Foci - Öt játékos, akit egyszer már leírtak, mostanság mégis fantasztikusan teljesít
Öt játékos, akit egyszer már leírtak, mostanság mégis fantasztikusan teljesít
Fotó: Europress/AFP

Öt játékos, akit egyszer már leírtak, mostanság mégis fantasztikusan teljesít

Németh DánielNémeth Dániel
2019/11/15 19:18
Vannak játékosok, akik korán berobbannak a nemzetközi elitbe, hogy aztán jó sokáig ott is maradjanak. Mások számára viszont rögös és kalandokkal teli út vezet a sikerhez, benne jelentős mélypontokkal. Cikkünkben olyan játékosokkal foglalkozunk, akiket pályafutásuk egy pontján leírtak a vártnál gyengébb teljesítményük miatt, mostanság viszont kulcsembernek számítanak csapataikban.

1. Memphis Depay

A holland játékos 2015-ben, a PSV kulcsembereként igazolt a Manchester Unitedhez. A válogatottban is bemutatkozó támadóért 25 millió fontot fizettek az angolok, ennek megfelelően az elvárások az egekben voltak, Depay játéka viszont jócskán elmaradt ezektől. 53 mérkőzésen mindössze hét gólt szerzett az Old Traffordon, az újságírók, a szurkolók és az edzők egy emberként kritizálták. Louis van Gaal, az MU akkor menedzsere annyira elégedetlen volt a hozzáállásával, hogy még a tartalékosokhoz is leküldte edzeni.

"Meg kell őt javítani. Muszáj felismernie, hogy egy csapat tagja, nem egyéni sportoló, mint mondjuk a 100-as sprinter, Usain Bolt. Egyszer perui pánsíposnak öltözve jelent meg a válogatott szállodájánál. Ha egy fiatal játékos vagy, aki még semmit nem tett le az asztalra, nem foglalkozhatsz az öltözékkel, mivel az edződnek felelsz. Cristiano Ronaldo megteheti, ő már bizonyított" - nyilatkozta vele kapcsolatban az egyik holland edző.

Depay 2017 januárjában a Lyonhoz szerződött, ahol sikerrel építette újra megfeneklett pályafutását. 130 mérkőzésen 50 gólt és 42 gólpasszt jegyzett, teljesítményének köszönhetően ismét alapembernek számít a válogatottban. Ezt pedig gólokkal hálálta meg Ronald Koemannak, Franciaországba történő igazolása óta 14-szer talált be 24 fellépésén. A holland támadó még mindig csak 25 éves, és ha képes hosszabb távon tartani a formáját, vélhetően kap még lehetőséget, hogy magasabb szinten is bizonyítson.

2. Martin Ödegaard

Már 15 éves korában szupertehetségként tartották számon, 16 évesen pedig a Real Madrid felnőttcsapatában edzett, Cristiano Ronaldo társaságában. Ödegaard képességeihez kétség sem férhetett, ám minden jel szerint túl korán került rá a kiválasztottság terhe, amivel képtelen volt megbirkózni a 2010-es évek egyik legeredményesebb csapatában. 2015 óta mindössze két alkalommal lépett pályára a madridiaknál, az idő azonban még mindig neki dolgozik, sőt egyre inkább neki.

Zidane és a Real Madrid változatlanul bízik a fél Európa által csábított szupertehetségben | Hosszabbítás

Martin Ødegaard rendkívül fiatalon, 16 éves korában igazolt a Real Madridhoz. A kiemelkedően tehetséges norvég egy csapásra ismert játékossá vált, és ugyan a spanyol fővárosban nem tudta letenni névjegyét, fejlődése azóta is töretlen. Habár a hájp jelentősen csökkent körülötte 2015 óta, a Real még nem mondott le róla.

Olyan régóta ismerjük, hogy szinte már-már az örök tehetségek süllyesztőjébe vizionáltuk, pedig a most 20 éves játékos mostanság kezd megérkezni a felnőtt labdarúgásba. Előbb a Heerenveen, majd a Vitesse színeiben építgette magát a holland élvonalban, idén pedig már a La Ligában szereplő Real Sociedad alapembere. 11 mérkőzésen két gól és három gólpassz a mérlege, emellett a bajnokság legjobban passzoló játékosai közé tartozik. Nem csodálkoznánk, ha rövidesen a Real Madridnál is megkapná a várt lehetőséget.

3. Serge Gnabry

Talán az utóbbi idők egyik legfigyelemreméltóbb átalakulása fűződik Serge Gnabry nevéhez. A kiváló képességekkel rendelkező játékos az erős konkurencia miatt nem fért be az Arsenalba, majd a klub rossz döntést hozott, amikor a West Bromnak adta kölcsön. Tony Pulis ugyanis nem látott elég fantáziát Gnabryban, így a kiesés ellen menekülő csapatban is csak peremembernek számított. "Serge azért volt itt, hogy meccseket játsszon, de nem volt azon a szinten, hogy ezt megtegye" - nyilatkozta a West Brom akkori menedzsere.

Az Arsenalba nem fért be, a West Bromban peremember volt, a Bayernben világklasszis lett | Hosszabbítás

Serge Gnabry elmondta, hogy a család és a barátai személyes jelenléte is ösztönözte őt, hogy négy lenyűgöző gólt is szerezhessen kedden este a Tottenham Hotspur-Bayern München (2-7) Bajnokok Ligája-mérkőzésen. A német válogatott szélső mind a négy találatát a második félidőben szerezte a BL előző szezonjának döntőse otthonában, ez az első alkalom profi pályafutása során, hogy négyszer is eredményes legyen egy mérkőzésen.

Gnabry a sikeres 2016-os olimpiát követően a Werder Bremen felé vette az irányt, ahol 11 gólt szerzett, majd a Bayern Münchenhez igazolt. Még egy évet eltöltött a Hoffenheimnél kölcsönben, az utóbbi másfél szezonban pedig egyre nagyobb szerepet kapott Münchenben, 58 mérkőzésen 21 gólt szerzett. Kedveli a játékát a német szövetségi kapitány, Joachim Löw is, amin kár volna csodálkozni, Gnabry ugyanis 11 mérkőzésen 10 gólt jegyzett a Nationalelfben. "Letaglózott, hogy az egyik korábbi játékosom így játszik, ez elképesztő" - ismerte el hibáját Pulis is.

4. Jorginho

Az olasz válogatott középpályás klasszisként érkezett a Chelsea-hez, ráadásul az új edző, Maurizio Sarri kifejezett kérésére. Jorginho kiválóan kezdett a Kékeknél, rendszerismerete és játékintelligenciája nagyban hozzájárult, hogy Sarri filozófiája minden várakozást felülmúló gyorsasággal vált működőképessé Londonban. Nem kellett azonban sok idő, hogy az ellenfelek felismerjék, Jorginho kikapcsolásával hatékonyan semlegesíthető a Chelsea játéka, emiatt előtérbe kerültek a hiányosságai. Rio Ferdinand nem is fukarkodott a kritikával. 

000_1M10CD.jpg Fotó: Europress/AFP

"Hány gólpasszt adott ebben az idényben? Van vagy 2000 passza, amiből nulla assziszt. Gyenge védekezésben, és még futni sem tud" - jelentette ki a Manchester United védőlegendája.

Jorginho ebben az idényben bebizonyította a kritikusainak, hogy a lassúsága ellenére képes alkalmazkodni a Premier League gyors ritmusához, másfelől azt is megmutatta, többféle rendszerbe beilleszthető a stílusa. Utóbbi természetesen jelentős részben Frank Lampard érdeme, aki kiválóan épít a klasszis középpályás képességeire. Az olasz válogatott idén sikeres passzokban (765) és megelőző szerelésekben (23) egyaránt élen jár a Chelsea-nél, emellett már két gólpasszal is rendelkezik.

5. Florian Thauvin

Néhány évvel ezelőtt még az angol élvonalból búcsúzó Newcastle cserejátékosa volt, tavaly viszont világbajnoki címet szerzett a francia válogatottal. Thauvin 2015-ben 15 millió fontért igazolt a Szarkákhoz, de a St. James Parkban eltöltött időszaka alatt egyetlen gólt szerzett 16 mérkőzésen. 2016 januárjában kölcsönben visszakerült a Marseille-hez, a többi pedig, ahogyan azt mondani szokták, már történelem. Klubszinten 152 mérkőzésen 63 gólt szerzett, a válogatott mezét pedig 10 alkalommal ölthette magára.

000_1HF5Y8.jpg Fotó: Europress/AFP 

Később Thauvin elismerte, korai volt számára a Premier League, mert egyszerűen nem állt készen fizikálisan az angol bajnokságra. "Teljesen más ez a bajnokság, sokkal fizikálisabb. Rengeteg a kontakt. Fel kell pakolni pár kiló izmot, mielőtt Angliába igazolsz. Számomra túl korán történt az átigazolás. Normál esetben van időd átgondolni, nekem viszont gyorsan kellett döntenem." Jelenleg bokaproblémák hátráltatják, ennek ellenére terítéken van az Angliába való visszatérése, állítólag az Arsenal és a Leicester is vinné.

via Squawka

Hozzászólások