Foci - Öt meglepő téli átigazolás, ami felrázta a futballéletet
Öt meglepő téli átigazolás, ami felrázta a futballéletet
Fotó: Europress/AFP

Öt meglepő téli átigazolás, ami felrázta a futballéletet

HosszabbitásHosszabbitás
2020/02/02 14:45
Ezúttal sem maradt rest a labdarúgás világa, az erősíteni kívánó csapatok egytől egyig végrehajtották transzferjeiket a téli átigazolási időszakban. A piac a legtöbb európai országban január 31-én zárult: összeállításunkban megvizsgáljuk, melyik volt az öt legmeghökkentőbb váltás. 

1. Christian Eriksen (TottenhamInter, 20 millió euró)

Kivel mással is lehetne kezdeni a listát, mint a dán varázslóval, aki, bár nem élete félszezonját futotta a Spursnél, mégis pályafutása legjobb korában (jelenleg 27 éves), hat és fél idény után hagyta el Angliát. Ami meglepő, az egyrészt az átigazolási díj, hisz hiába becsülik 90 millió euróra az értékét, a milánóiak ennek töredékéért szerezték meg (tegyük hozzá, ez volt az utolsó lehetőség, hogy a londoniak pénzt kapjanak érte, hisz 2020 nyarán lejárt volna a szerződése), másrészt kérdés, a holland bajnokság és a Premier League után mennyire fog feküdni neki a Serie A légköre. Mindenesetre a szintén a szigetországból érkező Ashley Younggal és a Chelsea-től kölcsönvett Victor Mosesszal jó triót alkothatnak - amely hármas által az Inter útja talán bajnoki címhez vezet...

2. Krzysztof Piatek (Milan→Hertha, 27 millió euró) 

Az ötödik legdrágább téli transzfer fűződik a nevéhez (ezt a különversenyt a Manchester Uniteddal hónapok óta szóba hozott Bruno Fernandes nyerte a maga 55 millió eurójával), emellett abszolút váratlan, hogy épp a német fővárosban kötött ki. Az egy dolog, hogy Zlatan Ibrahimovic érkezése, Rafael Leao ígéretes bemutatkozása és Ante Rebic formába lendülése után a negyedik helyre került a milánói csatárrangsorban, ám úgy váltott majdnem kerek egy év után ismét, hogy nem villogott különösebben, de 41 meccsen csak szerzett 16 gólt. Talán egy picivel több időt kaphatott volna az olaszoknál, egyben adhatott volna magának is, de ő a fordított "erikseni utat" követve szintén új bajnokságban próbálja ki magát. Más kérdés, hogy január 28-án még Olasz Kupa-meccset játszott a Milannal, két napra rá aláírt az anyagilag hirtelen megtáltosodó Herthánál, majd január 31-én úgy vonult le a pályáról a Schalke elleni 0-0 alkalmával, hogy a csapat egyszer sem találta el a kaput...

3. Alessandro Florenzi (Roma→Valencia, kölcsönben)

Újabb olyan játékos a listán, akinek egy teljesen új játékstílusba kell beletanulnia - igaz, erre a kölcsönszerződés értelmében mindössze fél év áll rendelkezésére. Hét és fél év után, csapatkapitányként hagyja el Rómát, ahol Paulo Fonseca vezetőedzőnél picit partvonalon kívülre került az utóbbi hónapokban, összesen 18 mérkőzésen kapta meg a lehetőséget. Igaz, az olasz fővárosiak rendszerében nem volt meg pontosan a helye és szerepe, ráadásul riválisai is akadtak a jobbhátvédtől csatárposztig lényegében bárhol bevethető Florenzi számára. Még mindig csak 28 éves, a Valenciánál újravirágozhat. 

4. Julian Weigl (Dortmund→Benfica, 20 millió euró)

Óriásit fogott a portugál gárda a német válogatott középpályással, a Manchester City orra elől (is) halászták el a 24 éves középpályást. A lisszaboni vezetők okosan rögtön bebiztosították maguknak Weiglt, hogy még véletlenül se járjanak rosszul az üzlettel: kivásárlási árát 100 millió euróban szabták meg. Azt már érdekesebb lesz megnézni, hogy a 2024 nyaráig aláíró, a dortmundi szekcióban másodsorba csúszó, kényszerből néha még középhátvédként is pályára lépő Weiglnek mennyire fekszik majd hosszútávon a portugál bajnokság, sokan úgy gondolják, megtöri a karrierjét ez a kaland. Mindenesetre eddigi öt mérkőzésén nem teljesített rosszul, a Benfica ezzel párhuzamosan mind az ötöt meg is nyerte.

5. Paco Alcácer (Dortmund→Villarreal, 23 millió euró)

A Dortmund a január végi zárás előtt nem sokkal megszerezte Emre Cant, és Erling Haalanddal megfogták Fortuna lábát, hisz 135 perc alatt szerzett 7 gólt eddig a Bundesligában. Ennek csupán Paco Alcácer nem örülhet: a spanyol hiába töltött el szép 18 hónapot Németországban és lett például a 2018-19-es idényben Robert Lewandowski mögött a második legeredményesebb támadó a bajnokságban, egyszerűen a norvég érkezését követően nem maradt helye a sárga-feketéknél - holott immár Haaland az egyedüli csatár Dortmundban. Tegyük hozzá, Alcácer sem nagyon akart maradni, így fogta magát és aláírt a Sárga Tengeralattjáróhoz. 26 évesen, jó formában tér vissza a La Ligába, ahol talán megkapja az általa várt kellő megbecsülést. 

+1 Hatem Ben Arfa (csapat nélkül→Valladolid)

A 32 esztendős francia hazája élvonala és a Premier League után kipróbálja magát Spanyolországban is, a Valladolid dobhat egy talán utolsó mentőövet a simának és káprázatosnak nem nevezhető Ben Arfa-karriernek. Ronaldo csapatában fél évre írt alá a legutóbb a Rennes-nél futballozó mágus, aki kellemesen bemutatkozott: érkezése után. Egyrészt kiválasztotta a 3-as mezszámot, hisz az jól mutat majd a neve alatt, másrészt a szokásos fotózós-dekázós manővereknél egyszerűen nem volt hajlandó fejelni, mondván, pazarul beállította a haját.

Nagy Benjámin

Hozzászólások