Foci - Rasszista botrány a Schalke 04-nél
Rasszista botrány a Schalke 04-nél
Fotó: Europress/AFP

Rasszista botrány a Schalke 04-nél

HosszabbitásHosszabbitás
2019/08/05 12:20
Alapjaiban rengette meg a német futball közvéleményt Clemens Tönnies, a Schalke 04 ellenőrző bizottsági elnökének minapi erősen rasszista töltetű kijelentése. A sportvezető egy a klímaváltozásra adható lehetséges válaszokat vizsgáló fórumon állt elő meglehetősen egyedi javaslatával, amivel sokkolta hallgatóságát és hazája futballtársadalmát egyaránt.

„Ahelyett, hogy folyamatosan adónöveléssel teremtünk pluszforrást a klímaváltozás elleni küzdelemre, inkább építeni kellene húsz erőművet Afrikában. Ha ez megvalósulna, akkor kevesebb fát vágnának ki és kevesebb gyerek foganna meg sötétedés után.”

A sajátos véleménynyilvánításból természetesen óriási botrány kerekedett Németországban, melynek hozományaként egyértelműen Tönnies lemondását követelik. Különösen arcpirító a fenti kijelentés annak fényében, hogy Németország kínosan ügyel az emberi jogok és az egyéni szabadságjogok sérthetetlenségére, és ezekért markánsan fel is szólal minden lehetséges fórumon, továbbá, hogy a Bundesliga, Európa öt legjobb futball bajnokságának egyikeként, jelentős számú afrikai labdarúgót foglalkoztat. A Ruhr-vidékiek vezetőségi tagjának „ötlete” így közvetve minden egyes afrikai Bundesliga játékos felé is szólt.

043_dpa-pa_122889350.jpg Fotó: Europress/AFP

Az eset óta Tönnies természetesen elnézést kért „félreérthető” kijelentéséért, azonban aligha kerülheti el, hogy az a hatalmas hullám, amit szavai generáltak, elsodorja őt a csapat vezérkarából. A hírek szerint a Schalke elnöksége összeül a téma kapcsán ezen a héten, ahol felfüggeszthetik vagy meneszthetik Tönniest. Egy biztos: precedens értékű döntés születhet, amely ha nem tölti be a társadalmi és szurkolói elvárásokat, könnyen még az eddiginél is nagyobb botránnyá dagadhat.

Szöveg: Nánási Antal

via Marca

Hozzászólások