Foci - Rémálomszerűen alakul a Manchester City legendájának nagy visszatérése
Rémálomszerűen alakul a Manchester City legendájának nagy visszatérése
Fotó: Europress/AFP

Rémálomszerűen alakul a Manchester City legendájának nagy visszatérése

Németh DánielNémeth Dániel
2019/08/24 19:51
Amikor az előző idény végén Vincent Kompany bejelentette, visszatér nevelőegyesületéhez, ráadásul játékos-edző minőségben, rögtön felmerült a kérdés: hogyan lehet összeegyeztetni ezt a két, önmagában is teljes embert kívánó feladatot. Öt mérkőzés után korai lenne ítéletet mondani, azonban a helyzet nem fest jól, az Anderlecht ugyanis nyeretlen az idei szezonban.

Mindig jó olyan történeteket hallani, amikor egy köztiszteletben álló sztárjátékos a pályafutását nem egy távol-keleti, jól fizető haknitúrával vezeti le, és inkább megpróbál visszaadni valamennyit annak a klubnak, aminek sokat köszönhet. Teljesen nyilvánvaló, hogy Vincent Kompanyt a jó szándék vezérelte, amikor elfogadta a neki felkínált játékos-edző szerepkört. Az nem is nagyon lehetett vitás, hogy a belga válogatott védő rögtön kulcsjátékos lesz régi-új csapatában, az viszont több kérdést is felvetett, edzőként elég felkészült-e a feladatra.

"Nem csak, hogy lenyűgözött a lehetőség, de a bizalom jeleként is értelmeztem. Szeretném megosztani a tudásom a lila nemzedék következő generációjával" - magyarázta a bejelentést követően Kompany, aki nem titkoltan Pep Guardiolából próbál inspirációt meríteni. "Pep Guardiola alatt újjászületett a futball iránti szeretetem. Ott voltam, figyeltem, elemeztem, magamba szívtam, tanulmányoztam. A ManCity játssza azt a futballt, amit én is szeretnék. Ezt a futballt szeretném megtanítani és viszontlátni"írta májusi Facebook-posztjában.

Játékos-edzőként folytatja pályafutását a ManCity csapatkapitánya | Hosszabbítás

Korábban beszámoltunk róla , hogy Vincent Kompany bejelentette, 11 év után távozik a Manchester Citytől. Azóta az is kiderült, hogy visszatér nevelőegyesületéhez, az Anderlechthez, ahol nem csak játékosként, de edzőként is számítanak rá a következő három évben.

Az első jelek azonban nem kimondottan nevezhetőek ígéretesnek. Az Anderlecht az első öt fordulóban egyetlen mérkőzést sem nyert, két döntetlen mellett három vereséggel áll. Bő egy hete Kortrijk 4-2-re páholta el Kompanyékat, ráadásul saját közönségük előtt, a mostani fordulóban pedig a Gent gyűjtötte be ellenük a három pontot. Mondhatjuk, hogy nagyon hamar rémálomba fordult a belga klasszis edzői pályafutásának első fejezete, kapott is hideget-meleget az utóbbi időben. Marc Degryse, az Anderlecht korábbi támadója különösen kritikus volt.

"Ő is csak ember, mégis Istennek képzeli magát" - jelentette ki kritikusan. "Vannak olyan emberek, akik élvezik, ha elfoglaltak lehetnek, épp ezért hajlamosak túlvállalni magukat. Kompanynak ezt át kellene gondolnia, mindennek megvannak a határai. Ha egy másik belső védő követte volna el azokat a hibákat, amiket ő, megkapta volna a magáét. Kompany pedig alighanem kirakja a kezdőből a következő meccsen. Amennyiben ő egy őszinte edző, nem lehet elégedett a játékosként nyújtott teljesítményével" - folytatta Degryse.

Kompany eddig minden percet pályán töltött a bajnokságban, ráadásul csapatában rajta kívül még két, a Premier League-ben jól bejáratott játékos is van: Samir Nasri és Nacer Chadli. Hiába azonban a jól csengő nevek, az eredmények nem tükrözik a klubvezetőség ambícióit. 2017-ben zokszó nélkül kirúgták a klubot bajnoki címhez segítő René Weilert, majd a helyére kinevezett Hein Vanhaezebrouck is gyorsan megkapta az elbocsátó szép üzenetet. Kompany már a harmadik megbízott vezetőedzője az Anderlechtnek ebben a naptári évben.

Azóta pedig megvan a negyedik is: meccsnapokon ugyanis a korábban a Manchester City szakmai stábját erősítő Simon Davies dirigál ezentúl, Kompany pedig csapatkapitányként próbálja egyben tartani a társaságot.

043_BELGAIMAGE-154183780.jpgFotó: Europress/AFP

Ez a felállás egy fokkal egészségesebbnek tűnik, de a belgának így is komoly feladattal kell megbirkóznia, a hétköznapok során ugyanis az edzések mellett a hagyományos edzői teendők, például a játékstílus meghatározása, a taktikai felkészítés is rá hárulnak. És ha már a taktika: sokan épp azért kritizálják, amiért a bevallottan Guardiola által inspirált vízióját erőlteti egy olyan keretre, ami talán nem elég képzett ahhoz. Nyilván nem véletlen, hogy többnyire a katalán mester által is kedvelt 4-1-4-1-es felállásban játszatta csapatát.

"A futballban nincs szükség arra, hogy más edzőket másolj" - szögezte le a korábbi Ajax-edző, Aad De Mos. "Kompany pont ugyanúgy rakja össze a csapatot, mint Guardiola, amitől egyszerűen rosszul vagyok. A ManCitynek olyan játékosai vannak, mint Sergio Agüero és Kevin de Bruyne, az Anderlecht ellenben jóval szerényebb képességű futballistákkal rendelkezik. De említhetném Aymeric Laporte-ot, Ilkay Gündogant és Raheem Sterlinget is. Kompanynak egyszerűen nincsenek ennyire jó játékosai" - magyarázta az edző.

Talán az sem véletlen, hogy a játékos-edzők gyakorlatilag teljesen eltűntek az európai labdarúgás legmagasabb szintjeiről. Utoljára talán Ryan Giggs próbált betölteni egyszerre több szerepkört, azonban nagy különbség, hogy a walesi legenda akkor már 40 éves volt, Kompany viszont most 33, és jól láthatóan komolyan veszi a játékot. Az is érdekes helyzetet teremthet, hogy amíg az edzők a válogatott szünetet a rendszerük finomhangolására használhatják, Kompany vélhetően a belga nemzeti csapatban teljesít szolgálatot.

043_BELGAIMAGE-153767082.jpgFotó: Europress/AFP

"Nem lett volna szabad megengedni, hogy mindkét munkát elvállalja. Ez nevetséges" - mondta De Mos. "Vincent intelligens ember, a meccsek alatt is látni rajta, hogy gondolkozik. Teljesen normális, hogy hatással van rá játékosként, ha azt látja, hogy a csapata épp rosszul játszik. A téli szünetig adnék még neki időt, de ha az eredmények nem javulnak, át kell gondolni ezt az egészet. Az nem lehet opció az Anderlechtnek, hogy a jelenlegi pontátlaggal zárja az idényt. Pontokat kell szereznie, ellenkező esetben veszélyben lesz az állása."

Kompanynak eddig - amúgy ez sem kis dolog - legfeljebb a Guardiola által elvárt tökéletesség miatt kellett aggódnia. Az új idényben azonban gyorsan szembesült azzal, mennyire borzasztó nehéz egy játékos-edző feladatköre. Talán ennek tudható be, hogy a feladat egy részét lepasszolta Daviesnek. "Kompanynak meccsek alatt játékosként kell működnie" - magyarázta a walesi szakember. "Muszáj a pályáról irányítania a csapatot. Senki sem kételkedik abban, hogy képes rá, de fontos, hogy a meccsek közben egy legyen a játékosok közül."

Kompany talán csak most, a saját kárán tanulja meg, hol vannak igazából a határai. Közben pedig élő bizonyítéka annak, hogy a játékos-edzők okkal tűntek el a labdarúgásból.

via Goal.com

Hozzászólások