Foci - Szemináriumról az Európa-ligába – a Cardiff Metropolitan University FC története
Szemináriumról az Európa-ligába – a Cardiff Metropolitan University FC története
Fotó: Facebook

Szemináriumról az Európa-ligába – a Cardiff Metropolitan University FC története

HosszabbitásHosszabbitás
2019/07/04 12:07
Az európai klubfutball jelenkori tendenciái egyre inkább háttérbe szorítják a kis, névtelen csapatokat, és főként a tehetősebb egyesületekre koncentrálnak. Ezt a tényt támasztja alá a Bajnokok Ligája legutóbbi átszervezése is, amely az európai futball másod- és harmadvonalának képviselői számára a minimálisra redukálta a részvétel jogát. Ezért is fokozottan üdítő azt megtapasztalni, hogy vannak még tündérmesék a fociban, elég csak a Leicester City 2016-os angol bajnoki címére gondolni. Jelen írás egy, ha nem is ennyire világraszóló, de mindenképpen figyelemre méltó történetet mutat be

Wales klubszinten nem tartozik az európai futballmezőny elitjébe, gyenge színvonalú bajnokságának képviselői általában az aktuális versenysorozat első selejtező körében kezdik meg, és egyúttal fejezik is be szereplésüket. Az idei évben azonban egy olyan csapat is képviseli az országot a nemzetközi porondon, nevezetesen az Európa-ligában, amely a maga nemében egyedülálló – a Cardiff Metropolitan University FC ugyanis egy walesi egyetem focicsapata. A nemzetközi kupában való szereplés történelmi tett, hiszen soha korábban nem szerepelt egyetemi csapat ilyen versengésben. A cardiffiak esetében abszolút megállja a helyét az „intelligens futballista” kifejezés, amellyel gyakran találkozhatunk játékosleírásokban.

A gárda keretében két korábbi profi játékost találunk, akik angol alacsonyabb osztályú csapatokban játszottak korábban – a többiek az egyetem különböző szintű képzéseinek diákjai, akik szabadidejükben futballoznak. A csapat edzője, Christian Edwards, korábbi Swansea City, Nottingham Forrest és Bristol Rovers védő, maga is oktatói státuszban áll az egyetem alkalmazásában, sőt mi több, immáron doktori címmel is büszkélkedhet. Ez utóbbi megszerzéséről így nyilatkozott: „Játszottam a walesi válogatottban és a Premier League-ben is, de a Phd fokozat megszerzése mindent felülír, hiszen soha nem gondoltam volna, hogy sikereket érhetek el az oktatásban és a tudományos életben.” A mester nem tervezte a futballhoz való visszatérést, miután az aktív játéktól történt visszavonulása után a Cardiff Metropolitan University diákja lett. A szabadidejében rögbimeccseken ücsörgő Edwardsot azonban egyszer megkörnyékezte az egyetem diákszövetségének akkori elnöke, Mike Davies, aki felkérte az újjászerveződött futballcsapat irányítására. „Akkoriban nem is igazán foglalkoztam futballal, fogalmam sem volt, milyen szinten játszik a csapat. Aztán láttam, hogy walesi szinten is gyengék vagyunk. Azt mondták, fizetik a mesterképzésem díját, én meg azt kérdeztem: hol írjam alá?”

Christian EdwardsChristian EdwardsFacebook.com/CardiffMetFC/

A Cardiff Metropolitan University FC játékosai amatőrök, szolgálataikért nem kapnak fizetséget sőt, ők maguk fizetnek 150 fontnyi éves tagsági díjat. A játékosokhoz hasonlóan a gárda edzője is társadalmi munkában végzi a feladatát. „Elmehetnék bárhova, ahol heti keresetem lenne, ugyanakkor nem érezném azt a teljességet és boldogságot, amit az itteni munkám ad” – vélekedett Edwards a fizetség kérdéséről. Az edző különös hangsúlyt fektet a személyes érintettségre, ezért első számú szabálya, hogy a csapatban kizárólag az egyetem jelenlegi és egykori diákjai játszhatnak. Hangsúlyos az is, hogy a játékosok elsősorban egyetemisták, csupán tanulmányaik mellett futballoznak. „Elvárom tőlük, hogy látogassák az óráikat. Ha lógnak, tudják jól, hogy megjárják.” 

A walesi egyetemisták selejtezőbeli ellenfele a luxemburgi Progres Niederkorn – az a csapat, amely tavaly egy körrel később a Budapest Honvédot búcsúztatta ugyanebben a sorozatban. Az első mérkőzés történelmi jellegén túl a Cardiff Met bizakodásra okot adó 1-0-s vereséget szenvedett, így a továbbjutás kérdése nyitott maradt a mai visszavágó előtt. A második mérkőzés és a teljes párharc végkimenetelétől függetlenül azonban kijelenthető, hogy a csapat mindenképpen nyert – kivívta a brit média figyelmét, amely a sportbéli teljesítményen túl az egyetem oktató munkájára is jó fényt vet. Ezen kívül pedig, nem elhanyagolható módon, a klub csupán a selejtezőben való részvételével keres 193 000 fontot, amely felfoghatatlanul nagy összeg egy önkéntes alapokon működő csapat életében. „Le kell ülnünk a vezetőséggel és egyeztetnünk kell, hogyan jutalmazzuk a játékosokat. Talán elmegyünk közösen nyaralni valahova jövőre.” – vélekedett Edwards a jutalom lehetséges felhasználásáról. 

Szöveg: Nánási Antal

via Guardian

Hozzászólások