Foci - Nem tudhatod, amíg nem próbáltad
Nem tudhatod, amíg nem próbáltad
Fotó: Gecsei Andrea

Nem tudhatod, amíg nem próbáltad

Gecsei AndreaGecsei Andrea
2020/10/17 10:55
A III. kerületi TVE és Shane Tusup együttműködése: innováció az NBIII-ból. 

Adott egy NBIII-as csapat, tele tervekkel és ötletekkel, amelyik még a kihívásokkal teli 2020-as évben is optimistán tekint a jövőbe. Tulajdonképpen a jelenleg harmadosztályú klubok bármelyike rávághatná ezekre a jól csengő marketingszövegekre, hogy „na, ezek mi vagyunk!”, és valahol bízunk is benne, hogy akár mind a hatvan csapatnál megvan ez a hozzáállás, de amikor feltűnik valahol egy olyan innováció, amivel addig még nem találkoztunk ezen a szinten, azért felkapjuk a fejünket, hogy talán nem csak hangzatos lózungokról van szó.

Shane Tusup neve valószínűleg senkinek sem ismeretlen ma Magyarországon; a munkájáról vagy épp a magánéletéről is könyvek tucatjait lehetne megjelentetni, de ha valaki a kézzel fogható eredményei mellé még egy kicsit különc is, akkor aztán garantáltan megjegyezzük a nevét. Márpedig a szó legártatlanabb értelmében Shane Tusup különc: lehet, hogy mert nem azokat a motívumokat látjuk a megnyilvánulásaiban, amiket mi néha pozitív, de többnyire inkább negatív értelemben „tipikus magyarnak” mondunk, de lehet, hogy csak arról van szó, hogy annyira máshogy látja a világot, hogy egyszerűen kilóg a sorból.

Shane-Tusup.jpg

Innovációk és egymást átfedő szakterületek

Az interdiszciplináris tudományokat (vagy épp a sportcipős-szövetkabátos divatot, folk-pop zenét, fúziós konyhát, etc.) elnézve azért már nem akkora meglepetés, ha különböző irányzatok vagy szakterületek egyesülnek, közösen alakulnak át, új irányokat hoznak létre, vagy – és nyilván most inkább erről van szó – néhány jól működő elemet összekombinálnak, hogy valami még jobbat hozzanak létre. A kedvenc történetem ebben a témában „Petié”, aki épp fordított helyzetben volt: kikerült Amerikába, elment egy amerikai futball edzésre és nem értette, hogy miért verik egymást hülyére a játékosok. Nyilván a Kinizsi egykori centere hiányolt mindent, amit a Pasaréti úti focipályán megszokott: technikát, labdakezelést, csapatmunkát, változatosságot – szóval úgy általában a labdarúgást. Amikor már éppen feladta, hogy megértse az amerikai focit, rájött, hogy ha már egyszer van rúgó is a csapatban, azt a pozíciót kellene kipróbálni. Odaállt a magyar fiú a nem gömbölyű labdához és teljesen máshogy rúgott bele, mint az amerikaiak. Na, ha most megnézünk egy NFL-meccset, már mindenki így, „máshogy” rúgja a labdát, köszönhetően Pete Gogolaknak, a New York Giants egykori rúgójának, aki hozzátette a saját tapasztalatait és stílusát egy megváltoztathatatlannak gondolt rendszerhez.

pete-gogolakPete GogolakFotó: Sports Illustrated

„Nem csak álmodni kell, hanem dolgozni is ezekért az álmokért”

Amikor egy sajtómeghívón az szerepel, hogy bejelentik a III. kerületi TVE és Shane Tusup együttműködését, akkor a szokatlan és újító megoldásokat jelző radarunk bizony találatot mutat. Az NBIII nyugati csoportját jelenleg vezető csapat a feljutást tűzte ki célul, egyúttal abban a szerencsés helyzetben van, hogy több tehetséges és főleg rendkívül motivált fiatal sportolót tudhat a keretében, akiknek a jövőben a válogatottság vagy a nemzetközi szint is elérhetőnek tűnik, ha hajlandóak dolgozni az álmaikért – mondta a csapat sportigazgatója, Szabó Bence.

Apropó, ha szemtelenül fiatal és tehetséges magyar labdarúgót kell mondanunk, akkor a Red Bull Salzburg játékosának, Szoboszlai Dominiknak a neve biztos, hogy az elsők között hangzik el, és akkor máris összeáll a kép, hogy Shane Tusup munkája hogyan kapcsolódhat a focihoz. Augusztusi nagyinterjúnkban sokat mesélt arról, milyen módszerekkel dolgozik együtt a sportolókkal, hogy „csapatban gondolkodik minden egyes pillanatban, és ezért a sportolót is csapattagként kezeli”.  Elmondta, hogy szerinte a munkája is sokkal összetettebb, mint egy edző munkája, és nem csak abban tud segíteni, hogy a sportolók fizikai teljesítménye jobb legyen, hanem a mentális felkészülésükből is kiveszi a részét. Mivel pszichológiai, sportpszichológiai tanulmányokat is folytatott, és a témában folyamatosan tovább is képzi magát, valóban egy olyan pluszt adhat az óbudai klub által kiválasztott hat játékosnak, amiket kamatoztatni tudnak majd a pályafutásuk során.

Shane Tusup: Vannak dolgok, amiket megbántam, leülhettem volna bizonyos emberekkel tisztázni ezt azt | Eurosport

Pár éve a világ kis túlzással a lába előtt hevert. Egymást érték a sikerek, az egyéni elismerések. A sajtóval és a szakmával már akkor sem ápolt rózsás viszonyt, ám a közvélemény imádta és a mai napig elismerik sikerei miatt.


„Sportolóvá akkor válsz, amikor nem vagy a pályán”

Kemenes Szabolcs vezetőedző elmondta, hogy semmilyen szakmai féltékenység nincs a stáb és Shane között, sőt, mindenki örült a csapatnál, hogy egy olyan ember érkezett a rendszerbe, aki egészen új módszereket tud hozzátenni a közös munkához. Nem tudnak mindent, senki sem tud mindent, de a különböző tapasztalatok összeadódnak, és ha a statisztikákban nincs is azonnal látható vagy mérhető változás, a sportolók mentalitásában, a játékhoz való hozzáállásukban igenis feltűnik már akár két hét közös munka eredménye is. Itt nem arról van szó, hogy azonnali minőségi ugrást kell produkálni, hanem ahogy fogalmaztak, sportolókká kell válniuk a játékosaiknak.

„Aki sportoló akar lenni és komolyan gondolja ezt, az ezen a szinten is komolyan gondolja, legyen szó a Salzburgról, a Ferencvárosról, vagy épp az NBIII-as III. kerületről.”

Márpedig ezek a fiatal srácok komolyan gondolják, az eddig is meglévő edzéseik mellett most teljesen új elemek kerülnek bele a felkészülésükbe: táplálkozási tanácsokat kapnak, különleges edzőtermi munkát végeznek, és ami emellett még hangsúlyozottan fontos, egy 0-24-ben mellettük és velük dolgozó mentort nyertek Shane érkezésével. Azt mondták a fiúk (a hatból ketten, Rabatin Richárd és Borvető Áron volt jelen a sajtótájékoztatón), hogy bármikor elérik Shane-t, akár az éjszaka közepén is válaszol nekik, ha kérdésük van, és valóban egyenrangú partnerként kezeli őket. Ezek a srácok nem azok az alibiző focisták, akiknek az edzésre járás csak egy ugyanolyan program, mint a többi, hanem tudatosan keresik a lehetőséget a fejlődésre, jobbak akarnak lenni és hajlandóak is tenni érte. Ettől lesz valaki sportoló, ha az edzésen kívül is arra törekszik, hogy elérje a kitűzött célokat, ehhez pedig hatalmas segítséget jelent, ha van valaki, aki a gondolkodásmódjukkal, a hozzáállásukkal is tud foglalkozni a fizikumuk fejlesztésén felül.

Shane-Tusup-TVE.jpg

Bármilyen innovációnak egy meglévő rendszerbe ültetése mindig nehézségekkel jár, viszont, ha a szereplők – esetünkben a klub vezetése, a játékosok és az új edző – ugyanazt gondolják a fejlődésről, és ugyanúgy bármit hajlandóak megtenni ezért, miért is ne próbálnák ki? A szakmai stáb és Shane között állandó egyeztetés zajlik, belelátnak egymás munkafolyamataiba, és a hat játékoson keresztül igazából a csapat többi tagja is részesül ebből a programból, már most látványosan magabiztosabban, agresszívebben játszanak. Kemenes Szabolcs úgy fogalmazott, hogy ha valaki bizonyít valamit a legfelsőbb szinten – márpedig a háromszoros olimpiai bajnok tréner már bizonyított – és azt mondja, hogy hajlandó beletenni a szívét-lelkét egy NBIII-as csapatba is, az óriási mentális pluszt tud adni.

Minden héten háború

De a hosszú évek óta alatt kifejlesztett és finomított edzésmódszerek, az úszóknál bevált technikák vajon sikeresek tudnak lenni a fociban is? Ha csak onnan indulunk ki, hogy a felkészülés-megmérettetések közötti időszak és annak az intenzitása egészen máshogy néz ki a két sportnál, felmerül a kérdés, hogy működhet-e egyáltalán, ami az egyik helyen bevált? Míg egy úszó, ha lemarad egy olimpiáról, négy évet kell várnia a következő lehetőségre, addig a fociban hétről-hétre kell a játékosoknak a legjobbnak lenni. Shane szerint ez egyszerre meg is könnyíti a dolgot, de másfelől nehezebbé is teszi a feladatot. Valóban, hétről-hétre lehet változtatni, gyorsan vissza lehet ülni a lóra, ha valami nem úgy sikerül, ahogy eltervezték, könnyebb is így javítani a hibákat. 

Az úszásnál a felkészülés viszont olyan, mint egy próba, vagy inkább sokezer próba egymás után: a sportolók úgy készülnek a versenyre, mint egy előadásra; csiszolják, finomítják a technikát, ugyanazokat a rutinokat végzik el, hogy egyre jobbak és jobbak legyenek. Ezzel szemben a focisták minden héten új helyzetekkel kerülnek szembe, még ha a technikai alapok mennek is, vagy gyakorlással egyre jobbak lesznek, a gyakran változó szituációk és az ezekhez való alkalmazkodás fejlesztése jóval komplexebb felkészülést igényel. A feladat tehát nem egyszerű, de ha sikerül megoldani, valami olyan is kisülhet belőle, ami alapjaiban változtathatja meg az utánpótlás-nevelésről alkotott képünket.

Miért ne?

Egy NBIII-as csapatnál pedig keresve sem találna az ember jobb terepet a kísérletezésre. A célok tiszták, a feltételek adottak, a szakmai vezetés és a játékosok is elszántak. Nincs veszítenivaló, ha minden héten csak egy kicsit jobbak a srácok, ha csak egyetlen sportolónál beválik az a szemléletmód, amit Shane Tusup képvisel, már megéri. Végülis ki gondolta volna, hogy a sós karamella finom, vagy a rüszttel rúgott amerikai foci labda olyan jó ívben repül, amíg nem jött valaki, és mutatta meg, hogy úgy is lehet? Na ugye.

Shane-Tusup-Obuda.jpg


Hozzászólások