Öt útravaló az NB I 30. fordulójából

shadow

Ki az, akinek a figyelme a Rohonci úttól Sóstón át a Hungária körútig mindenre kiterjed? Akinek Ulveczki Zoli a kortársa, Pisont István a múzsája és Véber György az esküdt ellensége? Kinek a nagyapja nyugszik a régi kispesti stadion kezdőkörében? Ki az, aki nemcsak mindent lát, de mindent ért is, ami az aktuálisan OTP Bank Ligának nevezett bohóctréfában történik? És ki az, aki még szereti is, ha habostortát nyom a képébe szerelme tárgya, a hűtlen cafka magyar fodball? Hát Végh Hanta, ő az

A Fagyira rászakadt az ég a Vasas ellen, így újra a Vidi vezeti a tabellát. A Honvédnál szétesik a bajnokcsapat, szinte kiesőnek tekinthető a Diósgyőr, és kupagyőztesnek a Felcsút, az MLSZ meg büntet azért, ha a szurkolók kimondják, amit ő is igaznak gondol. Zanzásítjuk a 30. fordulót. 

1. Újra a Vidi az élen 

“Most a Fradin volt a sor, hogy elpereceljen, de hát már múlt héten is beszéltünk róla, hogy a tabella első felében elképesztő bénázás folyik. A Fagyi az elmúlt öt meccséből csak egyet tudott megnyerni, sőt az elmúlt hétből is csak kettőt. A Vidi meg kottára azt hozta az elmúlt öt játéknapon, mint a nála majdnem húsz ponttal kevesebbel álló Honvéd, vagy az utolsó hármason kívül bárki az NB I.-ben” - kezdte értékelését Hanta, akinek egészen keddig tartott a Honvéd paksi győzelme által kiváltott ünnepségsorozat. 

“A meccsből igazából egy dolgot érdemes kiemelni: a Vasas utolsó perces egyenlítését kieszközlő Egerszegiről azt kell tudni, hogy újpesti nevelés, és ehhez mérten meg is ünnepelte a gólját. Az a szép ívű, irodalmi igényességű monológ nyilván a Fradi-tábornak szólt.” 

Hanta szerint egyébként a Fradi lesz a bajnok. “Most valahogy bennük jobban érzem, hogy a végén megcsinálják. Lehet, hogy egyénileg nem, de csapatként jobbak a Vidinél, és szerintem ez fog dönteni”. Mivel a Vidit elég sokat láttam idén játszani, vitába merészeltem szállni a lőrinci búfelejtőket POI-ként tároló hatalmassággal: szerintem - ha másban nem is - fizikálisan jobb állapotban van a Vidi, és bár nekem is az ő sorsolásuk tűnik nehezebbnek, valamiért azt gondolom, Felcsútra, Fehérvárra kerül a bajnoki cím. 

2. Kukadöntő 

A legutóbbi fordulóban lejátszották a kupadöntő előmeccsét is a bajnokságban, és a Puskás (haha) Akadémia (bruhaha) Újpesten verte meg a lilákat. “Idén háromszor játszottak, és mindháromszor a Felcsút nyert. Kemény, mi?” - tette fel a költői kérdést Végh Hanta, aki egy érdekességre is felhívta a figyelmünket a kupadöntő ügyében. “Nézd meg az MLSZ jegyrendszerében a stadion képét, ahol milyen jegyeket tudsz venni a döntőre.” 

Nem lesz telt házNem lesz telt ház Fotó: mlsz.hu

“A pirossal kijelölt szektorokat meg sem nyitják. A saját stadionjaiknál is nagyobb C3 és a C4 szektorokhoz eleve felcsúti klubkártya kell, a C6-tól az E-ig pedig újpesti, és 2-3000-be kerülnek a jegyek. Namármost, ha én mezei érdeklődőként ki szeretnék menni a magyar futball egyik csúcseseményére, de nyilván nincs se újpesti, se felcsúti klubkártyám, akkor a főtribünre vehetek jegyet: az A1-be és az A2-be 7500 forintért, a VIP-szektorokba meg 10,000-ért. Hát ki a bánatos úristen fizet ezért ennyi pénzt, most halál komolyan!? Oké, ott van még a stadion legszarabb helye, a C2 a sarokban, de tudod ki álljon a felcsútiak mellé.”

3. Amit szabad Jupiternek, azt nem szabad kisökörnek 

Bár csak csütörtökön ülésezik az MLSZ fegyelmi bizottsága, vélhetően most is lesznek - teljesen random - büntetések a legutóbbi fordulóban történtek miatt. Végh Hanta szerint a legmókásabb tétel mind közül az, amikor a bírók szidalmazása miatt rónak ki súlyos büntetéseket csapatokra. 

“Sokszor előfordult már idén is, hogy egy játékvezető rosszul vezetett egy meccset, amiért nyilván megkapta a magáét a lelátóról. Erre az MLSZ fogta magát, és megbüntette az érintett klubot, miközben levette a sporit pár hétre a meccsekről - egyúttal elismerve, hogy a szurkolóknak igazuk volt, amikor a bírót szidták.” 

“Szóval kimész a stadionba, megveszed a jegyedet, és bekiabálod a bírónak, hogy hülye, amikor hülye, ezért az MLSZ megbünteti a csapatodat. Aztán jelzi, hogy tök igazad volt, amikor lehülyézted, mert ő is megbünteti a játékvezetőt.”

4. Szétesik a címvédő 

A Honvéd tavaly úgy lett bajnok, hogy a magyar fodballvalósággal szembe fordulva elsősorban saját nevelésű játékosokra építette a csapatát, és a légiósszabályt csaknem minden fordulóban szigorúan betartva - ezzel egyébként saját szintjén komoly pénzt kaszálva - verte el a közpénz-szivattyúkból verbuvált mezőnyt. 

Mikor lesz ilyen legközelebb?Mikor lesz ilyen legközelebb? Fotó: Index.hu

“Hemi bá azt feszegette a vlogjában, hogy kevés a pénz, úgyhogy nagyon kell a bajnoki bronz, meg az európai kupaszereplés” - mondta Hanta. “Márpedig az elmúlt években alig frissült a keret, és az éveken át építgetett csapat szép lassan kiöregedett, és elérte a határait. Úgy néz ki, egy év után szétesik a bajnokcsapat, és új játékosokat kell igazolni.” A Honvéd egyébként most is erősen épít az akadémiájára, öt saját nevelésű játékos majdnem minden fordulóban ott van a csapatban, de jövőre már nem lesz érvényes a légiósszabály, így minden csapat keretéhez tíz légiósa tartozhat. 

“Márpedig a légiós jóval olcsóbb, mint a magyar játékos. Szerintem a Honvédnak három piacképes játékosa van, és úgy érzem, jövőre már se Gróf, se Eppel, és ami a legnagyobb fájdalom, Gazdag sem lesz a csapatban. Kettőt közülük fixre veszek, a háromtól rettegek.” 

5. Az NB II-ben is fog a stadionátok 

“Gyakorlatilag menthetetlennek tűnik a ZTE, nagyon úgy néz ki, hogy jövőre az NB III-ban játszanak majd, szóval a másodosztályban is fog a stadionátok, hiszen az ő arénájukat is nemrég fejezték csak be.” Hanta gránitba kívánkozó szavait támasztja alá, hogy az egerszegiek csak azt a Sopront előzik meg, amely már ki is esett, és ott is a stadionláz alatt fejezték be az új létesítményt. 

Sőt, ha tovább haladunk a Merkantil Bank liga (nyilván piaci alapon érezte úgy a bank marketingese, hogy érdemes támogatni a másodosztályt) tabelláján felfelé, ott találjuk a kiesés elől menekülők között a Szegedet, ahol most épül az új (és értelmezhetetlen) stadion, és a Szolnokot, ahol tavaly adták át a klub új létesítményét. De Hanta tud ám pozitív példát is!

Nem grandiózus, hanem reálisNem grandiózus, hanem reális Fotó: vacfc.com

“Vácon nagyon jó kis projekt van, és nem csak a stadion, hanem a csapat is okosan épül. Először is nem akarnak óriási, de üresen kongó stadiont mutogatni a tévéközvetítésekben, hanem saját lehetőségeikhez és a várható nézőszámhoz igazítják az új létesítményt, ami azt jelenti, hogy durván 2000-es stadion épül.”

OTP Bank Liga, 30. forduló:

Videoton FC-Swietelsky Haladás 3-0
Paksi FC-Budapest Honvéd 1-2
Debreceni VSC-Diósgyőri VTK 2-1
Mezőkövesd Zsóry FC-Balmaz Kamilla Gyógyfürdő 1-0
Újpest FC-Puskás Akadémia FC 0-1
Ferencváros-Vasas FC 1-1

A tabella:

1. Videoton FC 30 18 8 4 59-26 62 pont
2. Ferencvárosi TC 30 17 10 3 61-27 61
3. Debreceni VSC 30 12 7 11 51-40 43
4. Budapest Honvéd 30 12 7 11 46-49 43
5. Paksi FC 30 11 9 10 43-45 42
6. Újpest FC 30 10 12 8 37-36 42
7. Puskás Akadémia 30 10 9 11 38-43 39
8. Swietelsky Haladás 30 10 4 16 33-48 34
9. Mezőkövesd Zsóry FC 30 8 10 12 33-49 34
10. Vasas FC 30 8 7 15 36-55 31
11. Diósgyőri VTK 30 8 6 16 41-48 30
12. Balmaz Kamilla Gyógyfürdő 30 6 11 13 31-43 29