Foci - A karantén legőrültebb focis története: ausztrál szurkolók világhírűvé tettek egy csődközeli kiscsapatot
A karantén legőrültebb focis története: ausztrál szurkolók világhírűvé tettek egy csődközeli kiscsapatot
Fotó: Facebook/SFC Slutsk

A karantén legőrültebb focis története: ausztrál szurkolók világhírűvé tettek egy csődközeli kiscsapatot

Wojciechowski PatríciaWojciechowski Patrícia
2020/05/15 15:16
A járvány miatt az elmúlt időszakban leálltak a labdarúgó bajnokságok, Európában egyedül a fehérorosz ligában folytak küzdelmek. A súlyosan focihiányban szenvedő szurkolók, jobb híján, kénytelenek voltak Fehéroroszországra vetni vigyázó szemüket. Az eredmény: egy csődközelben lévő, 2000-es stadionnal rendelkező klub hihetetlen felemelkedése.

A járvány előtt az SFC Slutsk név Fehéroroszországon kívül valószínűleg csak a legnagyobb futballfanatikusoknak mondott valamit, ám amióta a fehérorosz bajnokság kivételével leállt a fociélet, alaposan megfordult a klubbal a világ. Az együttes, mely stadionjának befogadóképessége a 2000-t sem éri el, egyik napról a másikra világszerte ismert lett.

A Slutsk felvirágzása egy ausztrál baráti társasággal kezdődött. A 28 éves Shane Robinson, aki hatalmas focirajongó, az Adelaide United lelkes drukkere, nehezen viselte a játék nélküli időszakot. Barátaival együtt úgy döntöttek, a karantén alatt sem bírják ki foci nélkül, így esélyt adtak a fehérorosz bajnokságnak, az interneten keresztül követték a mérkőzéseket.

A név az oka a nagy rajongásnak

Az első találkozó, amit megtekintettek, az SFC Slutsk-Slavia Mozyr „rangadó” volt. A focikedvelő ausztrálok remekül szórakoztak, ilyen meccset korábban még nem láttak. A mérkőzést úgy nyerte meg 3:1-re a Slutsk, hogy a bíró öt (!!!) büntetőt is befújt. Robinsonék anélkül, hogy előzetesen bármit is tudtak volna a klubról, azonnal eldöntötték, hogy fanatikus rajongók lesznek. Ez főleg a csapat nevének köszönhető, a slut angolul „könnyűvérű nőt” jelent, az ausztrálok nagyon viccesnek találták a klub elnevezését. Rögtön beindítottak egy nemzetközi Facebook-csoportot S.F.C Slutsk Worldwide néven, ahol először főleg Ausztráliából, majd az egész világból érkeztek követők, a tagok száma lassan eléri a 7000-t. Jól mutatja a focihiányban szenvedő szurkolók buzgóságát, hogy három nap alatt ezren csatlakoztak, többek között Új-Zélandról, Indonéziából, az Egyesült Királyságból, Fehéroroszországból, Oroszországból és Ukrajnából. Azóta is folyamatosan nő a létszám, a világ minden tájáról érkeznek friss Slutsk-rajongók. Egy amerikai férfi himnuszt írt a klubhoz, azóta minden hazai mérkőzés előtt lejátsszák a szerzeményt. 

Megmenekülhet a csapat a csődtől

A Slutsk történelmének eddigi legjobbja egy hetedik helyezés volt a bajnokságban. Jelenleg, talán pont a hirtelen jött hírnévnek köszönhetően, a második helyen állnak a tabellán, de még a fehérorosz klubok között sem tartoznak a legnépszerűbbekhez. A csapat egy ideje folyamatosan pénzügyi problémákkal küzd, a főszponzor, a helyi cukorgyár, ugyanis csődközeli helyzetben van (miután a gyárigazgató korrupció vádjával börtönben ül), így nem tudja megfelelő mértékben támogatni az együttest. A járvány miatt kialakult világhírnévnek köszönhetően azonban talán megmenekülhetnek.

Pár ember szórakozásának indult a Slutsk-szurkolás, a közösségi média segítségével azonban már odáig jutottak, hogy a fehérorosz kiscsapat elkerülheti a csődöt az újonnan érkező rajongók segítségével. Robinson egyre több információt tudott meg szeretett klubjáról, amikor a helyi drukkerek is csatlakoztak a csoporthoz. Az ausztrál ekkor értesült róla, mennyire rossz a Slutsk anyagi helyzete. Elkezdtek pénzt gyűjteni a csapatnak, melynek eredményeként 5000 dollárt tudtak adományozni. Továbbá remélik, hogy a hirtelen népszerűségnek köszönhetően a Slutsk új szponzorokat talál. S valóban, a rajongók felbukkanása nyomán már szerzett is egy új támogatót az együttes!  

A Slutsk helyi szurkolói hálájuk kifejezéséül ausztrál zászlót helyeznek el a csapat hazai mérkőzésein, a klub pedig angol nyelven posztol Facebook-oldalán. Jól mutatja a csapat friss népszerűségét, hogy a nemzetközi rajongó csoportnak közel 7000 követője van, míg az egyesület hivatalos oldalának kevesebb, mint 2000.

Ausztrál zászló a Slutsk hazai mérkőzésénAusztrál zászló a Slutsk hazai mérkőzésén Fotó: Facebook/SFC Slutsk

A játékosok lubickolnak a népszerűségben

A csoportban a rajongók mémeket küldözgetnek egymásnak, a játékosokat, sőt még a helyi lakosokat is hősökként ünneplik. A Slutsk néhány focistája is csatlakozott a csoporthoz, az együttes csatára, Artem Serdyuk például azzal tölti estéit, hogy a rengeteg üzenetre válaszolgat.

„Lehet, hogy a név miatt van, de az a lényeg, hogy szurkolnak nekünk. Jó dolog, hogy az egész világból vannak drukkereink, nemcsak Fehéroroszországból.”- értékelte a furcsa helyzetet a játékos.

Serdyuk olyannyira hálás a hirtelen jött népszerűségért, hogy felkereste Robinsont telefonon, és köszönetet mondott neki a klubot segítő tevékenységéért.

A Slutsk játékosai meglepve tapasztalják a különleges jelenséget, elmondásuk szerint folyamatosan érkeznek a buzdító üzenetek külföldről. A csapat középpályása, Yegor Semenov az orosz sports.ru internetes portálnak arról mesélt, hogy egy lengyel férfi tört oroszsággal minden mérkőzés előtt motivációs üzenetet küld neki, ha pedig valamelyik meccsen nem lép pályára, a szurkolók azonnal próbálják kideríteni, mi lehetett ennek az oka. Egyszer még németül is kapott hangüzenetet, amiből persze semmit sem értett.

SFCSlutsk.jpg Fotó: Facebook/SFC Slutsk

A 35 éves védő, Vitaly Trubilo szintén álmélkodik a nagy rajongáson.

„Nem gondoltam volna, hogy pályafutásom végére ekkora figyelmet kapok. Tegnap az izraeli sportcsatornával beszélgettem, hazai meccseink előtt pedig egy Egyesült Államokban élő szurkoló által komponált himnusz szól.”

Slutsk egy 60.000 lakosú kisváros az ország közepén, nagyjából 100 km-re a fővárostól, Minszktől. Leginkább cukorgyára miatt jelentős, a sport nem játszik nagy szerepet a város életében. A légiósok különös ellátásban részesülnek: a cukorgyár egyik emeletét alakították ki számukra lakrészül.

A hétvégén igen komoly mérkőzés vár a Slutskra, a fehérorosz rekordbajnokhoz, a BATE Boriszovhoz látogatnak el. Gyaníthatóan az országban többen szurkolnak a BATE-nak, a világ nagy része viszont a Slutsk mellé állt. A klub bízik benne, hogy az újonnan csatlakozó rajongók a járvány után is követni fogják a csapat mérkőzéseit, a leglelkesebb drukkereket, amint a helyzet megengedi, szeretnék meginvitálni, hogy végre élőben is szurkolhassanak új kedvencüknek. Az ausztrál Adeleide városát pedig megpróbálják testvérvárosuknak megnyerni.

részben via és via

Hozzászólások