Foci - Világsztárt tessék! Rárohadnak a milliárdokért vett futballisták az európai topklubokra
Világsztárt tessék! Rárohadnak a milliárdokért vett futballisták az európai topklubokra
Fotó: Europress/AFP

Világsztárt tessék! Rárohadnak a milliárdokért vett futballisták az európai topklubokra

Mártha BenceMártha Bence
2019/08/31 13:29

Nagyon furcsa átigazolási szezonunk van, és ahogy közeledik a vége, úgy lesz egyre furcsább. Angliában már bezárult az ablak, az olasznál szeptember 6-án, a németeknél, a franciáknál és a spanyoloknál 2-án zár a piac, ami azért fontos, mert szinte kizárólag ezekben a bajnokságokban találunk olyan csapatokat, akik rendelkeznek sztárigazolásokhoz szükséges forrásokkal. Merthogy sztárokról lesz szó.

Pillantsunk rá az alábbi névsorra: Gareth Bale, Neymar, Mauro Icardi, Paulo Dybala, Alexis Sánchez, Gonzalo Higuaín, Mesut Özil, James Rodriguez. A fenti játékosokban az a közös, hogy - bármilyen furcsa - kvázi létszámfelettivé váltak a klubjaikban.

Világsztárokat tessék!

A fenti lista természetesen nem teljes, de a nyári átigazolási szezon legfontosabb jellemvonása, hogy bár néhány sztár gyorsan klubot váltott, de a transzferidőszak elsősorban arról szólt, hogy a nagy klubok megpróbáltak megszabadulni néhány feleslegessé vált, de természetesen vagyonokat kereső játékosuktól.

A tavaly nagyot futó Ajaxot a Juve és a Barca szabadította meg egy-egy nagy értékétől, aztán utóbbi még Antoine Griezmannt is beszákolta, és Eden Hazard madridi szerződése is nagyot szólt, csak úgy, mint az Atlético portugál süvölvénye, Joao Felix. A Bayern is eltapsolt 100 milliót Coutinhóra és Lucas Hernandezre, az Inter pedig Lukakuért robbantott bankot. Volt még jövés-menés rajtuk kívül is, sok jó játékos váltott klubot, de hasonlítsuk össze ezt a listát a fentivel, hogy lássuk, milyen furcsa nyarat zárunk le hamarosan.

Velük mi lesz?Velük mi lesz?Fotó: Daily Mail

A csapatokra ragadt világsztároknak persze különböző sztorijaik vannak, nincs köztük olyan, aki időközben elfelejtett volna futballozni. A szorult helyzetért sok helyen a brutális fizetés, máshol a játékos előrehaladott kora, a magaviselete, vagy éppen a csapat edző- és szerkezetváltása a felelős.

Akiknél a fizetés a legnagyobb gond

A Neymar-PSG házasság a végéhez közeledik - gondolhattuk a nyár elején, és nem is tévedtünk nagyot, mert a brazil támadó nagyon menne, a párizsiak pedig nagyon küldenék, csakhogy előbbi nem szívesen fosztja meg magát szerénytelen évi 37 milliós fizetésétől, utóbbi pedig érthetően szeretne viszontlátni valamennyit a Neymar szerződtetésébe ölt 222 millió eurójából. A brazil bizonyos mértékig hajlik a fizetéscsökkentésre, de így is csak a klubok egy szűk köre engedhetné meg magának a leigazolását - és az angolok már kiszálltak, hiszen ott bezárult az ablak.

Neymar amúgy nem sok hasznot hozott a PSG-nek, a francia bajnoki cím nélküle is garantálható, a BL-ben pedig nem hozott szignifikáns előrelépést a sokszor sérült, újabban pedig bírósági ügyekkel is megosztott figyelmű játékos. Szóba került a Juvéval egy Dybala + 100 milliós csereügylet, a Barca pedig a keret peremembereit ajánlgatja, de ha egyik üzlet sem jön be, akkor baj van, mert nem látszik más, aki bejelentkezhetne érte.

Gareth Bale helyzete sok szempontból hasonló, mégis teljesen más, hiszen neki a Real Madridnál megvan a támasza: Florentino Pérez elnök konkrétan szerelmes a walesi játékosba, márpedig az ő szava szentírás Madridban.

Csere lehetséges?Csere lehetséges?Fotó: Goal.com

Zinedine Zidane ellenben nemhogy nem kedveli, de a csapatban sem látja a helyét, ami furcsa helyzetet generál az egyébként is komolyabb hullámvölgyben levő klubnál. Egy ideig szó volt Bale Kínába szerződéséről, hiszen az évi 16 millió eurós fizetése sok európai klubot elijesztett, de végül ez a lehetőség is ugrott. Sőt, csodák csodájára Bale a csapatban találta magát, amiről vélhetően nem a csapat edzője döntött.

Valójában nem a fizetése a legnagyobb baj Alexis Sánchezzel, hiszen ha úgy játszana, mint korábbi állomáshelyein, a Manchester United gond nélkül kifizetné az évi közel 30 millió euróját. A baj csak az, hogy Sánchez hihetetlen gödörbe került, mióta Manchesterbe igazolt, és szép lassan teljesen elveszítette a bizalmat. Ahhoz pedig már egy ManUtd méretű klubnál is sokat keres, hogy a padozásért vegye fel a közepes vagyonnak megfelelő fizetését.

A chilei annyiból nem illik a listába, hogy őt végül lepasszolta a United, az üzlet részleteit elnézve viszont nagyon is itt van a helye: a Premier League második legjobban fizetett játékosa nemcsak bagóért (kb 2,5 millió euró) költözött Milánóba, de a fizetése több mint felét, pontosan heti 235 ezer eurót továbbra is a Manchester United fizeti, az Internek csak heti 190 ezrébe kerül a csatár.

Magaviseleti és szerkezeti gondok

Antonio Conte berúgta az Inter öltözőjének ajtaját, és azzal kezdte milánói karrierjét, hogy a renegát elemeket eltávolította a klubtól. Illetve csak szerette volna, mert bár Radja Nainggolant és Ivan Perisicet sikerült kiebrudalnia, a legtöbbet kereső játékos, télig a csapatkapitányi tisztséget is viselő Mauro Icardi még Milánóban rontja a levegőt - és nem is nagyon látszik, hogy lehetne kiszállni az ügyből.

Icardi ügyeiről itt írtunk bővebben, most legyen elég annyi, hogy a legkevésbé sem csapatember, és Conténak ez fontosabb tulajdonság, mint a gólszerzési képesség. Nem keres vészesen sokat (4,5 milliót kap az Intertől), de a 26 éves csatár nagyon komoly potenciált képvisel, mégis úgy néz ki, hogy az Inter kénytelen lesz aprópénzzel beérni a nagyságrendileg 60-80 milliót érő játékosáért.

Kéz a kézbenKéz a kézbenFotó: Calcio.it

Míg Icardi futballistaként tökéletesen illene az Interbe, a szomszédban pont fordított a helyzet: Torinóban a szerkezetváltás áldozatai lettek olyan játékosok, akikkel semmi gond nincs, sőt nagyon is szeretnének a Juventusnál maradni.

Tavaly nyáron Gonzalo Higuaínt Ronaldo érkezése miatt paterolta ki a Juve, de sem a Milannak, sem a Chelsea-nek nem kellett az argentin, így a kölcsönszerződése után visszakerült Torinóba, ahol viszont a portugál világsztár miatt kérdéses a szerepe. Higuaínnak már Madridban sem ment Ronaldóval, aki inkább (neki) előkészítő centerekkel szeret játszani, ráadásul tavaly jól működött az elgondolás, hogy Mario Mandzukic tehermentesítette Ronaldót a védekezés alól. Higuaín ezt nem tudja megtenni.

Egy másik torinói csatár, Paulo Dybala is részben Ronaldo miatt van nehéz helyzetben, miután tavaly kiderült, hogy a két játékos nem illeszthető be együtt a Juventusba. A gyenge szezont záró argentin csatárt mindenféle csereügyletbe próbálta bevonni a Juve, de hol a vevő lépett vissza, hol Dybala makacsolta meg magát. Márpedig a Juventusnak nem csak a fizetésük miatt kellene megválni néhány játékostól, a támadósor ugyanis jelenleg így néz ki: C. Ronaldo, Douglas Costa, Mandzukic, Higuaín, Dybala, Bernardeschi, Cuadrado.

Vakarhatják a fejüket a vezetők

Egyébként sem könnyű dolog sportigazgatónak lenni ezeknél a kluboknál, nem csoda, hogy ezekbe a speciális helyzetekbe a legtöbb helyen beletört a bicska. Leonardo hiába diszponál iszonyatos összegek felett a PSG-nél, a Neymar-ügy teljes kudarccal fog zárulni, ha sikerül is valahogy elpasszolni, és a Real Madridnál sem látszik a megoldás - hacsak nem az lesz, amit Pérez mond, és pont.

Az Internél annyiban más a helyzet, hogy Conte hozta ilyen helyzetbe régi harcostársát, Beppe Marottát, aki hiába az olasz futballpiac legnagyobb mágusa, azzal a helyzettel nem tudott mit kezdeni, hogy Conte csípőből lenyilatkozta, kikre nem számít a csapatában. Így már nem könnyű eladni egy játékost, legalábbis az értékét senki nem fogja megfizetni úgy, hogy tudja, ballasztként tekint rá az eladó. 

A Juventusnál ez a nyár volt a Marotta sameszából sportigazgatóvá előlépő Fabio Paratici tűzkeresztsége, és bár az importmérleg abszolút vállalható (Buffon, Rabiot és Ramsey ingyen, De Ligt árában érkezett), sőt a perememberekből beszedett összegekkel együtt az összesített mérleg is pozitívba hajlik (!), a csapatra ragadt játékosok miatt összességében nemcsak fejnehéz, de elég rosszul balanszolt is lett a Juve kerete.

A témáról már beszélgettek egyszer a Hosszabbítás szakértői, a podcast itt található: 

Eladhatatlan játékosok tartják fogva az átigazolási piacot | Hosszabbítás

Az idei átigazolási piac leginkább az eladhatatlan játékosokról szól a futball világában. A túl nagy értékű, ám piaci értékük alatti teljesítményt nyújtó játékosok, akik boldogtalanok a jelenlegi csapataikban, komoly fejtörést okoznak a világ legnagyobb klubjainál is. A kialakult helyzetről Németh Dániellel beszélgettünk a Klubrádió Hosszabbítás című műsorában.

Hozzászólások