301 Moved Permanently


nginx/1.14.2
“Ma is ugyanúgy felhúznám a szoknyád”, mondta szembesítésekor a francia sportriporter | Eurosport
Foci - “Ma is ugyanúgy felhúznám a szoknyád”, mondta szembesítésekor a francia sportriporter
“Ma is ugyanúgy felhúznám a szoknyád”, mondta szembesítésekor a francia sportriporter
Fotó: Europress/AFP

“Ma is ugyanúgy felhúznám a szoknyád”, mondta szembesítésekor a francia sportriporter

Szabó ChristopheSzabó Christophe
2021/03/23 11:55

Vasárnap a Canal+  francia kábelcsatornán leadtak egy dokumentumfilmet “Nem vagyok ribanc, újságíró vagyok”   - címmel. 



AdChoicesADVERTISING


A filmet Marie Portolano, a klub korábbi sportriportere készítette, aki utolsó heteit tölti a szerkesztőségben, mielőtt új munkahelyén, a konkurens M6 csatornánál kezdene. Az anyag a sportriporteri szakma női oldalát járta körbe, melyben megszólalt az összes ismertebb újságírónő és televíziós sportriporter (Nathalie Ianetta, Clémentine Sarlat, Estelle Denis), akik közül többen is elmondták, hogy karrierjük egy bizonyos pontján szexuális agressziót követtek el ellenük.

A film megjelenésével párhuzamosan a les Jours c. újság lehozta, hogy 2016. augusztusában a Canal Football Club c. televíziós magazinban adáson kívül a csatorna egyik legismertebb arca, Pierre Menes a stúdióban ülő közönség és az ott dolgozók szeme láttára felhúzta Portolano szoknyáját és rácsapott a fenekére. Menesről kering egy videó is, amelyen 2011-ben a műsor egyik szereplőjét, Isabelle Moreau-t egy köszöntés során spontán szájra puszival illeti. Ugyanezt eljátszotta egy másik televíziós szereplővel, Franceska Antoniottival is.

Mint kiderült, ezek a részek kimaradtak Portolano filmjéből.

Az eredeti verzióban ugyanis volt egy jelenet, melyben Moreau egy tableten keresztül, könnyeivel küszködve nézte vissza a felvételeket, míg Portolano személyes kezdeményezésére egy asztalhoz ült Menesszel, hogy szembesítse tetteivel. A dokumentumfilmből viszont kimaradtak ezek a részek, és többen is úgy értesültek, hogy a Canal+ csatorna vezetősége cenzúrázta a felvételeket: az összes férfi megszólaló kikerült az anyagból, a Menesszel zajlott párbeszéd pedig nyílt titok lett a francia sajtóban.

Menes aztán elébe ment a kérdésnek. Hétfőn a Canal+ csoport tagjának számító C8 csatorna népszerű közéleti műsorában (Touche pas á mon poste) jelent meg, ahol levetítették a Portolanoval zajlott beszélgetést.

Mindez magyarul így hangzott:


– [Portolano] Mintha kialakult volna rólad egy olyan imázs, hogy nőgyűlölő (misogyne) lennél, mivel magyarázod ezt?
– [Menes] (gondolkodik) Nem magyarázom semmivel. Lehet, szexista vagyok, de az egyetlen férfi vagyok, aki olyan műsort csinált, amelyben csak nőkkel szerepel. Hol az igazság? Meg kell különböztetni a durva, súlyos beszédet a hétköznapi beszédtől. Ha semmit nem lehet mondani egy nőnek pusztán azért, mert nő, hát sajnálom, az szerintem szexizmus. Elviselhetetlen. Azt mondani egy nőnek, hogy csinos, mert szép a dekoltázsa, az szerintem kedves dolog.
– Tehát számodra ez csak egy kedves kinyilatkoztatás.
– Hát persze. De most, hogy erről beszélünk, azt kell mondjam, dekoltázs-szinten nem jutalmaztál meg ma túlságosan…(a melleire néz).
– (kényelmetlenül nevet) Mert nem ezért vagyok itt.
– Tudtad, hogy én leszek. (Vágás) Amikor megjelentél a műsorban, sokat hecceltelek, de nekem ez a metódusom. Így avatom be az embereket, így működöm. Nem kell mindig a másik oldalán lenni, kedvesnek lenni, így teremtesz hangulatot. Te pedig mindig jól megvédted…akarom mondani nem is kellett megvédened magad, mert nem támadtalak.
– Emlékszel arra a 4-5 évvel ezelőtti ügyünkre? Felhúztad a szoknyámat mindenki szeme láttára. Emlékszel?
– (hosszú csend) Egyáltalán nem.
– Nem emlékszel?
– Egyáltalán nem.
– Hát látod, én emlékszem. Felemelted a szoknyám, rosszul viseltem, egy pofont is lekevertem.
(pfff-hangot ad ki, mosolyog) Nincs meg.
– Ezt újra megtennéd ma?
(teljes nyugalommal) Persze, simán.
– Így, mindenki előtt?
– Igen.
– Még úgy is, hogy tudod, hogy megalázó lehet a másikra nézve?
– Ez téged megalázott?
– Igen.
– Ajha. Hát, akkor…sajnálom…hát…De azt mondom, el kell fogadni a másikat olyannak, amilyen. Engem azért alkalmaznak, mert van személyiségem. Nem eljátszom, én ilyen vagyok. Ezért vettek fel. Lehet, hogy felhúztam a szoknyád, nem emlékszem, bevallom. De voltam valaha is inkorrekt veled?
– Mondjuk itt, igen.
– Jó, de ezen kívül?
– Nem, erről beszélünk. Erről az egész szisztémáról van szó, amelyben ez számít normának.
– Mondjuk az biztos, hogy ha férfi lennél, nem húztam volna fel a szoknyád, ez egyértelmű. Van egy ilyen rebellis, lázadó oldalam. Ha azért nem szabad viccelődni egy csajjal, mert csaj, azt elviselhetetlennek tartom. “Bocs, nem mondok semmit, csaj vagy”. Ez nem sokkoló? De, az. Annyira megszoktam, hogy nőkkel vagyok körülvéve, hogy sajnálom, de nem teszek különbséget. Számomra egy férfi és egy nő, az ugyanolyan.

Menes a képsorok levetítése után a stúdióban méltatlankodott. Önmagát állította be áldozatként, a tagadástól kezdve az elvonatkoztatásig minden érvet felhozott. Elmondta, hogy embertelen gyűlöletnek lett kitéve a történtek miatt, feleségét az utcán inzultálták, halálos fenyegetéseket kapott, de a legmeredekebb állításának az bizonyult, hogy

a Portolanóval történtekre azért nem emlékszik, mert az eset az utolsó stúdiós alkalommal történt, mielőtt egy komoly betegség miatt kórházba került volna. (Az azt követő hetekben májtranszplantáción esett át).

Szerinte akkor már olyan súlyos állapotban volt, hogy nem volt tisztában saját tetteivel.

A netet ezután gyorsan körbejárta az a képernyőfotó, melyen Menes az eset után néhány hónappal a Twitterén Portolanonak nyilvánosan üzent, hogy a “kurvás titkárnő szemüvegét” vegye fel a műsorba.

Portolano nem az egyetlen, aki szóvá tette Menes viselkedését. A Canal Football Club korábbi munkatársai közül többen is hangoztatták, milyen verbális vagy fizikai gesztusoknak voltak kitéve, amíg ott dolgoztak. Habib Beye korábbi labdarúgóról, a műsor állandó vendégéről úgy hírlik, hogy a szoknyafelhúzós incidens idején kemény szóváltásba keveredett Menesszel, majd szóvá tette az asztalnál ülőktől, miért nem szólalnak fel az ügyben. A dokumentumfilm és Menes C8-as megszólalása után egyre több sportmédiában dolgozó szereplő is feldúltan nyilatkozott közösségi oldalán.

Hétfőn aztán felgyorsultak az események, a közösségi médiában már 16 ezerszer bukkant fel a #PierreMenesOut hashtag, a helyi Belügyminisztérium közleményt adott ki arról, hogy az erőszakos csókolás és a beleegyezés nélküli markolászás agresszív bűncselekménynek számít, mely 5 évnyi szabadságvesztéssel és 75 ezer eurós bírsággal is járhat.

Menes kapcsán egyelőre semmilyen közleményt nem adott ki a Canal+.

Hozzászólások