Foci - Sokkal nagyobb munka a játékosigazolás, mint azt eddig gondoltuk
Sokkal nagyobb munka a játékosigazolás, mint azt eddig gondoltuk
Fotó: Europress/AFP

Sokkal nagyobb munka a játékosigazolás, mint azt eddig gondoltuk

Németh DánielNémeth Dániel
2019/01/28 18:21

Kívülről egyszerűnek tűnhet egy átigazolási folyamat, holott a háttérben megfeszített munka folyik, hogy egy játékos új klubnál folytathassa pályafutását. Daniel Geey a legújabb könyvében - amely nemrégiben jelent meg Done Deal címmel - betekintést enged a több millió fontos igazolások kulisszái mögé. 

Lehet, hogy a megállapodások a tárgyalóasztalnál zárulnak le és a fotókat is ott készítik, de a részletek nagy részét a WhatsAppon keresztül tárgyalják le, tengernyi email-váltást követően, gyakran a kora reggeli órákban, miután naponta vagy 40 hívást kellett lebonyolítani.

A sajtóban olvasott jelentések alapján az átigazolások egyszerűnek tűnnek: az egyik klub kiszemeli a játékost, az üzlet megköttetett. Ennyi. Gyakorlatban viszont a folyamat, kezdve a tehetség megtalálásától, egészen a szerződés aláírásáig, igen összetett folyamat. 

A '80-as és '90-es években még egészen gyakori volt, hogy maguk a játékosok beszéltek, tárgyaltak és hosszabbítottak szerződést a menedzserrel, és a folyamatban az ügynökök, a vezérigazgatók vagy a sportigazgatók részt sem vettek. 

Ma már ennek az ellenkezője igaz. Teljességgel szokatlan, ha egy játékos nem rendelkezik képviselettel a négy nagy bajnokság egyikében.

000_1BY637.jpg Fotó: Europress/AFP

Az átigazolások ára

Egy vevő klub számára a több millió eurós vételár csupán egy részét képezi a megoldandó kihívásoknak. Együtt kell dolgozni egy csomó ügynökkel, hogy kidolgozhassák a heti fizetés, az aláírási díj, a hűség- és teljesítménybónusz mértékét. Az ördög a részletekben rejlik. 

Az átigazolási díjat általában részletekben fizetik ki: például 50%-ot a szerződéskötéskor, további 25-öt az első évben, majd a maradék 25-öt a második év végén. 

Philippe Coutinho 2017-ben a szalagcímek alapján 118 millió fontért váltott klubot. Ebből csupán 82 millió volt garantált, és a Barcelona négy év alatt fizeti ki az összeget. A maradék 36 millió bizonyos feltételek teljesüléséhez kötött: mondjuk a Barcelona megnyeri a Bajnokok Ligáját, vagy a futballista megnyeri az Aranylabdát.

Fontos, hogy tisztában legyünk azzal, hogy a hírekben idézett összeg soha sem tükrözi pontosan azt, mekkora befektetést kell a klubnak végrehajtania a fizetésekkel együtt. Ha mondjuk az átigazolási díj 35 millió font volt, amihez további 26 milliós fizetés tartozik, meglehetősen mély zsebre van szüksége a klubnak.

066_DPPI_40215385_031.jpg Fotó: Europress/AFP

A Premier League nagyobb átigazolásainál a vevő klub általában jutalékot is fizet az ügynöknek a játékos nevében. Ez akár 5% is lehet a játékos alapfizetésének, és részletekben szokás kifizetni. Angliában a vevőt terheli a játékos regisztrációs díja, ami az átigazolási díj 4%-a. Ezt az összeget a Premier League-nek kell kifizetni, és részben ebből a bevételtől finanszírozzák a profi labdarúgók nyugdíjrendszerét.

Szerződések

Egy játékos számára a fizetés a legfontosabb szempont. Ez gyakran egy magas alapösszegre épül, kiegészítve kisebb, feltételekhez kötött kifizetésekkel. Az összeg rendszerint a bónuszok számától függően változik, és jelentősen megnövelheti a fizetést.

GYAKORI TELJESÍTMÉNY-BÓNUSZOK

Meccsek száma

Amellett, hogy minden egyes meccsért járhat bónusz, gyakori, hogy a játékos heti fizetése növekedhet abban az esetben, ha elért bizonyos számú mérkőzésszámot. Például a megállapodás értelmében az alapfizetés mellett további 1500 fontot kap, ha elérte a 25, 50, 75, 100 és a 150 bajnoki mérkőzést a klub színeiben. Csere esetén a bónusz 30%-át szokták kifizetni.

Győzelmek

Alacsonyabb osztályokban pár száz font körüli, az élvonalban 10 ezer font feletti összegekről van szó.

Gólok

Sok klubnál elvből nem írnak bele a szerződésekbe egyéni teljesítménybónuszokat. Attól tartanak ugyanis - legyünk őszinték, nem teljesen alap nélkül -, hogy előtérbe kerülhetnek az egyéni érdekek, amelyek konfliktust szülhetnek az öltözőn belül. Bőséggel akad persze olyan klub is, ahol vannak egyéni bónuszok is, mondjuk gólonként 5000 font. Néhány Premier League-klubnál ez az összeg 10 ezer font a jelentések szerint.

000_1C73OQ.jpg Fotó: Europress/AFP

Gólpassz

Ha egy játékos gólpasszt ad, az akár 3000 fontot is érhet. Bizonyos helyeken a gólpasszokat egy szinten értékelik a gólokkal.

Clean sheet-bónusz

Ha nem kap gólt a csapat, az akár 5000 fontot is érhet a játékosoknak.

FURCSA KIEGÉSZÍTŐK SZERZŐDÉSEKBEN

A főzőtanfolyam: Rolf-Christel Guie-Mien állítólag azt kérte az Eintracht Frankfurttól, hogy a klub fizessen felesége főzőleckéiért.
Űrstopp: a Sunderland szerződésben tiltotta el a svéd válogatott Stefan Schwarzot az űrutazástól.

Háborús helyzet: 2002-ben katonai konflitkus fenyegetett Irakban, ezért Bernd Stange szerződésben rögzítette, hogy távozhat az Iraki Labdarúgó-szövetségtől, amennyiben kitör a háború. Ami végül tényleg kitört, Stange pedig felállt a posztjáról.

Síiskola: a norvég Stig Inge Bjornebye nem síelhetett akkor sem, amikor hazautazott, mert a Liverpoolnál attól tartottak, olimpikon síugró apukája nyomdokaiba lép. 

Barátok közt: Amikor Neymar a Barcelonában játszott, a szerződésben foglaltaknak megfelelően kéthavonta a városba utaztatták a barátait. Ez egyébként a topjátékosok körében elég gyakori kiváltság.

Nem-repülő hollandi: Dennis Bergkamp, az Arsenal klasszisa annyira tartott a repüléstől, hogy a szerződésébe íratta, hogy nem kötelezhetik repülésre idegenbeli mérkőzések esetén sem. 

Fitnesz: Neil Ruddock szerződésébe egy súlycsökkentő záradék is bekerült a Crystal Palace játékosaként.

Csak vörösben nem: Amikor Rafael van der Vaart a Real Betishez igazolt 2015-ben, kikötötték, hogy bármilyen színű csizmát viselhet, csak pirosat nem, mert az a városi rivális Sevilla színe. 

EGYÉB BÓNUSZOK, ZÁRADÉKOK

Aláírási díj

Ennek lényegében annyi a feltétele, hogy a játékos előre meghatározott ideig a klub játékosa legyen, és időnként ezért extra pénzt kap, amit általában részletben fizetnek ki. Például, ha a szerződés aláírásának pillanatában 100 ezer fontos összegben állapodtak meg, akkor 2018, 2019, 2020 és 2021 augusztus 1-jén 25 ezer fontot kap a játékos.

000_1CQ523.jpg Fotó: Europress/AFP 

Hűségbónusz

Ezek a bónuszok arra szolgálnak, hogy a maradásra ösztönözzék a játékosokat. Általában a hűségbónuszokat is több szezonon keresztül fizetik ki.

Kiesési záradék

Egy ilyen záradék a klub jövőjét hivatott védeni, hiszen az alacsonyabb osztályokban kevesebb bevétel várható. A kiesési záradék értelmében a játékos fizetését 50%-kal csökkenthetik.

Csapatbónusz

Amennyiben a csapat teljesít egy előre meghatározott célt, a keret játékosai között további összegeket osztathank szét. Ebből nem egyenlő mértékben részesednek, hanem teljesítményarányosan kapják a játékosok egy pontrendszer alapján.

via sky sports

Hozzászólások