Foci - Saját nyomozását szabotálta az UEFA, hogy mentse a PSG bőrét
Saját nyomozását szabotálta az UEFA, hogy mentse a PSG bőrét
Fotó: Europress/AFP

Saját nyomozását szabotálta az UEFA, hogy mentse a PSG bőrét

Németh DánielNémeth Dániel
2019/07/27 17:01
Nincs abban semmi meglepő, hogy a klubok ott próbálják kijátszani az UEFA Financial Fair Play szabályait, ahol csak tudják. Ismerve a (futball)világot behálózó korrupciót, már azon sem nagyon hökkenünk meg, ha kiderül: maga a szövetség a hunyó ezekben az ügyekben. Az UEFA hitelességét az csorbítja leginkább, hogy még csak a látszatra sem ad.

2017 nyarán a Paris Saint-Germain végrehajtotta a labdarúgás történetének két legdrágább átigazolását: előbb Neymart, majd Kylian Mbappét szerződtette, összesen 400 millió euróért. Az üzletre sokan néztek rossz szemmel: hogyan lehetséges a klubok költekezését - elméletileg - féken tartó Financial Fair Play korában a szabályok megsértése nélkül megoldani két ilyen kaliberű transzfert? Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) rögtön vizsgálatot indított, hogy aztán pár hónappal később arra a következtetésre jusson, 

a fővárosiak túlköltekeztek ugyan, de még épp a megengedett mértékben.

Valakinek feltűnt, hogy ez nem stimmel

Ugyanis az UEFA szabályzata megengedi, hogy a klubok többet költhessenek a bevételeiknél. Ez az összeg három év alatt 30 millió euró, az európai szövetség pedig a vizsgálat alapján arra jutott, a PSG csak 24 milliós mínuszt termelt a vizsgált időszakban. José Narciso da Cunha Rodrigues, az Európai Bíróság korábbi legfőbb ügyésze ellenben arra a következtetésre jutott a vizsgálati anyag elemzését követően, hogy az ügy lezárása "nyilvánvalóan hibás" döntés volt, és kérte a nyomozást vezető Yves Leterme-t, hogy vizsgálja felül a következtetéseit.

068_FtpTrial-AA_04082017_573447.jpg Fotó: Europress/AFP 

Már most elspoilerezzük (bár igazából már a címmel megtettük), hogy Cunha Rodrigues erőfeszítései, a nyilvánvaló szabálytalanságok ellenére, hiábavalóak maradtak. A bíró ugyanis hiába szorgalmazta a Leterme-féle jelentés felülvizsgálatát, a PSG azzal érvelt, hogy fellebbezésnek nincs helye, mivel letelt a rendelkezésre álló tíz napos határidő. Bár Cunha Rodrigues rámutatott a helyzet abszurditására, konkrétan, hogy egy tekintélyes méretű jelentést kellett feldolgozni, az UEFA végül a klubnak adott igazat. Csakúgy, mint korábban a Galatasaray ügyében.

Feltűnően bőkezű katari szponzorok

"Vannak klubok, amelyek magasról tesznek a valós bevételeikre, mert amikor játékosokat igazolnak, állami pénzekből gazdálkodnak" - nyilatkozta idén májusban Javier Tebas, a spanyol liga vezetője. "Ez egy olyan gazdasági helyzetbe kényszeríti a klubokat, melyben a határon táncolnak. Ez tönkreteszi a teljes európai labdarúgás gazdasági egyensúlyát" - magyarázta a sportvezető. Teljesen egyértelmű, hogy a nyilatkozatában a PSG-re, és az Egyesült Arab Emirátusokbeli tulajdonosokkal rendelkező Manchester Cityre utalt.

2017-es beszámolójában a PSG főként a katari szponzoraitól származó bevételeivel egyensúlyozta ki a rekordigazolásokkal súlyosan terhelt költségvetését. Többek között az Ooredoo nevű telekommunikációs céggel, a Katari Nemzeti Bankkal és a Katari Turisztikai Hatósággal kötött szerződésekkel fedezték a Neymar és Mbappé leigazolásához szükséges összeget. Cunha Rodrigues azonban azt állította, ezeket a megállapodásokat erősen túlárazták, épp ezért Leterme hibát követett el, amikor elfogadta a klub pénzügyi beszámolóját.

000_S605W.jpg Fotó: Europress/AFP

Közleményében az UEFA azt írta, "maradéktalanul megbízik" a Leterme által bemutatott vizsgálat eredményében, egyúttal kiemelte azt, hogy a nyomozást lebonyolító bizottságok az európai szövetségtől függetlenül működnek. "Emiatt előfordulhat, hogy egyes bizottságok tagjainak eltér a véleménye a többi bizottságétól" - olvasható a szövetség hivatalos kommünikéjében. Arra viszont egyáltalán nem adott magyarázatot, hogy ha eltérő vélemények jelentek meg a prezentált beszámoló hitelességét illetően, miért zárta le rövid idő alatt az ügyet az UEFA.

Már messziről is bűzlik

Főleg, hogy szó sincs itt ördögi zsenialitással leplezett kifizetésekről, a szponzori megállapodások iránya és bőkezűsége is árulkodó: az egy dolog, hogy a mecénások jó része ezer szállal kötődik a klub katari tulajdonosaihoz, de a megállapodások arcpirító mértékben túlárazottak. Ezek közül az egyik különösen feltűnő: a Katari Turisztikai Hivatallal kötött szerződés éves szinten 100 millió euróval járul hozzá a PSG költségvetéséhez. Hivatalosan országimázs céljából. Csak összehasonlításképp: a Deutsche Telekom 29 milliót fizet a Bayern Münchennek évente.

Leterme az Octagon Wolrdwide nevű céget bízta meg azzal, hogy elemezze a fővárosi klub szponzori megállapodásainak valós értékét. Ezzel együtt viszont felajánlotta a PSG-nek, hogy ettől a vizsgálattól függően, saját maga is kiválaszthat egy külsős céget az átvilágítás céljából. Durva különbségek alakultak ki: az Octogon becslései szerint a katari turizmus fellendítésére kötött megállapodás valós értéke csupán 5 millió euró volt; a PSG által megbízott Nielsen ellenben a klub álláspontjával összhangban értékelte a turisztikai hivatal megbízását.

Egyik legkorábbi sztárigazolása miatt robbanhat ki az újabb Paris Saint-Germain-botrány | Hosszabbítás

Javier Pastore 2011 nyarán igazolt a Palermótól a hirtelenjében meggazdagodó Paris Saint-Germainhez. Az akkoriban igen sokra tartott argentin középpályás volt a katari tőkével erősödő párizsiak egyik, ha nem a legelső sztárigazolása, azonban egy nemrég nyilvánosságra került dokumentum bizonyíthatja, hogy szabálytalan eszközökkel szerezte meg tulajdonjogát a PSG.

Mivel két - egymásnak ellentmondó - elemzés került az UEFA asztalára, a logikus lépés az lett volna, ha megbíznak egy harmadik céget is a feladattal. Leterne viszont úgy határozott, a Nielsen adatait tekinti mérvadónak a nyomozás során. "A nyomozás vezetője a klub számára leginkább kedvező értékeket vette figyelembe a Nielsen-jelentés alapján, és nem adott bővebb magyarázatot azt illetően, hogy az Oktogon-jelentés adatait miért vetette el" - mutatott rá Cunha Rodrigues. Bár az UEFA-n belül is voltak hangos kritikusok, hivatalosan Leterme eredményeit fogadta el.

Amit nehéz kimagyarázni

Maga az ügy nem újdonság, hiszen az már a Football Leaks kiszivárogtatott dokumentumaiból kiderült, hogy a jelenlegi FIFA-elnök, Gianni Infantino még az UEFA alkalmazottjaként segített elmaszatolni a PSG pénzügyi szabálytalanságait. 2014-ben ő győzte meg a klubot, hogy a Katari Turisztikai Hatósággal kötött, éves szinten 215 milliós szponzori szerződést csökkentsék 100-ra, a többit pedig oldják meg más úton. Infantino közbenjárásának köszönhetően a PSG - vélhetően - gigantikus méretű büntetést úszott meg.

Egyszerűbb lenne az UEFA helyzete, ha legalább a felszínen távolságtartó lenne a két fél kapcsolata. Csakhogy Nasser al-Khelaifi, a párizsiak elnöke tagja az UEFA Végrehajtó Bizottságának, innentől pedig jogosan merülhet fel a kérdés mindenkiben: vajon ennek mekkora jelentősége volt a klub kétes ügyeinek elsikálásakor? Érdekes módon valószínűleg nem akkora, mint Khelaifi beIN Media Groupnál betöltött pozíciójának: a katari székhelyű televíziós társaság ugyanis éves szinten dollárban kifejezhető milliárdokat fizet a közvetítési jogokért a szövetségnek.

via New York Times

Hozzászólások