerb helyére menne Fotó: SSLazio

A háromfős védősor előtt nem regista, hanem egy ütköző fedezet játszik (általában Lucas Leiva), az ő két oldalán játszó középpályások feladata a stabilitás megtartása, a tranzíciós játék zökkenőmentessé tétele, illetve természetesen hogy fel- és visszaérjenek a játékszituációtól függően. Röviden mondhatnánk, hogy két box-to-box középpályás, de a Laziónál ez nem ilyen egyszerű.

Nem kicsi Milinkovic-Savic kabátja

Mivel a fent említett belső középpályás hármasból Lucas Leiva előre, Luis Alberto pedig hátrafelé használhatatlan, a középpálya egyensúlya nagyrészt Milinkovic-Savic játékától függ. Ez idén elég jól működik, mert jó szezonja van a szerbnek, aki védekezésben (2.5 szerelés, 1.3 labdaszerzés meccsenként) és támadásban is (2.8 lövés, 2.3 kulcspassz meccsenként) elég jó számokat hoz, még ha túlzás is lenne nagy védekezőbajnoknak nevezni.

Az valószínűnek tűnik, hogy Szoboszlai képes lenne átvenni Milinkovic-Savic szerepkörét támadásban (a BL-t alapul véve hasonló passzámmal és százalékkal dolgozik), azzal kapcsolatban azonban vannak fenntartásaink, hogy a fizikai párharcokat, a kötelező futómennyiséget, illetve a védőmunkát is ugyanúgy tudná-e hozni, mint a szerb.

Bár Szoboszlai elsősorban támadó középpályásként él előttünk, azért a Bajnokok Ligájában bemutatott meccsenként 1.6 szerelést, és volt néhány labdaszerzése is, ami jelezheti, hogy teljes értékű középpályás potenciállal rendelkezik, de Olaszország - és azon belül is egy élcsapat - óriási ugrás a Salzburghoz képest.

Első hallásra jól fekszik

Az Európa Liga-szereplésükön ez nem látszott, de a Lazio európai szinten is kiváló csapatnak mondható. Amit csinálnak, azt nagyon jól és hatékonyan csinálják, és ha a játék képét ők alakíthatják, még az olyan erősségű csapatok sem tudnak rájátszani a gyengéikre, mint a Juventus, amelyet kétszer is legyőztek 2019 végén. Az egész mezőnyben csak a gólokat eszetlenül szóró Atalanta lőtt náluk többet, a 18 meccsen 19 gólnál járó Ciro Immobile pedig lubickol a rá felépített támadójátékban.

Remek csapatba érkezneRemek csapatba érkezne Fotó: Europress/AFP

Inzaghi nagyszerű munkát végez, hiába viszik el évről évre néhány kulcsjátékosát, valahogy mindig látványos, jó focit játszó csapatot csinál a resztliből. Idén annyival jobbak a korábbi éveknél, hogy pontosabbak a támadásaik, ezért egyrészt sokkal ritkábban futják meg őket, másrészt a Luis Alberto-Immobile-Correa hármas extrát hoz a kapu előtt.

A spanyol hátrébb húzásával a csapat passzjátéka olyan sokat javult, hogy jóval többet birtokolják a labdát, ami első hallásra nagyon is fekszik Szoboszlainak, de sok olyan kérdés van, amire csak a játékos tudja a választ. Például hogy van-e olyan erőnléte, mint a Lazio játékosainak, akik sorra nyerik meg a bajnokikat a 90. perc után fordítva.

Aztán az is, hogy képes-e úgy olvasni a játékot, mint a nála öt évvel idősebb Milinkovic-Savic, aki a számai ellenére nem egy szerelőgép, viszont már 2015-ben BL-selejtezőt játszott a Lazióval. Tud-e szabadrúgást kiharcolni? A sárga határán innen faultolni, ha kell? A szerb ezeket elég jól hozza, és nem is az a kérdés, hogy abszolút értékben Szoboszlai képes-e pótolni, hanem az, hogy záros határidőn belül el tudja-e érni a szerb szintjét. Ne feledjük, egy 80 milliós játékosról beszélünk, még ha ennek inkább van köze a bolond futballpiaci árakhoz, mint Milinkovic-Savic valós értékéhez.

Cataldi intő példa lehet

Természetesen számunkra a legfontosabb kérdés, hogy a Lazio-e Szoboszlai számára a legjobb hely tehetsége kibontakoztatására, és inkább a nem felé billen a mérleg nyelve. Olaszország, ha a legtöbb calcio-sztereotípiát levetkőzte is, még mindig különleges hely, és minél magasabban jegyzett csapatról beszélünk, annál inkább azzá válik.

Egy Lazio-szintű célokat kitűző csapatnál nincs türelem, meg lassú felépítgetés, és sok szempontból az idősebb játékosokra építenek. A csapat tengelye csupa minden hájjal megkent veteránból áll, ami pedig a fiatalokat illeti, bár pont Milinkovic-Savic egy ellenpélda, de inkább az jellemző rájuk, amit Danilo Cataldival műveltek.

Itt pont 20 évesItt pont 20 éves Fotó: SSLazio

A saját nevelésű (!) fiatalt úgy adogatták kölcsönbe, hogy szegény egy sajátos rekordot felállítva három éven belül két csapattal is kiesett a Serie A-ból, pedig nincsenek nála kvalitásbeli gondok. A Juventusnak például egy ilyet vágott a Szuperkupa-döntőben

Cataldit 25 évesen vitte haza a Lazio, és neki nincsenek olyan gondjai, amik Szoboszlainak igen: maga mellé kell állítania a Lazio-tábort. A feladat nem könnyű, azzal kezdődik, hogy nagyon gyorsan meg kell tanulnia olaszul, amit akár válogatott csapattársa, Nagy Ádám is megerősíthet. A Lazio ebben is különleges: az embernek kívülről az az érzése, hogy ott tényleg fontos a közösség. Legalábbis ez látszik az olyan eligazolásokból, mint mondjuk Hernanesé volt

Most kell okosnak lenni

Szoboszlai vitathatatlanul nagyon tehetséges játékos, aki biztosan érzi magán a mindenkori magyar futbalmessiásnak kijáró nyomást. És mivel van előtte rossz példa is, a következő döntést nagyon okosan kell meghoznia.

A Lazio egy nagy klub, de talán a határán mozog annak, hogy nem túlságosan nagy ugrás-e egy 19 éves magyar játékosnak. Szoboszlainak tisztában kell lennie saját tehetségével, erősségeivel és gyengéivel, hogy tudatosan dönthessen a fejlődését biztosító következő állomásról. Ha ő úgy gondolja, hogy képes lesz felnőni erre a szintre minden aspektusból, akkor nincs min gondolkodni. 

Mégis, valahogy sokkal kevésbé féltenénk a magyar futball aranytartalékát egy német élcsapatban való szerepléstől. Aztán jöhet a Lazio. Vagy a Juve.

Hozzászólások