Foci - Száznál is több brazil srácot neveztek el az egyik leghíresebb argentin focistáról, Riquelméről
Száznál is több brazil srácot neveztek el az egyik leghíresebb argentin focistáról, Riquelméről
Fotó: Europress/AFP

Száznál is több brazil srácot neveztek el az egyik leghíresebb argentin focistáról, Riquelméről

Takács MártonTakács Márton
2019/11/18 18:12
Argentínában mindig csak egy Juan Roman Riquelme lesz, aki elegáns és könnyed stílusával a futballszurkolók nem egy generációját kápráztatta el. Kiderült, hogy az ősi rivális Brazíliában száznál is több Riquelme van.

"Ha A pontból B pontig kell eljutnunk, akkor mindenki a hatsávos autópályán haladna, és a lehető leggyorsabban odaérne. Riquelme kivételével mindenki. Ő inkább a kanyargós hegyi utat választja, amely hat órát vesz igénybe, de ez kitölti a szemed a gyönyörű táj jeleneteivel." - ezt az 1986-ban világbajnoki címet szerző Jorge Valdano mondta honfitársáról, a 2015-ben visszavonult visszavonult Juan Roman Riquelméről. A zseniális támadó középpályás a Boca Juniors történetének egyik legnagyobb hőse, háromszor nyert Libertadores-kupát a klubbal, 2008-ban olimpiai bajnok lett, a 2000-es évek elején a Barcelonában is eltöltött néhány szezont. 

„Az egyetlen dolog, amit bánok, hogy 2006-ban nem váltottam. Londonban voltunk a Villarreallal, amikor a Bajnokok Ligája elődöntőjében az Arsenallal játszottunk. A Manchester United vezetői eljöttek a szállodába, de én nemet mondtam az ajánlatukra. Maradtam Spanyolországban, mert nagyon jól kijöttem a csapattársakkal." - mondta pályafutására visszatekintve Riquelme, aki azon kevesek közé tartozik, akik nemet mondtak Sir Alex Ferguson hívó szavára.

riquelme_barca.jpg Makélélé és Riquelme egy Real-Barcán - Fotó: Europress/AFP

Lehet, hogy Brazília és Argentína versenytársak, de a Vasco da Gamának van egy 17 éves balhátvédje, Riquelme Viana, míg a Corinthians nemrégiben egy 17 éves labdaszerző középpályást, Riquelme Rodrigues Mendest szerződtetett három évre.

Az egyik tizenéves játékost, aki az év elején elhunyt a Flamengo edzőközpontjában kitört tűzben, Rykelmo de Souza Vianának hívtak.

A Brazil Labdarúgó-szövetség által a Reutersnek végzett keresés során 110 játékos regisztrálására került sor Riquelme és másik 41 Rikelme név alatt. Még ennél is sokkal több van a kreatív helyesírásnak köszönhetően, köztük Riquelmo és Rykelme.

A Juan Roman iránti szenvedély különösen nyilvánvaló a Cruzeiróban, ahol az ifjúsági csapat négy tagját is az argentin játékos után nevezték el - Riquelme, Riquelmo, Rikelme and Riquelmy.

"Vicces, néha egész generációk kapnak nevet egy-egy játékos vagy színész miatt, egyszer volt hat játékosunk, akik Cauáról, a TV Globo szappanopera-csillagáról kapták a nevüket." - mondta Alexandre Grasseli, a Cruzeiro U17-es csapatának edzője a Reuters-nek. "Ez történt itt az argentin játékos miatt, és ez valóban bonyolulttá tette a kommunikációt. Meg kellett találnunk az ebből a problémából kivezető utat. Ezért úgy döntöttünk, hogy különféle beceneveket adunk nekik.

Nem szokatlan, hogy a szülők fiaikat egy-egy futballista után nevezik el. 

Brazília tele van Edsonokkal (ez Pelé miatt van így, akinek eredeti neve Edson Arantes do Nascimento) és Arthurokkal (Zico születési neve Arthur Antunes Coimbra).

Van azonban valami sajátos abban, hogy a brazilok gyerekeiket arról nevezik el, aki hazájuk legnagyobb riválisának válogatottjában futballozott, egy olyan emberről, aki híres a karizma hiányáról, és aki soha nem nyert jelentősebb címet az argentín felnőtt válogatottal. 

Az egyik magyarázat az időzítésben található.

A legtöbb névrokon a 2000-es évek elején született, amikor Riquelme a Boca Juniors-dinasztia kialakításának legfőbb letéteményese volt, 2000-ben, 2001-ben és 2007-ben. Nagy szó, hogy az elődöntőben vagy a fináléban minden évben megvertek egy brazil csapatot. 

"A nevemet akkor választották, amikor Riquelme Bocája a Libertadores-kupában legyőzte a Palmeirast." - mondta az egyik Cruzeiro-játékos O Globo-nak. "Apám a Corinthians [a Palmeiras ősi riválisa] szurkolója volt, szóval ez megmagyarázza a dolgot."

Egy másik magyarázat kielégítőbb; a brazilok az elegáns irányítót és cselgépet a sajátjukénak tekintik.

"Riquelme látványos labdarúgást játszott, akárcsak egy brazil, kreativitással, tehetséggel és intelligenciával." - nyilatkozta róla Grasseli. "Nem egészen olyan, mint Messi vagy akár Neymar volt, de így is egy korszak szimbóluma."

Riquelme_Villarrral.jpg Riquelme a Villarreal mezében éppen Xavival küzd a labdáért - Fotó: Europress/AFP

via Reuters

Hozzászólások