Foci - Ronda szakítás lesz a bunkó brazil torinói kalandjából
Ronda szakítás lesz a bunkó brazil torinói kalandjából

Ronda szakítás lesz a bunkó brazil torinói kalandjából

Mártha BenceMártha Bence
2017/06/20 10:48

Az első komolyabb átigazolását (Sevilla-Barca) könnyek, a másodikat (Barca-Juve) sértett zsörtölődés, a vélhetően utolsót (Juve-ManCity?) pedig bárdolatlan bunkóság kíséri az elmúlt évtized egyik legjobb jobbhátvédje, Dani Alves részéről.

Talán már kevesen emlékeznek rá, hogy zokogott a brazil jobbhátvéd, amikor elhagyta a Sevillát a Barca kedvéért, arra viszont biztosan sokkal többen, ahogy búcsút intett a Barcelonának. Akkor azt mondta, nem tisztelték eléggé, nem ragaszkodtak hozzá, és megígérte nekik, hogy hiányolni fogják. Utóbbiban speciel tökéletesen igaza lett, ugyanakkor az általa hiányolt tisztelet morzsáját sem mutatta új munkaadója, a Juventus irányába.

Dani Alves torinói időszaka nem is indult valami jól. Keresgélte a helyét, nem is volt állandó kezdő, és sokan megkérdőjelezték, van-e még benne egyáltalán annyi, hogy az egész más kultúrát képviselő olasz futballban is meghatározó egyéniséggé váljon. Sem a háromvédős rendszerben, sem az időszakosan visszahozott négyvédősben nem tudott a tőle elvárt szinten teljesíteni, ráadásul a szezon legcsúnyább bajnoki veresége (a később kis híján kieső Genoa fél óra alatt agyonverte a címvédő Juvét) során lábtörést is szenvedett.

Nem csoda, hogy a legkomolyabban szóba került, fél év után, már a télen visszatér Barcelonába. Még ennél is furcsább, hogy a visszárus üzlet nem a Juve, és nem is a játékos vonakodása miatt esett kútba, egyszerűen a Barca nem tartott igényt a brazilra.

Jött a tavasz, és a Nagy Feltámadás

A történet azonban így is komoly fordulatot vett. Max Allegri januárban gondolt egy merészet, és a szezon addigi részében jobbára 3-5-2-ben játszó Juventust egy 4-2-3-1-es formációra rendezte át, és a dolgok varázsütésre működni kezdtek. Nemcsak Dani Alves találta meg a helyét, de Miralem Pjanic és Mario Mandzukic is ficánkolt az új pozíciójában, a Juve pedig egyre jobb formába lendülve menetelt a tavasz nagy részében.

Mivel a keret nem erre a formációra volt kitalálva, Allegrinek gondot okozott, hogy gyakorlatilag az összes támadóját kénytelen volt felpakolni a pályára, így nem maradt bevethető cserejátékosa a támadósorban. Ezt azzal oldotta meg, hogy Dani Alvest gyakran feljebb tolta a támadó szélső posztjára, amivel egyrészt maradt a padon egy clutch-cseréje Juan Cuadrado személyében, másrészt kiaknázhatta az Alvesben rejlő támadópotenciált.

Tavasszal szárnyalt

Az összes döntés közül talán ez jött be a legjobban: a jobbhátvédből jobbszélsővé avanzsáló brazil briliáns formában játszotta végig az egész tavaszt, gólokat lőtt, szórta a gólpasszokat, és olyan jelenléte volt a pályán, mint a legszebb barcelonai napjaiban. A Juve tulajdonképpen simán húzta be a bajnoki címet, megnyerte az Olasz Kupát, és elverekedte magát a Bajnokok Ligája döntőjéig is.

Egy erős, majd egy brutális beszólás

A finálé azonban nagyon rosszul sikerült, az első félidőt uraló Juventusszal a szünet után feltörölte a pályát a Real Madrid. A döntő utáni sokkból éledezve elég furcsa nyilatkozatok születtek, Barzagli például bevallotta, hogy a finálé előtti optimizmus nagyobb volt az öltözőn kívül, mint azon belül, de a legerősebb mondat Dani Alves száját hagyta el, aki azt találta mondani, Paulo Dybalának el kell hagynia a Juventust, hogy kihozza magából, ami benne van.

Ezt a tiszteletlenséget vélhetően nem hagyták szó nélkül a klubnál sem – a Juventusnál amúgy is elég háklisak az ilyesmire –, így valószínűleg már néhány nappal a döntő után biztossá vált, hogy Alves távozni fog a csapattól. Ha tippelnünk kellene, a brazil azt akarta, hogy ingyen engedjék el, hiszen ingyen érkezett, de a Juve (a Carlos Tévez-esetből is tanulva) valószínűleg közölte, hogy ilyesmiről ne is álmodjon. Ezen rághatott be annyira a brazil, hogy példátlan bunkóságra ragadtatta magát Instagramon.

alvvv

„Hazamegyek, és mit találok otthon? Tiszteletem, tesó!” – írta a képhez, amin a 2015-ös Bajnokok Ligája-döntőben viselt cipője látható. Mint ismeretes, két éve az Alvesszel felálló Barca a Juventust győzte le a fináléban.

Innentől kezdve nem kérdés, hogy Dani Alves távozni fog, ahogy az sem, hogy a Juventus nem fogja megkönnyíteni, hogy a brazil újra együtt lehessen kedvenc edzőjével, Pep Guardiolával – mint tette azt Carlos Tévez esetében, akit ingyen engedett haza a Boca Juniorshoz.

Alves fél éven át a csapat egyik legjobbja volt, kulcsszereplő volt a triplázáshoz nagyon közel kerülő csapatban, de Torinóban nem bocsátják meg egykönnyen, ha valaki ilyen fokú tiszteletlenségre ragadtatja magát a klubbal szemben. Alves távozhatott volna nagy becsben is, erre azonban most már saját hibájából esélye sincs.

Hozzászólások