Foci - Szlovákia ellen, vagy a finnek segítségével juthatunk az EB-re – félúton a selejtezőkben
Szlovákia ellen, vagy a finnek segítségével juthatunk az EB-re – félúton a selejtezőkben
Fotó: Europress/AFP

Szlovákia ellen, vagy a finnek segítségével juthatunk az EB-re – félúton a selejtezőkben

Sergő Z. AndrásSergő Z. András
2019/09/07 19:17
Útjának feléhez érkezett a 2020-as foci EB selejtezősorozata, akár már bizonyos következtetéseket is le tudunk vonni. Megvizsgáltuk hát, vajon kikből állhat a jövő nyári 12 helyszínes, 24 csapatos kontinenstorna.

2019. március és november között, öt hosszú hétvégén rendezik a 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság selejtezőit. Jelenleg, szeptember első hétvégéjén zajlik a harmadik kör, most érkezünk tehát a feléhez, ami alkalmat ad arra, hogy megnézzük, melyik csapatoknak milyen esélye van a közvetlen vagy pótselejtezős kijutáshoz.

Az új varázsszó: Nemzetek Ligája

Az egyre érdektelenebbé váló barátságos mérkőzések leváltására szolgáló UEFA Nemzetek Ligája a selejtezősorozat lebonyolításában is hozott újdonságot. Mivel először – és talán nem utoljára – lehet az eddigiek ellentétben más módon kijutni a tornára, érdemes egy kicsit feleleveníteni a két sorozat közötti összefüggést. Aki ezzel tisztában van, scrollozzon az Európa félúton alcímhez!

A pont egy éve elkezdett Nemzetek Ligája a korábbi értékmérő koefficiens alapján 4 osztályba sorolta az UEFA 55 válogatottját, Magyarország a C ligában szerepelt, ahol Finnország mögött, valamint Görögország és Észtország előtt csoportjában a második, az egész európai összevetést tekintve pedig 31. helyen végzett. Ezt az információt tegyük el egy kicsit későbbre.

uefa-nations-league_1wsh5qnm1qrsu19wt28r9su4sh.jpg Fotó: UEFA.com

A Liga tavaly novemberi összeurópai sorrendje után, ezt mint kiemelést használva alakultak ki idén márciusban a klasszikusan vett európa-bajnoki selejtezőcsoportok, Magyarország a negyedik kalapból került az E csoportba Horvátország, Wales, Szlovákia és Azerbajdzsán mellett. A 24 szabad helyre 20 válogatott ebből a 10 csoportból jut ki, mindenhol az első két helyezett. A maradék 4 kiadó helyet a 2020 márciusi 4 db, egyenként négycsapatos pótselejtező adja.

Itt jön vissza a képbe a Nemzetek Ligája, aminek mindegyik ligája egy helyet biztosít a maradék négy kiadó helyre. Mindegyik ligából az a legjobb négy csapat, amely nem jutott ki az Európa-bajnokságra részt vehet a pótselejtezőn, méghozzá külön-külön egy-egy playoffban, tehát itt már nem nagyon alakulhat ki olyan, hogy valamelyik top csapat – amelyik esetleg nem érte el csoportjában a legjobb két helyet – szembetalálja magát Koszovóval. Ebbe a körbe először a Nemzetek Ligája csoportgyőztesei – a mi esetünkben Finnország – kerülhetnek, illetve ha ők közvetlenül kijutnak, akkor jöhetnek csoportonként a második helyezettek, vagyis mi. Mielőtt azonban megnézzük, mik az esélyek a pótselejtezőre és mik ott a kijutásra, nézzük meg, hogyan állnak most a selejtezőcsoportok.


Európa félúton

A fentiek ismeretében és a mögöttünk álló 2,5 selejtezőforduló után érdemes megnézni, hol vannak kiemelkedő vagy éppen meglepően gyenge teljesítmények. Hogyan teljesítenek a Liga csoportgyőztesei, és vajon milyen esélyei vannak a mieinknek, hogy 2016 után ismét ott legyünk az európai tornán?

Érdekes módon a júniusi Final Four négy résztvevője – Anglia, Svájc, Portugália, Hollandia – közül egyedül Anglia áll jelenleg is továbbjutó helyen: Hollandia és Németország egymástól kapott ki hazai pályán, csoportjukat a négy meccs után 100 %-os Észak-Írország vezeti, tehát ott nagy harc lesz a két befutó helyért. Németországnak sürgősebb, hiszen ők nem nyertek csoportot a Ligában, nekik nincs B terv.

A négy Final Four résztvevő közül Portugália van a legnehezebb helyzetben: noha csak két meccset játszottak, de egyelőre nyeretlenek, ráadásul hazai pályán nem tudták legyőzni sem Ukrajnát, sem Szerbiát.

A szombat esti Szerbia-Portugália ebből a szempontból vízválasztó lesz, bár mindkettő jogosult a playoffra. Kijutni oda azonban csak félig lehet öröm: az igencsak sűrű versenynaptárban senkinek nincs kedve még egy újabb fordulóhoz.

Joao Felix és Cristiano Ronaldo szívesen kihagyná a márciusi pótselejtezőt.Joao Felix és Cristiano Ronaldo szívesen kihagyná a márciusi pótselejtezőt.Fotó: Europress/AFP

Kiemelkedő, százszázalékos csoportgyőztes 5 meccs után Spanyolország és Belgium, de veretlen még a playoffra nem jogosultak közül Írország és Lengyelország is. Nekik bőven van esélyük a közvetlen kijutásra. Lengyelország különösen, ha hétfőn odahaza legyőzi, és ezzel lerázza magáról Ausztriát.

Nem kell félteni Franciaországot sem, akik noha a H csoportban körbeverési közelharcot vívnak Törökországgal és Izlanddal, viszont eddig ők játszották a legkevesebb hazai meccset, ez később kétségtelenül előny lehet hármuk között. Mindenesetre itt azért még éles lesz a verseny, mert egyik csapat sem nyerte meg Ligája csoportját.

Wales ellen választ kapunk a legsúlyosabb kérdésre: van-e helyünk az Európa-bajnokságon? | Hosszabbítás

Ez eddig nagyon szép, sőt kimondottan lelkesítő, de ahhoz, hogy tényleg hinni tudjunk a csodában, ma este le kéne győzni Walest. Ez a feladat annyira nehéz, hogy nemcsak a csoport tabellájában segít majd rendet tenni, de a magyar válogatott (lehetséges) korlátait is jobban fogjuk látni. Fel a bravúrgyőzelemre!

Noha a sajátról mindig többet beszélünk és olvasunk, érdemes mégis megemlíteni, hogy a magyar válogatottat is magában tartó E csoport könnyen szaladhat durva körbeverésbe. A mi részünkről állíthatjuk, hogy sem Walesben, sem Horvátországban nem reménykedhetünk pontszerzésben, a mi továbbjutásunkról sokkal több mindent mondhatunk el azonban a Szlovákia elleni hétfő esti meccs után. Ha az eddigi két hazai győzelem mellé be tudunk zsákolni újabb kettőt Szlovákia és Azerbajdzsán ellen, nagyon nehezen elképzelhető a kiesés. Szlovákia persze sima 2-0-val lépett át rajtunk márciusban, viszont Horvátország péntek este felmosta vele a padlót; egy nagyszombati 0-4 mentálisan nekünk jobb hétfőre.


Hajrá Finnország!

De tegyük fel, hogy nem sikerül elérni a második helyet! Vajon van-e esélyünk a pótselejtezőre, és ha igen, kik ellen kell játszani? Hogy a mieinknek az E csoport alakulásától függetlenül esélye legyen a jövő márciusi pótselejtezős playoffhoz, nem árt, ha a Ligában előttünk záró finnek jól szerepelnek saját csoportjukban. Ez nem lehetetlen. Pont félúton 12 ponttal második helyen állnak a 6 csapatos J csoportban 3 ponttal lemaradva Olaszország mögött és 5 ponttal megelőzve a szintén Nemzetek Ligája csoportgyőztes Bosznia Hercegovinát, akiktől ha október 12-én idegenben nem kap ki, várhatóan megvan a legalább 2. hely.

De kivel játszhatunk pótselejtezőt, ha Finnország tényleg továbbjut egyenes ágon? A szabály szerint ha egy csoportgyőztes már kijutott az Eb-re a selejtezőn, akkor helyette az ugyanabban a ligában az a legmagasabban rangsorolt csapat kapja a kvótát, amely nem jutott ki. A 4 csoportgyőztesen – Finnország, Skócia, Norvégia és Szerbia – túl az összesített rangsorban előttünk van még Bulgária és Izrael. Ebből a 6 csapatból kell minimum 3-nak kijutni a selejtezőcsoportból, hogy 4. playoff helyen nekünk is legyen esélyünk. Skócia és Bulgária továbbjutására egyre kevesebb esély van, így tovább szűkíthető a kör: Finnország, Norvégia, Szerbia és Izrael közül legalább három jusson ki! Ha ez sikerül, eggyel több az esélyünk arra, hogy Budapesten szurkolhassunk Európa-bajnokságon a magyar válogatottnak.

Hozzászólások