Foci - "Szaúdiak, marslakók, tökmindegy, csak pénz legyen" – új tulajdonosa lehet a Marseille-nek?
"Szaúdiak, marslakók, tökmindegy, csak pénz legyen" – új tulajdonosa lehet a Marseille-nek?
Fotó: Europress/AFP

"Szaúdiak, marslakók, tökmindegy, csak pénz legyen" – új tulajdonosa lehet a Marseille-nek?

Szabó ChristopheSzabó Christophe
2020/06/30 14:13

A francia labdarúgás horizontján újabb mega-befektető bukkant fel: egy szaúdi hátterű tulajdonosi csoport szeretné felvásárolni az Olympique Marseille-t. A mozgolódás beindította mindenki fantáziáját, de a jelenlegi tulajdonos egyelőre hárít. 

Minden akkor kezdődött, amikor Mourad Boudjellal, egy ismert francia-tunéziai üzletember múlt héten sajtótájékoztatót hívott össze és helyenként ködösen, helyenként egész egyenesen válaszolva bejelentette, egy szaúd-arábiai befektető szeretne lehorgonyozni Marseille-ben.

Mourad Boudjellal.jpgFotó: Europress/AFP

A francia sajtó persze meghökkent. 

Először is az időzítésen: az Olympique Marseille az amerikai Frank McCourt érkezése óta egy se hideg, se meleg projektben óta zsonglőrködik az ambíció a realitás között, közben viszont pottyantak le labdák. Induláskor nyíltan hangoztatták az “OM Champions Project”-et, költekezésbe kezdtek, befutott játékosokba ruháztak be (Dimitri Payet, Adil Rami, Kostas Mitroglou, Florient Thauvin, Kevin Strootman) és ugyan 2018-ban még Európa Liga-döntőt játszottak, később botladozni kezdtek: az igazolások közül többnél lyukra futottak, a túlköltekezés miatt a pénzügyi fair play ellenőrei szigorúbban ellenőrizték a könyveket, mindez azt eredményezte, hogy tavalyra szűkített keretlétszámmal és arányaiban kevés fiatallal, André Villas-Boas vezetésével mégis sikerült befutni a második helyre. 

OlympiqueMarseille.jpgFotó: Eurosport/Getty

A homlokzat mégis repedezik. Májusban a klub vezetősége menesztette a sportigazgató Andoni Zubizarretát, komolyabb intézményi átalakításba fogtak, Villas-Boasnak pedig semmi garanciája nem maradt arra, hogy a klubtól megkapja a jövő évi kettős terheléshez szükséges mankókat. A Marseille úgy vág bele a következő szezonba, hogy már most konganak a vészharangok.

Boudjellal bejelentésének másik érdekes vetülete a befektetők homályos kiléte volt. “Megkeresett egy kiemelten rangos francia-tunéziai üzletember, aki egy közel-keleti ország befektetési projektjének elképzeléseit akarta megosztani velem. A források kőolaj-, víz- és energiaszektor-beli ügyletekből származnak. Ez az illető szeretne vételi ajánlatot adni McCourt úrnak”. Se konkrét név, se konkrét ország, csak szándékok - Boudjellal önmagát csak zászlóvivőként, közvetítőként azonosította, aki „szeretne a klubnak szeretne mediterrán identitást adni”. A ködös utalások ellenére hamar kiszivárgott, hogy Mohamed Ayachi Ajroudi lesz a rejtélyes üzletember és Szaúd-Arábiát szeretné beléptetni a játékba. Ajroudi azóta megerősítette az értesüléseket és kijelentette, hogy Boudjellalt szeretné megtenni az új projekt vezérigazgatójának.

Mohamed Ayachi Ajroudi.jpgFotó: Europress/AFP

Szintén nem kis meghökkenést váltott ki a teljes ügylet díja. Az AFP szerint a felváráslás közel 700 millió euróba kerülne a szaúdiaknak, ebből 300 millió jutna a jelenlegi amerikai tulajnak, 200 milliót szánnának hiteltörlesztésre és további 200 milliót átigazolásokra. A marseille-i ügyvezető, Jacques-Henri Eyraud hosszas hallgatás után kijelentette, hogy a klubot nem tervezik eladni.

Ami igazán érdekessé tette a bejelentést, az maga a nyilatkozó személye. Boudjellal ugynai egy igazi self-made-man: karrierje kezdetén egy 40 millió eurós forgalmú képregény kiadót húzott fel a semmiből, 2006-ban pedig felvásárolta az akkor másodosztályú RC Toulon rögbicsapatát, amellyel 2013 és 2015 között zsinórban háromszor nyerték meg a legrangosabb európai kupát. Boudjellal megtestíti a sikert és a marseille-i közösségből tükröződő mediterrán térség sokszínűségét, ami hangzásra önazonosabb lenne, mint az amerikai tulajdonos szigorúan befektetési célú elképzelése.

000_UL2SL.jpgFotó: Europress/AFP

Az ajánlattétel még nem történt meg, de a Marseille 90-es évekbeli sikereinek kovácsát, a klub korábbi elnökét, Bernard Tapie-t is megkérdezték az ügyről, aki azt mondta: “Szaúdiak, marslakók, tök mindegy, csak pénz legyen. Kell egy pillér ebbe a klubba, őt pedig kemény fából faragták. Nem mondhatjuk, hogy idegen lenne a régióban. Megmutatta már korábban, hogy tud sportklubot vezetni. Őszintén szólva, nem lenne rossz hír.” 

Franciaország miniszterelnöke, Emmanuel Macron köztudottan Marseille-szurkoló, Boudjellal pedig – még mindig somolyogva - annyit mondott: a miniszterelnöki hivataltól már keresték telefonon, hogy érdeklődjenek az ügylet háttérről.

Hozzászólások