Foci - Serena Williams a női focisták egyenlő bánásmódjáért is harcba száll
Serena Williams a női focisták egyenlő bánásmódjáért is harcba száll
Fotó: Europress/AFP

Serena Williams a női focisták egyenlő bánásmódjáért is harcba száll

Takács MártonTakács Márton
2019/03/10 11:40

Az amerikai női labdarúgó-válogatott keretének mind a 28 tagja beperelte az Egyesült Államok labdarúgó-szövetségét. A világbajnoki címvédő csapat játékosai szerint a szervezet kevesebb fizetést biztosít nekik, mint a férfi nemzeti együttes tagjainak, ráadásul az edzési és utazási körülményeik is rosszabbak. Keresetüket a nemzetközi nőnapon nyújtották be, így még nagyobb figyelmet kapott a téma. 

"Jól tudom, mennyire nevetséges a fizetési eltérés" - mondta ennek kapcsán a 39-szeres Grand Slam-győztes teniszező, Serena Williams. "Amit ezek a lányok most csinálnak, az reménykeltő a női labdarúgás jövője számára."

Serena Williams kiemelte a női teniszben lefolytatott egyenlőségi harcot az 1970-es évekből, amelyet a szintén 39-szeres GS-bajnok Billie Jean King folytatott. "Én azért játszhatok, mert valaki kiállt értünk" - mondta Serena.

Azt is kifejtette a riportereknek, hogy "számos hihetetlen úttörő egyéniségünk van, akik kiálltak az érdekeink mellett. Fizessenek meg minket úgy, ahogy a férfiakat. Minden sportágnak szüksége van ezekre az egyéniségekre, akit szót emelnek az érdekeinkért, talán most jött el az idő a fociban is."

Nemek harca - "Teniszjátékos vagyok, aki véletlenül nő" | Hosszabbítás

A Borg/McEnroe film után Billie Jean Kingről is kaptunk egy mozit, de előbbivel ellentétben ennek nem volt magyar forgalmazója. Minőségben gyengébb, mint a svéd és az amerikai párharcát megörökítő, de témája és Emma Stone kiemelkedő alakítása miatt érdemes foglalkozni vele. Kritikánk.

Megan Rapinoe, az amerikai válogatott olimpiai bajnok és vb-aranyérmes támadója, társ-csapatkapitánya elmondta, "egyenlő bánásmódot szeretnénk, ugyanazt a megbecsülést szeretnénk érezni, mint amit a férfiak megkapnak, és amit mi is régóta megérdemelnénk."


Az amerikai játékosok szervezete támogatja a női csapat kezdeményezését az egyenlő bérezésért. Carli Lloyd és társai idén nyáron Franciaországban védhetik meg világbajnoki címüket. 

Alex Morgan Rapinoe-hoz hasonlóan a világ egyik legjobb női focistája, ő is az USA társ-csapatkapitánya. Szerinte "mindannyian büszkék vagyunk rá, hogy az amerikai válogatott mezét húzhatjuk magunkra, és komolyan vesszük azt a felelősséget, ami ezzel jár. Hisszük, hogy a sportban a nemek közti egyenlőségért vívott harc is a felelősségünk közé tartozik. Játékosként megérdemeljük az egyenlő bérezést nemre való tekintet nélkül."

Az amerikai női labdarúgó-válogatott háromszor szerzett aranyérmet világbajnokságon, 1991-ben Kínában, 1999-ben Amerikában, és négy évvel ezelőtt Kanadában, valamint négy olimpián is a dobogó legfelső fokára állhatott.  A Japán ellen 5-2-re megnyert 2015-ös világbajnoki fináléjuk máig a legnézettebb labdarúgóesemény az Egyesült Államokban, 23 millió ember követte figyelemmel azt a mérkőzést. A férfi csapat ezzel szemben 2002-ben vb-negyeddöntőig jutott, a legjobb eredménye pedig egy harmadik hely még 1930-ból.

Van még kérdés?

részben via BBC Sport

Hozzászólások