Foci - Óriási szégyen, de nemcsak nagyképűsége miatt esett ki az EL-ből a MOL Fehérvár
Óriási szégyen, de nemcsak nagyképűsége miatt esett ki az EL-ből a MOL Fehérvár
Fotó: MTI

Óriási szégyen, de nemcsak nagyképűsége miatt esett ki az EL-ből a MOL Fehérvár

Mártha BenceMártha Bence
2019/08/02 14:14

A legújabb magyar futballmohács sokaknak kellemetlenebb a szokottnál is - ezt bizonyítja, hogy a mai Nemzeti Sport címlapján hiába keressük a MOL Fehérvár meccsének eredményét -, de anélkül, megpróbálnánk felmenteni a Magyar Kupa-győztest, volna itt valami, amit érdemes figyelembe venni, mielőtt fejeket követelünk.

A magyar futballt követők számára egyáltalán nem újdonság, hogy egy-egy kiugró eredményt sokszor orbitális bukás követ. A teljességgel megalapozatlan, kvázi a semmiből sikerek (mint például a 2016-os Eb-kijutás) a sors ajándékai, és aki megpróbálja "na, ugye"-zni az alaptalan sikert, annak a sors kiutalja a kötelező pofont (mint például az Eb-t követő, Andorrával súlyosbított vesszőfutást).

Liechtensteini csapat verte ki a Fehérvárt | Hosszabbítás

A mérkőzés végén emberhátrányban játszó liechtensteini FC Vaduz hosszabbítást követően 2-0-ra legyőzte a Fehérvár FC-t csütörtökön, a labdarúgó Európa-liga-selejtező második fordulójának visszavágóján, és ezzel továbbjutott. "A döntő gólért jöttünk Vaduzba" - jelentette ki a visszavágót megelőző sajtótájékoztatón a Fehérvár FC edzője, Marko Nikolic, aki jobb játékot várt csapatától, mint a felcsúti első meccsen, ahol 1-0-ra nyertek.

A fehérváriak tavalyi sikere annak ellenére kilóg a sorból, hogy - mint a kiváló Sóstó felett az Ég blog rámutatott - a legutóbbi Európa Liga-szereplést is hatalmas blama követte a következő szezonban. A tavalyi EL-menetelés nem a semmiből jött, és nem (pusztán) a szerencse hozta el, sőt az idei blamázs sem tudja elértékteleníteni.

Nem erre való ez a Vidi

A tavaly - sokszor kiváló játékkal - a csoportkörig menetelő Fehérvár nem a kiscsapatokkal szembeni tusakodásra lett össszeválogatva. Marko Nikolicot, aki véleményem szerint a tegnapi armageddon ellenére is a legjobb Magyarországon dolgozó edző, nem arra szerződtették, hogy a közpénzből gazdagon kistafírozott Vidivel kiejtse a máltai és grúz bajnokot, hanem arra, hogy az igazán nagyokkal, vagy legalábbis nálunk jóval nagyobbakkal versenyezzen.

Durr, egy pofon!Durr, egy pofon! Fotó: Europress/AFP

A szerb pragmatikus figura, és a Vidi helyzetét is két lábbal a földön állva közelítette meg. A magyar szinten rengeteg, de a nemzetközi piacot nézve még mindig elenyésző összegekből nem csatárokat és támadókat vásárolt, hanem megbízható, duplatüdejű középpályásokat, akik nem riadnak vissza a fizikai megfélemlítéstől sem. 

Rájött ugyanis, hogy lefocizni senkit nem fog tudni a csapata, lebirkózni viszont képes lehet akár jobb csapatokat is. Márpedig a cél ez volt, ő pedig a leghatékonyabb megoldáshoz nyúlt.

Az tényszerűen nem igaz, hogy a Vidi nem tudott volna támadni, de a legnagyobb erőssége valóban az ellenfél játékának kontroll alatt tartása volt. Amikor kellett, mázlija is volt, de Nikolic csapata több, mint vállalható csoportkört hozott le tavaly - elsősorban a szerb szakember elgondolásaira építkezve, amik nagyjából így zanzásíthatók: nem kell sok foci, sőt a labda sem, kell viszont szervezettség, keménység és elszántság.

Két esetben sem hatékony a rendszer

Mivel a Vidi játéka az erősebb ellenfelekre van hangolva, és a tudáskülönbség eltüntetése miatt lényegesen hangsúlyosabb benne a rombolás, mint az építkezés, ebből már szinte következik is, hogy kétféle ellenfélel szemben sem működőképes a fehérváriak játéka.

Az egyik, ha egy olyan, hasonló harcmodorral csatába induló ellenfélbe botlik bele, amelynek nemzetközi rutinja is van abban, amit a Vidi még csak tanulgat. Ez volt tavaly a BATE, amelytől oda-vissza kikapott Nikolic csapata úgy, hogy a fehéroroszoknál klasszisokkal jobb PAOK-ot oda-vissza elverte, és pontot rabolt a sorozatot később megnyerő Chelsea-től is. Egyszerűen annyi történt, hogy a BATE jobban csinálta ugyanazt, amivel a Vidi is próbálkozott.

BATE: oda-visszaBATE: oda-vissza Fotó: MTI

A másik eset, amikor hatástalan a Vidi játéka, a magyar csapatoknál gyengébb klubok elleni meccsek (igen, akad ilyen még). Ezek a csapatok - hasonlóan a fenti esethez - nem akarnak igazán semmit, így nem is lehet tönkretenni a játékukat. Ellenük kezdeményezni kell, nyomást gyakorolni, méghozzá a saját térfelükön, és játékban kell legyőzni őket.

Ez az, amire a Vidi a keret sajátosságaiból abszolút következő módon nem alkalmas. Ezt bizonyítja nemcsak a Vaduz elleni párharc (és egy kicsit a Zeta elleni, előző körös továbbjutás), hanem a tavalyi nagy menetelés első lépése is, amikor a luxemburgi Dudelange hajszál híján kiejtette a Vidit. 

Ha a törpeállam csapatának csatára nem rúg lyukat az ötösön ordító ziccerben a 93. percben, nem lett volna Ludogorec, Malmö, AEK sem, nemhogy Chelsea és PAOK. Tavaly jött a mák, idén nem.

A nagyképűségre nincs mentség

Nem szeretnénk azt az érzetet kelteni, hogy felmentjük a Vidit az arcpirító szégyen alól, amit egy svájci másodosztályban vitézkedő csapat elleni kiesés jelent. Az Újpestnek annak idején legalább annyi mentsége volt a Vaduz elleni szégyenre, hogy ők éppen elsősorban az edzőbuktatásban voltak érdekeltek - már ha ez bármilyen szinten mentség, és nem súlyosbító körülmény.

Senkit! S.E.N.K.I.T.!Senkit! S.E.N.K.I.T.! Fotó: MTI

A meccsről egyébként a borzasztóan rossz Dr. Moreau szigete című film jutott eszembe. Nem azért, mert annyira el volt cseszve ez a párharc, mint az H.G. Wells remek könyvéből összetákolt marhaság, hanem azért, mert a forgatás alatt a megállás nélkül torzsalkodó sztárok közül Marlon Brando mondott valamit Val Kilmernek, amit akár a Vidi-játékosoknak is címezhetett volna:

“Kisöreg, te összetéveszted a gázsid méretét a tehetségedével”

A Vidiben nem hemzsegnek a magyarok - bár pont a Vaduz ellen elég sokan voltak a kezdőben -, de azt egy légiósnak is tudnia kell, hogy egyetlen magyar csapat sincs abban a helyzetben, hogy bárkit is lebecsüljön. Úgy látszik, bármi történik is a magyar csapatokkal, ezt a leckét valamiért képtelenek vagyunk megtanulni, ráadásul most annyira látványos volt a dolog, hogy az ellenfél edzője is szóvá tette.

Lássuk, a Fradi képes lesz-e ugyanúgy a túlzottan magabiztos ellenfél orrára koppintani a következő körben, ahogy a Vaduz tette a Vidivel.

Hozzászólások