Foci - Rekordokat döntött az olasz válogatott az Örményország elleni kiütéses sikerrel
Rekordokat döntött az olasz válogatott az Örményország elleni kiütéses sikerrel
Fotó: Europress/AFP

Rekordokat döntött az olasz válogatott az Örményország elleni kiütéses sikerrel

Németh DánielNémeth Dániel
2019/11/19 16:28
Magabiztos, 9-1-es győzelemmel zárta az olasz labdarúgó-válogatott az Európa-bajnoki selejtezősorozatot. Roberto Mancini csapata számos rekordot beállított vagy megdöntött a hétfő esti találkozón, emellett a válogatott történetének legeredményesebb selejtezőjét hozta le: először fordult elő, hogy mindegyik mérkőzését megnyerte az Azzurri.

2018 májusában Roberto Mancini úgy vállalta el a szövetségi kapitányi feladatot, hogy az olasz válogatott jelentős ráncfelvarrásra szorult. Miután az Azzurri - 1958 óta először - nem jutott ki a világbajnokságra, elkerülhetetlen volt a régóta halogatott generációváltás, emellett meg kellett határozni az épülő csapat identitását. Mindkét feladat jól sikerült, Mancini olasz válogatottjában rengeteg a fiatal tehetség, a stílusbeli változást pedig a megszokottnál támadóbb foci jelzi, no meg a 10 meccsen lőtt 37 gól.

Olaszország nagyon magabiztos játékkal, tökéletes mérleggel zárt az Európa-bajnoki selejtezősorozat J-csoportjában, amivel történelmet írtak Leonardo Bonucciék: korábban egyszer sem tudta az összes meccsét megnyerni az olasz válogatott valamelyik (vb, Eb) kvalifikációs csoportban. Ebben természetesen a kedvező sorsolás is segítette az olaszokat: Finnország, Görögország és Bosznia-Hercegovina egyaránt verhető, Örményország és Liechtenstein pedig egyenesen a kötelező kategória egy ilyen kaliberű válogatottnak.

Hétfőn az Azzurri kilenc gólt vágott Palermóban a vendég örményeknek, Ciro Immobile és Nicolo Zaniolo duplázott, de betalált Nicolo Barella, Alessio Romagnoli, Jorginho, Federico Chiesa és az újonc Riccardo Orsolini is. Először fordult elő a válogatott történetében, hogy hét különböző játékos szerzett gólt egy mérkőzésen, Zaniolo ráadásul az AS Roma legfiatalabb olasz válogatottbeli gólszerzője lett. "Nagyon boldog vagyok, egy álom vált valóra, de azt remélem, ez csak a kezdet" - mondta a 20 évesen és 139 naposan eredményes Zaniolo.

Története során negyedszerre jutott el kilenc gólig az olasz válogatott, és csak azért nem került a legnagyobb különbségű győzelmek közé az örmények elleni, mert Edgar Babayan a hajrában megszerezte a becsületgólt. Kilenc góllal egyébként 1920-ban sikerült nyerniük egy Franciaország elleni barátságos mérkőzésen, illetve az 1948-as olimpián az Egyesült Államokkal szemben. A felsoroltak mellett csak egyszer volt rá példa, hogy legalább kilenc gólt szereztek az olaszok: az 1928-as olimpián 11-3-ra verték Egyiptom legjobbjait.

Kilenc gólnál többet csak négy válogatott szerzett Európa-bajnoki selejtezőmérkőzésen, a rekordot a San Marinót 13-0-ra kiütő Németország tartja 2006-ból.

Egy ilyen meggyőző selejtezősorozatot követően Olaszországot mindenképpen az Európa-bajnoki győzelemre is esélyes válogatottak közé kell sorolni, bár annyira azért nem erős Mancini csapata, mint amit a tökéletes mérleg sugallna. Az mindenképp érdekes lehet, hogy a megfiatalított Azzurri a középpályán és a támadósorban sokkal ígéretesebbnek tűnik, mint a védelemben (főleg, ha a kiforratlan tehetségeket is figyelembe vesszük), ahol a jelenleg sérült Giorgio Chiellinit leszámítva nincs igazi klasszisa a csapatnak.

via Goal.com

Hozzászólások