Foci - Simeone nélkül nyerheti harmadik EL-serlegét az Atlético Madrid
Simeone nélkül nyerheti harmadik EL-serlegét az Atlético Madrid
Fotó: Europress/AFP

Simeone nélkül nyerheti harmadik EL-serlegét az Atlético Madrid

Németh DánielNémeth Dániel
2018/05/16 17:04

Nyolc éven belül az ötödik európai kupadöntőjére készül az Atlético Madrid, míg az Olympique Marseille 2004 óta először szerepelhet nemzetközi döntőben az Európa-liga lyoni zárómérkőzésén.

Az Atlético 2010-ben és 2012-ben is megnyerte az EL-t, második ízben már Diego Simeone irányításával. A madridi csapat 2013 óta rendre a Bajnokok Ligájában szerepelt, ahol kétszer is bejutott a döntőbe, de mindkét ízben alulmaradt a városi rivális Reallal szemben. A rutin mindenképp az Atléti mellett szól, de Simeone szerint ennek nem lesz nagy jelentősége.

"A tapasztalat kis dolog, ami ugyan segíthet, de nem befolyásolja érdemben a meccset. Izgatottak vagyunk, ugyanakkor feszültek is. Úgy kell alakítanunk a meccset, ahogyan az nekünk leginkább kedvező, és akkora kárt okoznunk, amekkora csak lehetséges."

Az Atlético számára nehézséget jelenthet, hogy Simeone eltiltás miatt a döntőben sem ülhet le a kispadra, így az Arsenal elleni visszavágóhoz hasonlóan most is segítője, German Burgos ül majd a padon. Simeone elmondta, maximálisan bízik kollégájában, és olyan régóta dolgoznak már együtt, hogy nagyon jól ismerik egymás gondolatait.

Az OM az emlékezetes 1993-as Bajnokok Ligája-győzelme óta 1999-ben és 2004-ben is döntőt játszhatott a második számú európai kupában, de mindkétszer elbukott. Francia csapatnak még sohasem sikerült elhódítania ezt a trófeát, a Marseille-en kívül a Bastiának (1977/78) és Girondins Bordeaux-nak (1995/96) volt lehetősége UEFA Kupa-diadal kiharcolására.

Rudi Garcia a meccs előtti nyilatkozatában reflektált is a Marseille nemzetközi eredményeire. "Szinte már egy hosszan tartó szerelmi történetként tudnám leírni az európai kupaszerepléseinket, ami már bőven visszanyúl a kilencvenes évekig. Mindannyian ugyanazt akarjuk elérni, még úgy is, hogy tudjuk, borzasztóan nehéz feladat lesz, de pont ezt tenné igazán édessé a győzelmünket.”

A statisztika egyébként spanyol sikert jósol, a Marseille 15 spanyol csapat elleni kupamérkőzéséből mindössze négyet nyert meg, igaz, kettőt ezek közül a mostani idény nyolcaddöntőjében az Athletic Bilbao ellen. Ezzel szemben az Atlético 12 francia ellenféllel szemben vívott összecsapásából csak egyet veszített el, még az UEFA Kupa 1999/2000-es kiírásában a Lensszal szemben.

Érdekesség ugyanakkor, hogy Franciaországban közel 57 (!) éve nem győzött le francia csapatot a madridi együttes, igaz, a monacói II. Lajos Stadionban 2010-ben és 2012-ben is elhódította az európai Szuperkupát, az Inter, majd a Chelsea legyőzésével. 

A szerdai találkozót Björn Kuipers vezeti majd: a 45 éves holland bíró 2013-ban dirigálta a Chelsea-Benfica EL-döntőt, egy évvel később pedig a Real Madrid-Atlético Madrid BL-finálét. A mérkőzés 20.45 órakor kezdődik, várhatóan telt ház, 56 500 néző előtt.

A várható kezdőcsapatok:

Olympique Marseille:
Mandanda - Sarr, Sakai, Gustavo, Rami, Amavi - Payet, Zambo, Sanson, 
Ocampos - Thauvin

Atlético Madrid:
Oblak - Juanfran, Giménez, Godin, Filipe Luis - Gabi, Thomas, Saúl Niguez, 
Koke - Griezmann, Diego Costa

MTI + Hosszabbítás

Hozzászólások