Foci - Példamutatóan jártak el az angolok és a játékvezetők a rasszista szurkolók leszerelésében
Példamutatóan jártak el az angolok és a játékvezetők a rasszista szurkolók leszerelésében
Fotó: Europress/AFP

Példamutatóan jártak el az angolok és a játékvezetők a rasszista szurkolók leszerelésében

Németh DánielNémeth Dániel
2019/10/15 13:57
Az angol labdarúgó-válogatott kijavította múlt heti botlását, és 6-0-ra megnyerte a Bulgária elleni Európa-bajnoki selejtezőmérkőzést. Ennek a jelentősége azonban háttérbe szorul a meccsen történtek miatt: a bolgár szurkolók egy csoportja ugyanis rasszista bekiabálásokkal próbálta megzavarni az angolok színes bőrű játékosait. A háromlépcsős protokoll azonban jól vizsgázott, ami adhat némi reményt.

Ha van nemzeti válogatott, ahol komolyan veszik a rasszizmust, az mindenképp az angol. Gareth Southgate szövetségi kapitány többször példát mutatóan állt ki a játékosai mellett, így történt ez például azt követően, hogy Montenegróban a rasszista szurkolók célkeresztjébe kerültek Raheem Sterlingék. Az angolok a bolgárok elleni találkozó előtt is külön hangsúlyozták, levonulnak a pályáról, amennyiben rasszizmust tapasztalnak. A félelmek nem voltak alaptalanok: a mérkőzést részben zárt kapuk mögött játszották, épp a rasszista rigmusok miatt.

Ez a nyilatkozat rosszul sült el

Krasimir Balakov, a bolgár nemzeti csapat szövetségi kapitánya a találkozó előtt még úgy érezte, a vendégek kissé túllihegik az országban tapasztalható probléma súlyosságát. "A bolgár bajnokság tele van különböző etnikumú és bőrszínű játékosokkal. Úgy gondolom, a rasszizmus nálunk nem akkora probléma, mint például Angliában. Inkább a futballra koncentrálnék, mert végső soron mindannyian civilizált európaiak vagyunk, akik ezért a sportért dolgoznak, és mindenekelőtt ez számít igazán" - mondta a kapitány.

"Mmmmm, ebben azért nem vagyok ennyire biztos, főnök" - utalt a nyilatkozatra Twitteren a találkozót követően Sterling, akit a változatosság kedvéért ezúttal is megtalálták a rasszista szurkolók. A helyszíni beszámolók szerint feketébe öltözött, kapucnis pulóvert viselő nézők náci karlendítésekkel és majomhuhogással fogadták a színes bőrű angol játékosokat. Ruhájukra pedig - az UEFA Respect-kampányára utalva - a "No Respect" feliratot vasalták. Ők végül az első félidő vége felé, középső ujjukat magasba emelve távoztak a stadionból.

Balakovot természetesen szembesítették a nyilatkozatával, az edző pedig azt állította, ő semmit sem hallott az állítólagos bekiabálásokból. "Ha történt is ilyesmi, abban egészen biztos vagyok, hogy agyament emberek szűk csoportja felelt érte" - magyarázta. "Nem gondolnám, hogy akad akár csak egy ember is Bulgáriában, aki kívánatosnak nevezné a rasszizmust. Ezzel együtt furcsának tartom, hogyan csapódott ez le a labdarúgásban. Én a magam részéről semmit sem hallottam a mérkőzésen."

Felfüggeszthették volna a meccset

A mérkőzést vezető horvát bíró, Ivan Bebek két ízben is az UEFA háromlépcsős protokollja szerint járt el. Először az angol válogatottban debütáló Tyrone Mings panasza nyomán állította meg a mérkőzést, majd a hangosbemondón keresztül figyelmeztették a rasszista szurkolókat. Ezt követően a 41. percben hosszabb szünetet rendelt el, ekkor már azt jelentették be a hangszórókon, hogy a következő rasszista megnyilvánulás a mérkőzés félbeszakítását eredményezné.

000_1LF2FU.jpgFotó: Europress/AFP

Erre végül talán csak azért nem került sor, mert a vállalhatatlan viselkedésért felelős fanatikusok - náci karlendítésekkel búcsúzva - elhagyták a stadiont. Ha nem így történik, az angol válogatott mindenképpen levonult volna, erről maga a szövetségi kapitány beszélt. Southgate ugyanis már a mérkőzést megelőzően átbeszélte a játékosaival, hogyan járnak el, ha ismételten rasszizmust tapasztalnak. Ezzel - és a korábbi nyilatkozatokkal - nyomást helyeztek a rasszizmus megfékezésében eddig tehetetlennek bizonyuló UEFA-ra.

"Hihetetlen napokon vagyunk túl. Felkészültünk erre az eshetőségre is. Az a legfontosabb, hogy a játékosok és a stábtagok tudták, mit fogunk tenni, miben állapodtunk meg. Senkinek sem lenne szabad ilyet tapasztalnia. Követtük a protokollt, így duplán üzentünk: egyfelől a játékunkkal, másfelől a játékmegszakításokkal. Ki kell emelnünk a játékvezetőt, aki végig kommunikált velünk. Hallhattuk a bejelentést az első panaszt követően. A második alkalommal lemehettünk volna, de a játékosok szerették volna folytatni."

A labdarúgó-szövetség elnökének lemondását követelik

A hétfői bolgár-angol Európa-bajnoki selejtezőn történt rasszista megnyilvánulások miatt a bolgár kormány a helyi labdarúgó-szövetséget (BFS) vezető Borislav Mikhailov távozását sürgeti. Krasen Kralev sportminiszter keddi bejelentése szerint amíg a BFS elnöke nem távozik a posztjáról, a kormány minden kapcsolatot felfüggeszt a szövetséggel. Hozzátette, Mikhailov lemondását maga Boyko Borisov miniszterelnök kérte, aki szenvedélyes futballrajongó hírében áll. (MTI)

Az újonc jelentette először

Tyrone Mings először ölthette magára az angolok címeres mezét, ám hamar a középpontba került. Ő volt ugyanis az a játékos, aki megtette az első lépéseket a protokoll alkalmazása felé. "Büszke vagyok arra, ahogyan ezt az egészet kezeltük, és megtettük a helyes lépéseket. Egyértelműen hallottam a bekiabálásokat. Nem hatott rám különösebben, inkább szomorúságot éreztem azon emberek iránt, akik úgy érezték, ez a véleményük. Harry Kane-hez mentem először, ő beszélt a menedzserrel, a menedzser pedig a negyedik játékvezetővel" - magyarázta.


Az angol játékosok és a játékvezetők hozzáállása mellett a bolgárok csapakapitányát, Ivelin Popovot is ki kell emelni, aki az első félidőt követően perceken át beszélt a szurkolókkal, arra kérve őket, hogy viselkedjenek a második játékrészben. Marcus Rashford, a Manchester United kezdőként pályára lépő támadója Instagram-oldalán meg is köszönte Popov segítségét. "Elmondták, hogy mit tett a bolgár csapatkapitány a félidőben. Bátorságra vall kiállni egyedül és a helyes dolgot tenni, emellett nem mehetünk el szó nélkül" - írta.

Amellett, hogy a három lépcsős protokoll alkalmazása üdvözítő, a labda most ismét az UEFA térfelén pattog. Az angol labdarúgó-szövetség (FA) elnöke, Greg Clarke szerint az UEFA már jelezte, hogy az ügyben vizsgálat indul, és visszaesőként vélhetően büntetésre számíthat a bolgár labdarúgó-szövetség. Más kérdés, hogy ezekkel a büntetésekkel csak a legritkább esetben sikerült elérni a célokat. Legutóbb például az angol játékosok elleni rasszizmust követően Montenegró két zárt kapus meccset és 20 ezer eurós bírságot kapott.

via ESPN

Hozzászólások