Foci - Rekordok, amelyek eltűnhetnek, amennyiben törlik a futballszezont
Rekordok, amelyek eltűnhetnek, amennyiben törlik a futballszezont
Fotó: Europress/AFP

Rekordok, amelyek eltűnhetnek, amennyiben törlik a futballszezont

Németh DánielNémeth Dániel
2020/04/03 16:43
Szélsőséges esetben akár az is előfordulhat, hogy lesznek olyan bajnokságok és kupasorozatok, amelyeknél úgy döntenek: teljes egészében törlik az eddigi eredményeket, visszaállítva ezzel a 2019-es állapotokat. A továbbiakban az ESPN cikke nyomán azt vizsgáljuk, hogy milyen rekordok tűnhetnek el nyom nélkül, ha megnyomják a reset gombot.

Aleksander Ceferin, az UEFA elnöke a múlt héten beszélt arról, hogy amennyiben június végéig nem tudják megoldani a folytatást, úgy elveszhetnek a 2019/20-as szezon eredményei. Hasonló húrokat pendített meg Harry Kane is, aki kifejtette: szerinte is a június végi kezdés az a végső határ, ameddig érdemes várni. Az ötletnek egyre több támogatója van Angliában, bár a megvalósítás a Premier League esetében bonyolultnak tűnik, ráadásul egy null and void tucatjával lökheti a szakadék szélére a klubokat.

Egyre több angol klub támogatja a szezon teljes törlését | Hosszabbítás

Az angol labdarúgó-bajnokság befejezését illetően többféle lehetőséget is vizsgálnak. Az optimistább verzió szerint a hátralévő fordulókat zárt kapuk mögött, akár a játékosok teljes izolálásával bonyolítanák le, ugyanakkor megjelentek olyan hangok is, miszerint a 2019/20-as idény eredményeit tokkal-vonóval törölni kellene. Ez utóbbit nem lesz egyszerű elérni.

 

Amíg a várható gazdasági hatásokról legjobb esetben is csak találgatni lehet, addig egy esetleges törlésnek lennének már most is jól meghatározható következményei. Nem nehéz elképzelni a Liverpool-szurkolók csalódottságát, amennyiben ilyen módon úszna el a esélye annak, hogy lezáruljon a klub 30 éve tartó bajnoki ínsége. Ezen kívül számos rekord és végeredmény tűnne el a történelemkönyvekből, ami nem csak a klubok szereplését, de a játékosok egyéni statisztikáit is érinti.

Liverpool

Jürgen Klopp csapata 25 pontos előnnyel vezeti a Premier League-et, így a március közepén bejelentett leállást megelőzően már csak kettő győzelem választotta el a bajnoki címtől. Bár kétségtelenül ez a legfontosabb, nem csak a Premier League-győzelmet veszíthetné el a Liverpool a törléssel. Ebben az idényben beállította a Manchester City 18 meccses győzelmi sorozatát, hazai pályán pedig sorozatban 22-nél jár, ez utóbbival a City rekordját adta át a múltnak. Nincs még egy olyan klub, amelyik ennyit veszíthetne egy esetleges nullázással.

Elbukhatja a bajnoki címét a Liverpool? -Elbukhatja a bajnoki címét a Liverpool? - Fotó: Europress/AFP 

Lionel Messi

Az argentin zsenit 2020 elején 25 találat választotta el az egy klubon belül szerzett gólrekordtól, amit Pelé tart 643-mal. Ebben az idényben Messi 24-szer talált be, és jól indult számára a naptári év is, hiszen 2020-ban kilenc gólig jutott. Jelenleg 627 találatnál jár a mutató, vagyis, ha folytatódna a szezon, nagyon jó eséllyel átadhatná a múltnak a brazil legenda rekordját. Ha viszont elvesznek az eredmények, a következő idényt ismét 603 góllal kezdi meg. Vajon 33 évesen is lesz benne annyi, hogy hozzáadja a szükséges 41 találatot?

Cristiano Ronaldo

Ronaldónak is voltak egyéni mérföldkövek a pályafutásában a 2019/20-as idény során. 1000. profi találkozóját góllal koronázta meg, amivel ráadásul sikerült egy Serie A-rekordot is beállítania, mivel sorozatban 11. találkozóján volt eredményes. Korábban ez a csúcs Gabriel Batistuta és Fabio Quagliarella nevéhez fűződött. Megszerezte pályafutása 700. találatát is a Portugália-Ukrajna mérkőzésen, és ugyan a válogatottbeli eredményeket nem érintené a törlés, a klubjában lőtt 25 gólja kikerülne a hivatalos statisztikákból.

Sergio Agüero

Azzal, hogy az Aston Villa 6-1-es kiütéséből mesterhármassal vette ki a részét januárban, az argentin támadó megelőzte az angliai pályafutását 175 góllal záró Thierry Henryt a Premier League történetének legeredményesebb légiósainak sorában. Agüero a 180 góljával az örökrangsorban is az előkelő negyedik helyen található, és csupán hét választja el a Manchester United legendás támadójától, Andy Cole-tól. Amennyiben törlődik a 2019/20-as idény, Agüero elveszíti 16 bajnoki gólját és visszacsúszik a rangsor hetedik helyére.

Sergio Agüero több rekordot is megdöntött a szezonban. -Sergio Agüero több rekordot is megdöntött a szezonban. - Fotó: Europress/AFP 

Erling Haaland

A norvég tinédzser az FC Salzburg és a Borussia Dortmund színeiben is futószalagon szállította a gólokat. Már a BL-ben való debütálása során lőtt mesterhármasával olyan legendák közé került, mint Marco van Basten, Faustino Asprilla és Wayne Rooney, de később sem állt le. Miután a Paris Saint-Germain 2-1-es legyőzéséből gólokkal vette ki a részét, már 10 BL-találattal büszkélkedhetett, ráadásul ezt a számot ő érte el a leggyorsabban. Ezekről kénytelen lenne lemondani, bár az is lehet, hogy a második debütálás során még jobb eredményeket produkálna.

Leicester City

1995 márciusában a Manchester United megdönthetetlennek tűnő rekordot állított fel az Ipswich Town 9-0-s legyőzésével. Tavaly októberben azonban a Leicester City beállította Sir Alex Ferguson csapatának eredményét, így jelenleg ez két klub tartja a Premier League történetének legnagyobb különbségű győzelmének rekordját. Jamie Vardy és Ayoze Pérez egyaránt mesterhármassal vette ki a részét a győzelemből, azonban ha törlik az eredményt, akkor ők is búcsút mondhatnak pályafutásuk egyik legemlékezetesebb mérkőzésének.

Leeds United

Anglia egyik legnagyobb múltú és legnépszerűbb klubja 2004-es anyagi összeomlása óta nem járt az élvonalban. Miután a Leeds a harmadosztályt is megjárta, szép lassan felszállóágba került, ebben az idényben pedig a Championship egyik legnagyobb esélyesének számított. Marcelo Bielsa csapata 37 forduló alatt 71 pontot szerzett, és ezzel az ütemmel beállíthatta volna a klub történetének legjobb másodosztályú szereplését, amikor 85 ponttal feljutott az első osztályba. Ha viszont nem fejeződik be a szezon, biztosan marad az 1990-es rekord.

Hol kezdi meg a következő idényt Marcelo Bielsa csapata? -Hol kezdi meg a következő idényt Marcelo Bielsa csapata? - Fotó: Europress/AFP

Lazio

Ha esetleg Olaszországban törölnék az eredményeket, nem kérdés, hogy a Lazio (és a gólrekordra hajtó Ciro Immobile) lenne a legnagyobb vesztes. Simone Inzaghi csapata egészen szenzációs idényt produkált, szeptember óta nem kapott ki a Serie A-ban. Utóbbi - amellett, hogy a bajnokságban a szünet előtt a második helyig juttatta a csapatot - klubrekord is egyben, jelenleg 21 mérkőzés óta tart a rómaiak veretlenségi sorozata. Inzaghiék ráadásul ismételten lecsúsznának a BL-indulásról, amiről 2018-ban például az utolsó fordulóban maradtak le.

via ESPN

Hozzászólások