Foci - Egy évig bírta foci nélkül ─ a Feyenoord edzői stábjában tér vissza Robin van Persie
Egy évig bírta foci nélkül ─ a Feyenoord edzői stábjában tér vissza Robin van Persie
Fotó: Europress/AFP

Egy évig bírta foci nélkül ─ a Feyenoord edzői stábjában tér vissza Robin van Persie

Nánási AntalNánási Antal
2020/08/09 12:00
A Feyenoord és a holland válogatott történetének egyik legeredményesebb gólvágója, Robin van Persie a napokban jelentette be, hogy a következő szezontól csatlakozik szeretett csapatának szakmai stábjához. A pályafutását egy éve lezáró csatárklasszis Dick Advocaat vezetőedző egyik segítőjeként, amolyan titulus nélküli, ellenben konkrét feladattal ellátott szerepet tölt majd be a csapatnál.

Egy futballklubnak evidens érdeke, hogy egy-egy játékosát annak sikeres pályafutását követően is a klub kötelékében tudja tartani. A teljesség igénye nélkül a mögöttünk hagyott szezonban láthattuk, ahogy Frank Lampard a Chelseat, Mikel Arteta pedig az Arsenalt irányítja úgy, hogy korábban a klub meghatározó játékosa volt. Holland példákért sem kell túlságosan messzire nyúlnunk emlékeinkben, hiszen Mark van Bommel a PSV Eindhoven, míg Giovanni van Bronckhorst korábban épp a Feyenoord edzője volt, utóbbi bajnoki címet is ünnepelhetett a De Kuip-ban. A legfrissebb nemzetközi példa az ilyen szerepvállalásokra pedig a tegnap kinevezett Andrea Pirlo esete, aki mindössze tíz nappal azután, hogy a Juventus második csapatának vezetőedzője lett, Maurizio Sarri menesztése után megkapta a felnőttcsapat irányítását.

Robin van Persie edzőkéntRobin van Persie edzőkéntFotó: Europress/AFP

A profi pályafutását 2004-ben a Feyenoordban kezdő és 2019-ben ugyanott befejező VB-ezüstérmes van Persie elsődleges feladata a keret csatárainak karban tartása lesz, ebben a minőségében pedig „csak” tagja lesz a szakmai stábnak, nem lesz kimondottan pályaedző. A posztspecifikus szerepkör leginkább az amerikaifutball csapatok edzői teamjeiben előforduló feladatokra hajaz, az ottani szakzsargont használva van Persie amolyan offensive coordinator-ként csatlakozik a Feyenoord szakmai stábjához.

„Dick felhívott és megkérdezte, hogy volna-e kedvem csatlakozni, én pedig nem tudtam nemet mondani. Mindannyian nyerünk ezzel a helyzettel. Meglátjuk, hogy a stábnak mennyire vagyok hasznára, illetve, hogy én mennyire lelem örömömet a dologban.” ─ nyilatkozta van Persie a Feyenoordhoz való visszatérése kapcsán.

A visszavonulása óta az angol BT Sport csatorna szakértőjeként dolgozó exjátékos ugyanakkor hozzátette, sokkal inkább játékosfejjel gondolkodik még, így időre lesz szüksége ahhoz, hogy a pálya másik oldalára álljon, és a végrehajtás helyett a végrehajtandó utasításokat fogalmazza meg. Elmondása szerint azonban épp a közeli játékosmúlt lehet az a kapocs, amely által hatékonyabban át tudja majd adni a gondolatait a Feyenoord csatárainak, nem beszélve arról, amit a személye a klub számára jelent.

„Az elmúlt egy év során olyan dolgokat csináltam, amelyeket igazán élveztem: kedvelem a szakértői feladatomat, sokat utazgattam a családommal és persze rengeteget sportoltam. Meglátom, hogy ez a feladat vajon olyan lesz-e, amit élvezettel tudok csinálni.”

van Persie az Arsenal játékosakéntvan Persie az Arsenal játékosakéntFotó: Europress/AFP

Az Advocaat-van Persie munkakapcsolat nem lesz újkeletű egyikük számára sem, hiszen mind klubszinten a Fenerbahce-nél, mind pedig a holland válogatottnál is dolgoztak már együtt. A felek minden bizonnyal pozitív tapasztalatokat őriznek a közös munkáról, a veterán edző másképpen aligha invitálta volna a stábjába a klub legendáját. A válogatottban több mint félszáz gólt szerző van Persie izgatottan vág bele az új kalandba és pozitívan tekint a Dick Advocaattal való újbóli közös munka elé. 

via Sky Sports

Hozzászólások